3 χρόνια μετά .... η "Μόρια" επέστρεψε!
Σε Κοινή Δήλωση των ΜΚΟ με αφορμή την επέτειο της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας αναφέρονται στη "μη βιώσιμη κατάσταση" στον ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.
Συνοπτικά σε ανακοίνωσή τους τονίζουν:
Τρία ακριβώς χρόνια μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, οργανώσεις προειδοποιούν ότι το Κλειστό Κέντρο Ελέγχου Πρόσβασης Μαυροβούνι - Καρά Τεπέ (C.A.C.C.) στη Λέσβο, αντικαθιστώντας τη Μόρια, απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεσή του. Με μια απότομη αύξηση των αφίξεων τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση στο C.C.A.C. έχει γίνει και πάλι μη βιώσιμη και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που μετακινούνται.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αναφέρουν σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ψυχολόγων, ψυχιάτρων και διερμηνέων στο Καρά Τεπέ ενώ Οργανώσεις αναφέρουν αύξηση στα επείγοντα ιατρικά περιστατικά, την αυτοκτονία, την εξάρτηση από ουσίες και τη βία με βάση το φύλο εντός του ΚΥΤ
Ο εντεταλμένος δημόσιος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης εντός του Καρα Τεπέ ο Ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είναι υποστελεχωμένος, με μόνο έναν μόνιμο γιατρό για πληθυσμό άνω των 3.000 ατόμων. Η έλλειψη δυναμικότητας επιδεινώνεται από ένα σημαντικό αριθμό (ιατρικών) οργανισμών που διακόπτουν τη λειτουργία τους ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Μαυροβούνι.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, στον Καρά Τεπέ λείπει από η παροχή αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής, σύμφωνα με τα πρότυπα.
Οι ΜΚΟ τονίζουν ότι η εκκρεμότητα και η έλλειψη ικανότητας εγγραφής ατόμων έχει καθυστερήσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τις αξιολογήσεις ευπάθειας και την πρόσβαση σε τρόφιμα ή νερό και έχει θέσει τους ανθρώπους, ήδη σε επισφαλή κατάσταση, υπό πρόσθετη πίεση. Ανασφάλεια, καθυστερημένες διαδικασίες και έλλειψη αποτελεσματικών υπηρεσιών στο Καρά Τεπέ συχνά οδηγούν σε διαταραχές έντασης και στρες.
ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ
Ο στόχος του 2020 για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών για ευάλωτες ομάδες δεν έχει υλοποιηθεί. Η «ασφαλής περιοχή» για ευάλωτα άτομα στον Καρά Τεπέ στη Λέσβο δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής λόγω έλλειψης κατάλληλων μέτρων προστασίας που εγγυώνται ασφάλεια και ασφάλεια.
Τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών, των ανύπαντρων μητέρων και των επιζώντων της έμφυλης βίας βρίσκονται καταφύγια στην πρώην «περιοχή καραντίνας» για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν χωρίζονται ανάλογα με το φύλο ή την ευαλωτότητα. Οι ενήλικες έχουν απεριόριστη πρόσβαση και δεν υπάρχει μόνιμη ασφάλεια στην περιοχή, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάχρησης.
Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες ασύλου.
Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν:
- Lighthouse Relief
- Yoga and Sport with Refugees
- Refugee Legal Support
- Yoga and sport with refugees
- I Have Rights
- Fenix Humanitarian Legal Aid
- Better Days Greece
- Choose Love
- Equal Legal Aid
- Mobile Info Team
- Thalassa of Solidarity (Θάλασσα Αλληλεγγύης)
- #LeaveNoOneBehind
- Network for Children's Rights
- Samos Volunteers
- Europe Cares e.V. / Paréa Lesvos
- Diotima Centre for Gender Rights and Equality
- Ariadni Lesvos