Κοινωνία

29/04/2011 - 13:54

Ανήλικη βία στη Μυτιλήνη

Γράφει Π.Γιακουμή/εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Απίστευτα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικα κορίτσια. Στον Εισαγγελέα προσέφυγαν γονείς 15χρονης, που δέχθηκε άγρια επίθεση από συνομήλικές της.

Ένα απίστευτο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων, σημειώθηκε προχθές Τρίτη το βράδυ σε καφέ - μπαρ της προκυμαίας. Δυο κορίτσια 15 και 16 ετών, οι οποίες φέρονται να λειτουργούν ως «συμμορία», απείλησαν και χτύπησαν δυο άλλα κορίτσια 15 ετών.

Τη μια απ’ αυτές μάλιστα, την έβαλαν να «τους ζητήσει συγνώμη», βιντεοσκοπώντας την με το κινητό τηλέφωνο προκειμένου να το αναρτήσουν στο διαδίκτυο ενώ την έβριζαν. Οι γονείς του κοριτσιού που δέχθηκε την πρωτοφανή επίθεση, προσέφυγαν στον Εισαγγελέα και ενημέρωσαν και την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό καθώς στην περιοχή της προκυμαίας και των πίσω από αυτήν στενών, δρουν εδώ και καιρό τέτοιου είδους «συμμορίες» εφήβων. Που χτυπούν, απειλούν και εξευτελίζουν με διάφορους τρόπους, κύρια συνομήλικούς τους.

Όλα έγιναν σε καφέ - μπαρ της προκυμαίας γύρω στις 8 με 9 το βράδυ της Λαμπροτρίτης. Τα δυο κορίτσια 15 ετών, βρίσκονταν ήδη στην καφετέρια όταν εμφανίστηκαν τα άλλα δύο 16 και 15 ετών αντίστοιχα και άρχισαν να τα βρίζουν. Στράφηκαν μάλιστα κατά του ενός από τα δυο κορίτσια, το οποίο αφού έβρεξαν με ένα ποτήρι νερό που υπήρχε στο τραπέζι, στη συνέχεια η μια το χαστούκιζε ενώ η άλλη το βιντεοσκοπούσε. Ανάγκασαν μάλιστα το κορίτσι να σηκωθεί όρθιο και να ζητήσει συγνώμη μπροστά σε όλους, ενώ συνέχιζαν τη βιντεοσκόπηση. Επίσης έφτασαν στο σημείο να το βάλουν να πει ότι «είναι π….» πάντα βιντεοσκοπώντας το. Το κορίτσι τρομοκρατημένο και κλαίγοντας με αναφιλητά, έκανε ό,τι του «πρόσταξαν» τα δυο άλλα κορίτσια τα οποία ας σημειωθεί ότι έχουν μεγάλη σωματική διάπλαση για την ηλικία τους, γεγονός που χρησιμοποιούν για να ασκούν βία σε συνομήλικες τους. Φεύγοντας από το μαγαζί, απείλησαν το κορίτσι ότι «θα πάθει τα ίδια, όπου τη βρίσκουν» ενώ απείλησαν και τη φίλη της, που βρισκόταν μαζί της σε όλο το συμβάν.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι όλη αυτή την ώρα, ούτε οι υπεύθυνοι του μαγαζιού, ούτε και οι άλλοι θαμώνες που απλά παρακολουθούσαν, παρενέβησαν για να δώσουν ένα τέλος στα όσα απαράδεκτα συνέβαιναν μπροστά στα μάτια τους!

Παρέμβαση γονέων «Δεν ανέχομαι το παιδί μου να πέφτει θύμα βίας, να εξευτελίζεται, να φοβάται να κυκλοφορήσει απειλούμενο έστω και από άλλα 15χρονα επειδή  απλά έχουν μεγάλη σωματική διάπλαση» είπε στο «Ε» η μητέρα του κοριτσιού που δέχθηκε την επίθεση από τα δυο κορίτσια. Η μητέρα κατήγγειλε το γεγονός στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και στην Αστυνομία και συγκεντρώνονται στοιχεία για τα ονόματα και τις διευθύνσεις των δυο κοριτσιών και των γονιών τους, προκειμένου ν’ ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. «Τα κορίτσια αυτά απ’ ό,τι ακούω είναι κάτι σαν “τραμπούκοι της προκυμαίας”. Είναι χαρακτηριστικό ότι συμμαθητές τους και παιδιά που τις γνωρίζουν, δεν ήθελαν να μας πουν το παραμικρό γιατί φοβούνται» τονίζει η μητέρα του κοριτσιού που δέχθηκε την επίθεση. Έντονα ενοχλημένη είναι η μητέρα της φίλης της μικρής, που βρέθηκε μπροστά στο συμβάν και δέχθηκε και εκείνη απειλές. «Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, κάποια κορίτσια να επιβάλλουν το “νόμο” τους και να εκφοβίζουν συνομήλικους τους. Έχω ακούσει μάλιστα ότι οι ίδιες έχουν προκαλέσει και άλλα ανάλογα περιστατικά και μάλιστα πριν από καιρό  λένε ότι είχαν αναγκάσει ένα αγόρι μικρότερης ηλικίας, να βγάλει τα ρούχα του μέσα στην πλατεία Σαπφούς εξευτελίζοντας το με την απειλή βίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορίτσια που δέχθηκαν την επίθεση, δεν πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με τη 16χρονη και τη 15χρονη και όλο το περιστατικό ξεκίνησε από μια αστεία διαφωνία μέσα σε καφετέρια πριν από λίγες ημέρες.

Κι άλλα Τα περιστατικά όμως αυτά, δεν είναι τα μοναδικά καθώς είναι κοινό μυστικό ότι στα σχολεία υπάρχουν τέτοιου είδους «συμμορίες», που επιβάλλουν το νόμο τους και τρομοκρατούν άλλα παιδιά. Αυτόπτες μάρτυρες μάς περιέγραψαν ένα τέτοιο περιστατικό βίας στη μέση του δρόμου τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών. Δυο  άλλα (;) «ογκώδη» κορίτσια σε στενό δρόμο στα Λαδάδικα, επιτέθηκαν και άρχισαν να χτυπούν και να βρίζουν άλλα κορίτσια. Χρειάστηκε η παρέμβαση περαστικών, για να σταματήσει το επεισόδιο.

Για τα όσα έγιναν το βράδυ της Λαμπροτρίτης μέσα σε καφετέρια, ενημερώθηκε χθες από τους γονείς, και ο δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, κ. Κώστας Αστυρακάκης. Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Αστυρακάκης δεν έκρυψε την αποστροφή του για το συμβάν. «Βλέπουμε στην τηλεόραση να μιλάνε για τη βία στα σχολεία και μεταξύ ανηλίκων και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι τέτοια πράγματα μπορεί να συμβαίνουν και στην πόλη μας. Είναι αδιανόητο ότι 15χρονα και 16χρονα μπορεί να τρομοκρατούν και να ταπεινώνουν με αυτό τον τρόπο συνομήλικούς τους. Τέτοιου είδους περιστατικά πρέπει να αναδεικνύονται. Θα πρέπει τα παιδιά να μην φοβούνται να μιλάνε και να καταγγέλλουν κάθε πράξη βίας πρώτα στους γονείς τους και έπειτα στους εκπαιδευτικούς και στις αρχές».

Μοιράσου το άρθρο!