Κοινωνία

21/10/2020 - 11:47

Δημοσκόπηση για μεταναστευτικό: Τι φταίει για την «έκρηξη» – Ευθύνες σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον εμπρησμό της Μόριας

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία αξιολογούν αρνητικά την πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό, ενώ ως λύση προκρίνουν τη στενότερη συνεργασία των χωρών – μελών της ΕΕ.

Στη λίστα με τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας συμπεριλαμβάνεται και το μεταναστευτικό, με τους πολίτες να κρίνουν ως αρνητικές το έργο της κυβέρνησης ως προς τη διαχείρισή του.

Την ίδια στιγμή, επιρρίπτουν ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιολογώντας την πολιτική της αρνητικά, ενώ ανεπαρκώς θεωρείται πως ασκεί τα καθήκοντά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Newpost.

Όσον αφορά τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας στη Λέσβο, οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην τωρινή κυβέρνηση, όσο και στην προηγούμενη. Ειδικότερα, το 30% επιρρίπτει ευθύνες στη ΝΔ ενώ ένα 29% στον ΣΥΡΙΖΑ.

δ

Από την επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι το 52% των ερωτηθέντων αποδίδει την έξαρση του μεταναστευτικού σε εξωγενείς, ενώ το 44% από την άλλη εκτιμά πως το πρόβλημα οξύνθηκε λόγω διαχειριστικών λαθών της Ελλάδας. 

Ποιος φταίει που κάηκε η Μόρια

33

Εντύπωση προκαλεί και η απάντηση των ερωτηθέντων για το ποια κυβέρνηση ευθύνεται για τον εμπρησμό της Μόριας. Μπορεί το 30% να αποδίδει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, ένα παρόμοιο ποσοστό και συγκεκριμένα το 29% απαντά πως ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 19% κάνει λόγο για ευθύνες και των δύο κυβερνήσεων, ενώ το 7% αποδίδει το γεγονός σε «συνομωσία ξένων δυνάμεων». 

Πώς αξιολογούν την κυβέρνηση

Το 66% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ το 30% θετικά. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά απαντά ένα 3%.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ (53%) και του ΚΙΝΑΛ (51%) αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ (81%) και του ΚΚΕ (81%) βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. 

Πώς αξιολογούν τον υπουργό

ε

Την ίδια στιγμή, το 58% απαντά πως ο υπουργός Νότης Μηταράκης δεν ασκεί με επάρκεια τα καθήκοντά του, σε αντίθεση με το 31% που δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του υπουργού. Το 11% δεν εκφέρει γνώμη. 

Αναλύοντας τα στοιχεία προκύπτει ότι θετικοί απέναντι στα πεπραγμένα του υπουργού είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 53% [40% αρνητικοί] και οι αυτό-τοποθετούμενοι Δεξιοί [50% θετικές απόψεις/42% αρνητικές].

Το 38% αξιολογεί χειρότερα τους προηγούμενους υπουργούς που διαχειρίστηκαν το μεταναστευτικό, ενώ το 41% τους αξιολογεί όπως αξιολογεί και τον κ. Μηταράκη. 

Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Ταύτιση παρατηρείται όμως στην ερώτηση για τα πεπραγμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό: Το 78% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την πολιτικής της ΕΕ, ενώ μόλις το 4% τη αξιολογεί θετικά και το 18% ουδέτερα. 

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει μια συμφωνία ως προς τις ευθύνες της ΕΕ που διαπερνά τόσο τα κόμματα όσο και το ιδεολογικό φάσμα [Αριστεροί 89% αρνητικά, Κεντροαριστεροί 86% αρνητικά, Κεντρώοι 81% αρνητικά, Κεντροδεξιοί και Δεξιοί από 68% αντίστοιχα και 78% όσων δεν δηλώνουν ιδεολογική τοποθέτηση].

Πώς θα αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό

Επιπρόσθετα το 73% ζητεί περισσότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στο μεταναστευτικό, δηλαδή περισσότερη αλληλεγγύη με υποδοχές μεταναστών από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ λόγου χάρη.

Στον αντίποδα το 23% θέλει πιο αποφασιστικές πολιτικές προστασίας των συνόρων. 

 

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση της Metron Analysis όπως παρουσιάστηκε στη διαδυκτιακή εκδήλωση «Εκ των έσω»

Μοιράσου το άρθρο!