Κοινωνία

11/07/2015 - 16:28

Αερογέφυρα ζωής Μυτιλήνης - Αθήνας για τη σωτηρία βρέφους 7 μηνών

Α

ίσιο τέλος είχε περιστατικό με βρέφος 7 μηνών από τη Συρία, του οποίου η ζωή κινδύνεψε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα χθες με στρατιωτικό αεροσκάφος. Το βρέφος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Αερογέφυρα σωτηρίας μεταξύ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στήθηκε χθες το πρωί με σκοπό τη σωτηρία ενός βρέφους 7 μηνών από τη Συρία. Το βράδυ της Πέμπτης οι γιατροί στο Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια ζήτησαν τη μεταφορά του βρέφους στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από εξέταση που πραγματοποίησαν σε αυτό. Λίγες ώρες αργότερα έγινε διάγνωση με τη βοήθεια υπερήχου και οι γιατροί του νοσοκομείου ζήτησαν τη άμεση διακομιδή του βρέφους, το οποίο έπασχε από εγκολεασμό εντέρου και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί.
 
 
Καθοριστική ήταν η συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Το αρμόδιο τμήμα εξέδωσε τάχιστα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε το βρέφος και η μητέρα να μπορούν να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να εισαχθούν σε ελληνικό νοσοκομείο για την επέμβαση. Άμεση ήταν και η ανταπόκριση από το ΕΚΑΒ το οποίο συντόνισε την επιχείρηση μεταφοράς, ενώ ενήμερο για την υπόθεση ήταν και το νεοσύστατο Γραφείο Συντονισμού για θέματα μεταναστών του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Η παιδίατρος Χρυσούλα Ζωγράφου δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Στο βρέφος διαπιστώθηκε ένα πρόβλημα εύκολα αντιμετωπίσιμο αλλά επικίνδυνο για τη ζωή του. Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε όλος ο μηχανισμός ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη. Τόσο η αστυνομία, όσο και το ΕΚΑΒ έδρασαν άμεσα και σε λίγες ώρες παιδί και μητέρα βρέθηκαν στην Αθήνα. Αξίζει ένα μπράβο σε όλους όσους βοήθησαν να σωθεί η ζωή του παιδιού».
 
Από σήμερα το πρωί βρίσκονται στην Αθήνα ο πατέρας και τα τέσσερα αδέρφια του βρέφους.
 
 
Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!