Κοινωνία

19/03/2016 - 17:01

Αδειάζει η Λέσβος και τα άλλα νησιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

yle="text-align: justify;">Αρχίζει η επιχείρηση εκκένωσης όλων των νησιών. Μέχρι αύριο το βράδυ θα μεταφερθούν σχεδόν εξ’ολοκλήρου από τα νησιά στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα πλοία θα τους παραλαμβάνουν  από τα νησιά και στη συνέχεια θα τους μεταφέρουν στον Σκαραμαγκά, τον Βόλο και την Καβάλα και από εκεί θα τους παραλαμβάνουν λεωφορεία όπου θα τους πηγαίνουν σε νέες δομές φιλοξενίας που έχει κατασκευάσει ο στρατός.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το CNN.gr έχουν φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex με στόχο τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ.
 
Στη Μυτιλήνη από το πρωί μεταφέρονται στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ και το πλοίο θα αποπλεύσει για το λιμάνι της Καβάλας και από κει θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στα Γιάννενα. Μέχρι το μεσημέρι είχαν μεταφερθεί πάνω από 500 άτομα. 
 
Η συμφωνία που υπογράφηκε χθες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας (με στόχο τον περιορισμό των ροών προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία και στη συνέχεια μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη) προβλέπει: 
 
- Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφονται στην Τουρκία, σε πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και χωρίς να γίνονται ομαδικές απελάσεις.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και το κάθε αίτημα για παροχή ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τους κανονισμούς του ασύλου και σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ.
-Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν ζητούν άσυλο ή που η σχετική αίτησή τους απορριφθεί θα επιστρέφονται στην Τουρκία, με έξοδα που θα καλύπτει η Ε.Ε.
-Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την βοήθεια των θεσμών και των υπηρεσιών της Ε.Ε. θα προβούν στις διμερείς διατυπώσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι η αποστολή Τούρκων παρατηρητών (συνδέσμων) στα ελληνικά νησιά και αντίστοιχη εγκατάσταση Ελληνων αξιωματούχων στα τουρκικά παράλια, ήδη από τις 20 Μαρτίου, που θα εργαστούν για την ομαλή λειτουργία αυτών των διαδικασιών. 
 
 
Σε 47.536 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.
Στα νησιά φιλοξενούνται 8.236, εκ των οποίων οι 1.498 είναι νέες αφίξεις.
Στην Αττική βρίσκονται 13.360 και στην κεντρική Ελλάδα 1.494.
Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 24.446, εκ των οποίων 496 έχουν μεταφερθεί για πρώτη φορά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας Πρέβεζας και 210 στην πρώην μαθητική εστία στα Δολιανά Ιωαννίνων.
Επίσης, στην Ειδομένη φιλοξενούνται 10.500 εντός camp και άλλοι 1.250 βρίσκονται στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.
 

Μοιράσου το άρθρο!