Κοινωνία

29/08/2012 - 16:47

Διαδικασία ανάδειξης των «Προσκόπων του Έθνους» στη Λέσβο

Διαδικασία ανάδειξης  των «Προσκόπων του Έθνους» στη Λέσβο

Στη Μυτιλήνη από την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιείται φέτος η φετινή Ειδική Δοκιμασία ανάδειξης των «Προσκόπων Έθνους». 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πανελλήνια δράση κατά την οποία θα συγκεντρωθούν στη Λέσβο περίπου 50 Ανιχνευτές Πρόσκοποι, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 17 – 18 ετών οι οποίοι και έχουν ολοκληρώσει την εκπαιδευόμενη ζωή τους ως ανήλικα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης μαζί με βαθμοφόρους τους.

Οι Ανιχνευτές θα πάρουν μέρος σε μια διαδικασία ανάδειξης στην οποία θα δείξουν ότι είναι «πρωταθλητές» στο προσκοπικό πνεύμα, στην κοινωνική προσφορά, στο ήθος, στις γνώσεις, στη δράση, στη συνέπεια, στην ευποιία και στο ευ αγωνίζεσθαι

Ο θεσμός του «Προσκόπου του Έθνους» καθιερώθηκε από το 1917 και από τότε περιβλήθηκε με πολλή μυθολογία και αρκετά βαρύ συμβολισμό. Ανάλογη είναι και η άποψη που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Η τελετή απονομής των διακριτικών του «Προσκόπου του Έθνους», ενός μαντηλιού με το μαίανδρο και ενός ειδικού σήματος με το θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας, γίνεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ή τον Υπουργό Παιδείας σε ειδική τελετή.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες στην Ειδική Δοκιμασία Ανιχνευτές θα κινηθούν:

- Την Πέμπτη και έως το πρωί της Παρασκευής στην πόλη της Μυτιλήνης (περιοχή Τσαμάκια, Κάστρο, Φυκιότρυπα, Επάνω Σκάλα) όπου και θα προσφέρουν εθελοντική εργασία σε έργα της Κ΄ Εφορείας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

- Από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή του ορεινού όγκου του Ολύμπου με Διοικητικό Κέντρο της όλης δράσης το Περιβαλλοντικό, Εκπαιδευτικό Προσκοπικό Κέντρο Ασωμάτου).

- Και από το μεσημέρι του Σαββάτου και μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι στην περιοχή Σιγρίου και ιδιαίτερα στα πάρκα απολιθωμάτων και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

Η Περιφερειακή Εφορεία Λέσβου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων θεωρεί ιδιαίτερα τιμητική την ανάθεση της συμβολής στην υλοποίηση της δράσης αυτής στους Προσκόπους της Λέσβου. Σε μια δύσκολη αντικειμενικά περίοδο οι Πρόσκοποι της Λέσβου με την ενίσχυση των φορέων του νησιού θα δείξουν σε λίγες ημέρες πως μπορούν να  οργανώσουν με τη μέγιστη δυνατή επιτυχία τη συγκεκριμένη μεγάλη δράση, όπως έκαναν και το 2008 όταν και υλοποίησαν με ιδιαίτερη επιτυχία την 24η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση με τη συμμετοχή 750 περίπου Ανιχνευτών και ενήλικων στελεχών.

Ιδιαίτερα τιμητική θεωρείται η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης στη Λέσβο δεδομένου και του ότι οι Πρόσκοποι του νησιού τιμούν από την αρχή της χρονιάς τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου αλλά και τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τοπικής Προσκοπικής κίνησης, της πρώτης εκτός Αθηνών Προσκοπικής ομάδας της Μυτιλήνης.

 

Μοιράσου το άρθρο!