Κοινωνία

03/03/2024 - 20:13

4 χρόνια απο τον λαϊκό ξεσηκωμό και τις μάχες σε Καράβα και Διαβολόρεμα

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Την τελευταία λέξη θα την πει ο λαός της Λέσβου

 

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τον λαϊκό ξεσηκωμό του λαού της Λέσβου, ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ που είχε στείλει η κυβέρνηση της ΝΔ τον Φλεβάρη του 2020. 

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως έχει αποπλεύσει πλοίο από την Αθήνα με προορισμό την Μυτιλήνη με διμοιρίες των ΜΑΤ, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, καλώντας τον λαό της Λέσβου να ξεσηκωθεί και να εναντιωθεί στις αποφάσεις της κυβέρνησης. 

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κήρυξη παλλεσβιακής απεργίας για την Τρίτη 26 Φλεβάρη και την Τετάρτη 27 Φλεβάρη του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου μαζί με άλλα σωματεία και συλλόγους, με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες.     

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των ημερών αυτών στην Καράβα, στο Διαβολόρεμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν φάρο για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ο λαϊκός ξεσηκωμός αποδεικνύει ότι νοικοκύρηδες στον τόπο μας είμαστε εμείς. 

4 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετώντας τις εντολές της ΕΕ, κάνει πως δεν ακούει το πάγιο αίτημα του λαού μας: ούτε κλειστά-ούτε ανοιχτά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, όλα αυτά τα χρόνια έχει πραγματοποιήσει δεκάδες μορφές δράσεις και αλληλεγγύης, συλλαλητήρια, όπως μηχανοκίνητες πορείες, παρεμβάσεις στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου κ.α. τονίζοντας πως αίτημα του λαού της Λέσβου είναι να μην λειτουργεί καμία δομή φυλακή ανθρώπινων ψυχών στο νησί μας. 

Έχουν τεράστια ευθύνη, οι Δημοτικές Αρχές των δύο Δήμων, που σήμερα τηρούν σιγή ιχθύος βοηθώντας με την στάση τους αυτή τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ για την Βάστρια. 

Όσο αυτοί θα ετοιμάζουν τα κουστούμια τους για να κόψουνε κορδέλες, εμείς θα συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει άλλη μια φυλακή ανθρώπων. 

Καλούμε τον λαό της Λέσβου, να μην κάνει βήμα πίσω, να μην υποχωρήσει. 

Απαιτούμε: 

  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 
  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες.
  • Να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών της ΕΕ. 
  • Να μην λειτουργήσει η δομή-φυλακή στη Βάστρια. Κανένα νέο κέντρο, ούτε κλειστό - ούτε ανοιχτό.
  • Να κλείσει η δομή του Καρά Τεπέ.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Να φτιαχτούν τώρα επιτροπές ασύλου, στο έδαφος της Τουρκίας, με ευθύνη της ΕΕ και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spot» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!