Skip to main content
|

Δίκη των «24» στη Λέσβο: Άκυρο το αδίκημα για κατασκοπεία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Στην απόσυρση της πλημμεληματικής κατηγορίας για κατασκοπεία για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προχώρησε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Λέσβου. Για τα πλημμελήματα της πλαστογραφίας η παραγραφή στις 9 Φεβρουαρίου θα προλάβει την αποδεικτική διαδικασία για τους Σάρα Μαρντίνι και Σον Μπίντερ, καθώς δεν είχε μεταφραστεί σε γλώσσα που κατανοούν, ενώ η κατηγορία εκκρεμεί μόνο για τον επικεφαλής της Μ.Κ.Ο ERCI. Για το αδίκημα που αφορά τα «μυστικά του κράτους» μέσω ραδιοσυχνοτήτων απαλλάχθηκαν άπαντες καθώς ο νόμος έχει καταργηθεί. «Μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, παίρνουμε ένα κομμάτι της ζωής μας πίσω», δηλώνει στο TPP ο ένας εκ των 24 κατηγορουμένων, Νάσος Καρακίτσος, ο οποίος δε δηλώνει ευχαριστημένος δεδομένου ότι «περιμέναμε τέσσερα χρόνια να δικαστούμε για να μας πουν εν τέλει ότι είναι άκυρο το κλητήριο θέσπισμα».

 

 H  ανάρτηση από την  HIAS Greece

Σημαντική νομική νίκη στην ΥΠΟΘΕΣΗ ERCI

Το δικαστήριο ακύρωσε την κλήτευση για όλους τους αλλοδαπούς λόγω έλλειψης μετάφρασης και επίσης ακύρωσε για όλους την κατηγορία για κατασκοπεία λόγω ασάφειας.

 

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ του https://thepressproject.gr/

 

ΟΗΕ για δίκη των «24» στη Λέσβο: «Η Ελλάδα να αποσύρει τις κατηγορίες για κατασκοπεία»

Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται οι 24 εθελοντές, που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Μυτιλήνης για κατασκοπεία στη Λέσβο, καλεί την Ελλάδα το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε μια ενημέρωση στη Γενεύη, σύμφωνα με το Reuters, τόνισε πως: «Δίκες όπως αυτή είναι βαθιά ανησυχητικές γιατί ποινικοποιούν τη ναυαγοσωστική εργασία και δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

«Πράγματι, έχει ήδη υπάρξει ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον των 24», είπε.

«Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει ποτέ να ποινικοποιούνται ή να διώκονται», είπε ο Θρόσελ. «Τέτοιες ενέργειες είναι, πολύ απλά, επιτακτική ανάγκη για ανθρωπιστικά και ανθρώπινα δικαιώματα».

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία