Κοινωνία

12/09/2021 - 07:53

Αίσιο τέλος για την 27χρονη έγκυο που προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί στον Καρά Τεπέ

Ενημέρωση από την HIAS Greece / Επιτυχής ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης της 27χρονης Μ.Μ. στη Γερμανία, μετά από προσπάθεια 7 μηνών//

Επιτυχής ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης της 27χρονης Μ.Μ. στη Γερμανία, μετά από προσπάθεια 7 μηνών

Η 27χρονη αναγνωρισμένη δικαιούχος επικουρικής προστασίας από το Αφγανιστάν που προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2021, μεταφέρθηκε από τη Λέσβο με ασφάλεια στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Η μεταφορά της κατέστη εφικτή ύστερα από τη νέα διάταξη του Ανακριτή Πρωτοδικών Μυτιλήνης κατόπιν πρότασης της εισαγγελέα, με την οποία ορίστηκε ως μοναδικός περιοριστικός όρος η εμφάνιση στην πλησιέστερη ελληνική προξενική αρχή μια φορά το μήνα, μέχρι την οριστική εκδίκαση της σε βάρος της κατηγορίας.

Υπενθυμίζουμε ότι, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η 27χρονη έγκυος γυναίκα αποπειράθηκε να θέσει τέλος στη ζωή της εντός του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ)  της Λέσβου. Ως αποτέλεσμα, η πρόσφυγας υπέστη πολλαπλά εγκαύματα στο κεφάλι, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια και έχασε τις αισθήσεις της μετά από εισπνοή καπνού. Η Μ.Μ. διασώθηκε από τους κατοίκους των γειτονικών σκηνών και αμέσως μετά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω των πολλαπλών τραυμάτων που έφερε από τη φωτιά. Σημειώνουμε ότι η γυναίκα μαζί με την οικογένεια της ζούσαν για περισσότερο από ένα χρόνο σε απάνθρωπες συνθήκες του κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και στη συνέχεια του Μαυροβουνίου. Για αυτήν την πράξη απελπισίας, της αποδόθηκαν κατηγορίες για «εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για ανθρώπους» και «φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος η οποία έγινε με φωτιά» ενώ η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στο στάδιο της προδικασίας.

Οι οργανώσεις ΗΙΑS Eλλάδος και Legal Centre Lesvos εκφράζουν την ικανοποίηση με την θετική εξέλιξη της υπόθεσης αναφορικά με την μετεγκατάσταση της οικογένειας καθώς τόσο οι Δικαστικές Αρχές όσο και η Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου συνέδραμαν αποτελεσματικά με τις αποφάσεις τους ώστε να καταστεί εφικτή η μεταφορά της οικογένειας στη Γερμανία. Παράλληλα, στην περίπτωση της εντολέως μας, ευελπιστούμε και στην θετική έκβαση της ποινικής υπόθεσης, με την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος της από τις δικαστικές αρχές, αξιολογώντας ορθά την πράξη απελπισίας της ως αυτοπροσβολή, ατιμώρητη κατά το ποινικό δίκαιο. Η υπόθεση αυτή αποτελεί δυστυχώς ένα ακόμη παράδειγμα άστοχης ενεργοποίησης του ποινικού μηχανισμού σε βάρος των προσφύγων καταδεικνύοντας παράλληλα την αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία στη χώρα μας.

Μοιράσου το άρθρο!