Κοινωνία

20/03/2024 - 12:22

Από τη Λέσβο στο Πλατύ Ημαθίας τα Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Ένας από τους πιο μεγάλους θη­σαυρούς που έχουμε ως Ορθόδοξος λαός: τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα των Αγίων και Θαυματουργών Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από τη Μυτιλήνη, τα οποία ευλαβείται τα μέγιστα ο χριστεπώνυμος λαός της πατρίδας μας και που θα έχει την ευλογία να φιλοξενήσει ο ναός της Ενορίας Πλατέος!!! Και που θα λάβει χώρα στις 22 Μαρτίου το απόγευμα στις 18.30.

Δεν υπάρχει επαρχία, πόλη, νησί, χωριό, ναός  ή μοναστήρι χωρίς Ιερά Λείψανα. Σε κάθε Αγία Τράπεζα τοποθετούνται λείψανα αγίων Μαρτύρων κατά τον εγκαινιασμό, αφού δεν υπάρχει τίποτε πιο συγγενικό στα μυστήρια του Χριστού όσο τα άγια λείψανα των Μαρτύρων!

 

Και  τα Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ Νικόλαου & Ειρήνης, θα «διασχίσουν» γη! αέρα! και θάλασσα! για να απονέμουμε τιμητική προσκύνηση, στη δική μας Ενορία!

Όπως η θεότητα του Χριστού, δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο σώμα κατά την τριήμερη ταφή και Ανάστασή του, έτσι και η Χάρη του Θεού δεν εγκατέλειψε  τα σώματα των αγίων μετά το βιολογικό τους θάνατο!

Η ύπαρξη των ιερών λειψάνων  βεβαιώνει την ελπίδα της αναστάσεως και της αιωνίου ζωής, την αλήθεια του Ευαγγελίου και την εμπειρία της θεώσεως!

Όταν  κανείς επισκεφθεί  τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, ή αλλού, θα διαπιστώσει ότι η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που θα του γίνει από τους μοναχούς, είναι, να του προσφέρουν να ασπαστεί τα ιερά λεί­ψανα…!

Επειδή η Εκκλησία μας τα θεωρεί «δοχεία» θείας χάριτος, προτρέπει τους πιστούς χριστιανούς της να απονέμουν σεβασμό και τιμητική προσκύνηση.

Η παρουσία της Χάριτος του Θεού στα ιερά λείψανα εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Άλλοτε με το άφθαρ­το, άλλοτε με την ευωδία, άλλοτε με τη θαυματουργία και την αισθάνο­νται εκείνοι που διαθέτουν πίστη και καθαρές πνευματικές αισθήσεις!

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς γρά­φει ότι τα Σώματα των αγίων με την έλευση της άκτιστου Χάριτος γίνο­νται μέλη του Σώματος του Χριστού και ναός του Παναγίου Πνεύματος. Μετά την κοίμησή τους, παρά το χω­ρισμό της ψυχής από το σώμα, δεν χωρίστηκε η χάρη του Θεού, αλλά παρέμεινε στα σώματά τους και έτσι έχουν εμφανή τα δείγματα της ενοικούσης ενεργείας του Θεού. Ο ιερός Χρυσόστομος λέγει ότι οι δαίμονες, που είναι αληθινοί λήσταρχοι, όταν βλέπουν τα σώματα των μαρτύρων, αμέσως δραπετεύουν και φεύγουν.

Όλος ο χώρος αγιάζεται, όπου παραμέ­νουν τα λείψανα των αγίων. Ο άγιος Βασίλειος τονίζει ότι τα λείψανα των αγίων «αγιάζουν μεν τον τόπον, αγιά­ζουν δε και τους εις αυτόν συνιόντας».

Αυτά τα ιερά λείψανα είναι ασυγκρίτως πολυτιμότερα απ’ όλους τους θησαυρούς του κόσμου. Πολύ ωραία ο ιερός Χρυσόστομος παρατηρεί: «Οσα γαρ ουκ ισχύει πλούτος και χρυσίον, τοσαύτα ισχύει μαρτύρων λείψανα. Χρυσίον μεν γαρ ούτε νόσον απήλασε πώποτε, ούτε βάνατον εφυγάδευσε, μαρτύρων δε οστά αμφοτέρα ταύτα ειργάσατο».

Όπου λοιπόν φυλάσσονται ιερά λείψανα, υπάρχει ιδιαίτερη ευλογία του Θεού. Συχνά οι ευλαβείς προ­σκυνητές αντιλαμβάνονται ότι από τα ιερά λείψανα εκπέμπεται κάποια ιδιόμορφη και εξαιρετικά λεπτή και αισθητή σε όλους ευωδία. Είναι μία ένδειξη ότι ο άγιος ευαρέστησε το Θεό και ο Θεός τον τιμά, ότι ακούει τη δέησή του και τη μεσιτεία του.

Ο πιστός πλησιάζοντας τα λείψανα των αγίων, έχει τη γεύση του παραδεί­σου. Κατανύσσεται και παροτρύνε­ται να γνωρίσει καλύτερα τον άγιο, να μελετήσει το βίο του, να παρα­δειγματιστεί και να τον δέσει πρότυ­πο στη ζωή του.

Τα ιερά λείψανα των αγίων δεν είναι άψυχα σώματα και γυμνά οστά χωρίς ψυχική ενέργεια, αλλά πευματοφόρα δοχεία στα οποία παραβρίσκεται κάποια άλλη δύναμη, μεγαλύτερη από αυτή της ψυχής. Αυτή η δύναμη είναι η χάρη του Αγίου Πνεύματος, που μέσω των θαυμάτων, μαρτυρά υπέρ της Αναστάσεως!

Είναι  η με­γαλύτερη απόδειξη της νέας ζωής που έφερε στον κόσμο ο Χριστός.

Γι’ αυτό πρέπει να τα προσκυνούμε ευ­λαβικά, να τα ασπαζόμαστε προσευχητικά, να ζητούμε τη βοήθεια των Αγίων μας, να αγωνιζόμαστε στην πνευματική μας ζωή, γιατί η άκτιστη χάρη του Θεού ενεργεί και διά των λειψάνων των Αγίων  και να φροντίζουμε, με όλους τους τρόπους που έχει η εκκλησία μας, να γίνουμε και εμείς άγιοι, δηλαδή να κάνουμε το σώμα μας ιερό λείψανο, με τη χάρη του Θεού.

Πρέπει πρωτίστως να θεωρούμε µεγάλη ευλογία τού Θεού που έρχονται τα λείψανα στην Ενορία µας, επειδή αγιάζουν τον τόπο, ειρηνεύουν τον λαό, εκδιώκουν τα δαιμόνια, γίνονται σωτήριες πηγές.

Διότι, όταν πεθάνει ο πνευματικός άνθρωπος, το σώμα του, κι αν είναι  νεκρό, κρύβει μέσα του σπινθήρα ζωής! τον αρραβώνα του Πνεύματος! την εγγύηση ότι θα αναστηθεί για να κληρονομήσει ενωμένο με την ψυχή Βασιλεία ουρανών!

Ο Θεός δια πρεσβειών τής Παναγίας και των Αγίων Ραφαήλ Νικόλαου & Ειρήνης,  να φωτίζει τον νου µας, ώστε να συμπεριφερόμαστε ορθόδοξα και εκκλησιαστικά.

Με θερμές πατρικές ευχές και ευλογίες

π. Χρήστος  Μιχαηλίδης

σδ

φ

Μοιράσου το άρθρο!

geotee