Κοινωνία

30/05/2020 - 11:04

Απειλούν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες με επέμβαση της αστυνομίας αν δεν φύγουν από τις δομές φιλοξενίας

Επιμένει ο Μηταράκης στην έξωση χιλιάδων προσφύγων από τις Δομές
«Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μας ήταν και είναι στην διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Επισημαίνεται, ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».  Διαβάστε αναλυτικά για το θέμα εδώ

 

Σε μερίδα των δομών μάλλον δεν θα υπάρχει καμία παράταση και έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες για την έξωση προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλο ΚΥΤ νησιού του Αιγαίου - όπως αναφέρει το news247.gr -  αναρτήθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία όποιος δεν αποχωρήσει, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επέμβαση της αστυνομίας όπως ρητά αναφέρεται.

Η ίδια ανακοίνωση είναι σαφής. Σε όποιον αναγνωρίστηκε το καθεστώς του πρόσφυγα μέχρι τις 2 Μαϊου, πρέπει να αποχωρήσει μέχρι την 1η Ιουνίου. Σε άλλα καμπ υπάρχει η αίσθηση ότι το υπουργείο θα δείξει ανοχή ή ακόμη ότι θα δώσει επίσημα παράταση μίας εβδομάδας χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατα διορισμένοι διοικητές των δομών (επισήμως αναλαμβάνουν καθήκοντα τη Δευτέρα 1η Ιουνίου) δεν έχουν απόλυτη γνώση της κατάστασης. Κάποιοι έχουν σπεύσει ήδη στις δομές και έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον για τα βασικά, κάποιοι όμως δεν έχουν εμφανιστεί και τη Δευτέρα αναμένεται να πέσουν κατευθείαν στα βαθιά.

Οι οργανώσεις πάντως διέκριναν μία συνειδητοποίηση από την πλευρά του υπουργού ότι οι πρόσφυγες που θα βγουν από τις δομές θα πρέπει να στηριχθούν στους τομείς της εργασίας και της πρόνοιας με κάποιο τρόπο. Απλά προς το παρόν απουσιάζει ο τρόπος. Ο χρόνος όμως πιέζει ασφυκτικά.

Μοιράσου το άρθρο!