Κοινωνία

12/06/2022 - 08:12

5 χρόνια μετά τον σεισμό στη Βρίσα (φωτογραφίες) - Σαν σήμερα 12 Ιουνίου....

2017: Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνταράζει το Αιγαίο. Από τη δόνηση σκοτώνεται μία γυναίκα στη Λέσβο.

Ήταν Δευτέρα, 12 Ιουνίου ώρα 15:28 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ (6,1 αρχική μέτρηση) συγκλονίζει τη Λέσβο.  

Το Lesvosnews.net μεταδίδει πρώτο την είδηση και λίγα λεπτά αργότερα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη Βρίσα.

 Ο σεισμός χτύπησε το χωριό με απίστευτη μανία, το πανέμορφο χωριό ισοπεδώθηκε . Οι πρώτες εικόνες είναι τρομακτικές και γεμίζουν θλίψη και αγωνία. Τα περισσότερα σπίτια κατέρρευσαν. Πολλοί τραυματίες που χρειάστηκε να τρέξουν μέσα απ’ τα σπίτια που κατέρρεαν για να σωθούν, ευτυχώς μόνο ένα θύμα. Το χωριό, γεμάτο χαλάσματα, σκόνη και μισογκρεμισμένα κτίρια εκκενώθηκε, και οι κάτοικοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε σκηνές, σε γνωστούς και φίλους ή σε ξενοδοχεία που άνοιξαν για να βοηθήσουν.
 

 

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ:

Πάνω από 300 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς (τα λεγόμενα «κόκκινα»).
Πάνω από 1000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές (τα λεγόμενα «κίτρινα» κτίρια).
Ένα σχολικό κτίριο, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείου της Βρίσας καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ άλλα 50 περίπου υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων οκτώ (8)περισσότερο σοβαρές.
Αριθμός άνω των 25 ναών και ναϊσκων υπέστησαν ζημιές με σοβαρότερες αυτές τουναού της Ζωοδόχου Πηγής Βρίσας.
Επίσης έγιναν αυτοψίες σε 500 περίπου ακόμη κτίρια, στα περισσότερα των οποίων διαπιστώθηκαν ζημιές από τον σεισμό, που όμως η σοβαρότητά τους δεν ήταν τέτοια ώστε να απαγορευτεί η χρήση τους πριν την επισκευή τους, τα λεγόμενα «πράσινα».
Επίσης δηλώθηκαν ζημιές σε 65 εμπορικές επιχειρήσεις και αγροτικά νοικοκυριά καθώς και μεγάλος αριθμός καταστροφής οικοσκευών «κόκκινων» και «κίτρινων» κατοικιών.


Και βέβαια μία νεκρή γυναίκα, κάτοικος Βρίσας, θλιβερή παράμετρος, που υπενθυμίζει ότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν πολύ τυχεροί μέσα στη μεγάλη τους ατυχία.


Ο κύριος όγκος των ζημιών αναλογεί στον οικισμό Βρίσας (περίπου σε ποσοστό 80%) και οι υπόλοιπες ζημιές αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε οικισμούς των δημοτικών ενοτήτων Πλωμαρίου και Πολυχνίτου, στη μεγάλη τους πλειοψηφία χαρακτηρισμένοι σαν παραδοσιακοί.

 

Πολλές υποσχέσεις δόθηκαν... οι Κυβερνήσεις άλλαξαν και η σκληρή πραγματικότητα παραμένει: η Βρίσα ακόμη είναι ένα χωριό φάντασμα! 

 

Βρίσα 5 χρόνια μετά – Νέα σπίτια και ετοιμόρροπα

Η ιστοσελίδα myvrissa.gr αναφέρει 

 

Αρκετά νέα σπίτια έχουν χτιστεί, αλλά βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, αλλά είναι στα μπετά, αλλά στα τούβλα και άλλα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι περισσότεροι περιμένουν χρήματα για να προχωρήσουν τα οποία καθυστερούν. Ακούγεται και το τρελό σενάριο, ότι για να κατατεθεί η 3η δόση στους δικαιούχους θα πρέπει να τα βάλουν απο την τσέπη τους και έπειτα θα τα πάρουν απο το κράτος.

Πολλά είναι και τα ετοιμόρροπα σπίτια που ακόμη να κατεδαφιστούν, θέτοντας σε κίνδυνο όσους βρίσκονται στο χωριό είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι, είτε δουλεύουν σε σπίτια που χτίζονται. Επίσης η μη κατεδάφιση τους, καθυστερεί ακόμα περισσότερο την κατοίκηση, καθώς δεν μπορεί να γίνει άρση της επικινδυνότητας του χωριού.

 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από νέες και ετοιμόρροπες κατοικίες του χωριού μας.

 

Φωτογραφίες: Νίκος Λαμπρίδης/ myvrissa.gr

Μοιράσου το άρθρο!