Κοινωνία

15/01/2014 - 18:40

6 χρόνια φυλάκιση σε πρώην υπάλληλο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου

yle="text-align: justify;">Με την επιβολή 6 ετών φυλάκισης από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (και 3 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων) στον πρώην υπάλληλο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου έπεσε χθες  η «αυλαία» για την υπεξαίρεση που είχε ταλανίσει το Συνεταιριστικό Κίνημα στην Λέσβο όταν το 2002 είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο με τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της αντιπροσωπείας της Ασφαλιστικής Εταιρείας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, στην πλατεία των Υπεραστικών λεωφορείων στη Μυτιλήνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωτόδικα είχαν επιβληθεί στον κατηγορούμενο 8 χρόνια κάθειρξης αλλά ο ίδιος «κυκλοφορούσε» ελεύθερος  καθώς είχε γίνει δεκτό το αίτημα για αναστολή της ποινής του από το Εφετείο καταβάλλοντας ποσό εγγύησης 30.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος Κ.Κ. υπεξαιρούσε για  4 χρόνια χρήματα που κατέβαλαν αγρότες και κτηνοτρόφοι (που ήταν κύριο κύριοι πελάτες της Ασφαλιστικής Εταιρείας που αντιπροσώπευε η ΕΑΣ Λέσβου) για τις ασφάλειες των οχημάτων τους, χωρίς να γίνει αντιληπτός , ενώ η οικονομική ζημιά επηρέασε αρνητικά τα αναπτυξιακά σχέδια της Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτυρηθήκαν ότι κλήθηκαν να πληρώσουν ξανά ασφαλιστικές εισφορές. Οι διαμαρτυρίες προκάλεσαν παρέμβαση της διοίκησης της ΕΑΣ Λέσβου, ακολούθησε έλεγχος από τους Ορκωτούς Λογιστές οι οποίοι βρήκαν «μαύρη τρύπα» 75 εκατομμυρίων δραχμών. Η υπεξαίρεση αφορά το διάστημα από τον Ιανουάριο 1997 έως το Δεκέμβριο του 2001.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης αποκαλύφθηκε ότι ο κατηγορούμενος ήταν «μπλεγμένος» στο Χρηματιστήριο επενδύοντας σε μετοχές και χάνοντας σημαντικά ποσά.

Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε την υπεξαίρεση και την αιτιολόγησε λέγοντας ότι βρισκόταν σε απόγνωση λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε το παιδί του. Ωστόσο η πλευρά της Πολιτικής Αγωγής αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς τους κατηγορουμένου επικαλούμενη πως η περίθαλψη του παιδιού καλυπτόταν από τον ασφαλιστικό φορέα του γονέα.

 Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι είχε επενδύσει στο Χρηματιστήριο μόνο ένα μικρό ποσό.

Μετά τη απόφαση του δικαστηρίου δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την μεταγωγή του Κ.Κ. στις φυλακές ώστε να εκτίσει την ποινή του.

Οι προσπαθείες της ΕΑΣ Λέσβου για να ανακτήσει το ποσό της υπεξαίρεσης έπεσαν στον κενό καθώς ο κατηγορούμενος δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή του.

 

Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!