Κοινωνία

24/09/2013 - 05:41

Δις ισόβια για το διπλό φονικό της 20ης Απριλίου 2012 στα Κεραμειά

trong>Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου, σε μια διήμερη μαραθώνια δίκη που διήρκησε συνολικά 28 ώρες, γράφηκε το περασμένο Σάββατο η τελευταία σελίδα της τραγικής ιστορίας του διπλού φονικού που είχε συγκλονίσει το νησί μας στις 20 Απριλίου του 2012.

Τα θύματα της διπλής δολοφονίας ήταν ένας 30χρονος Έλληνας και ένας 39χρονος Αλβανός, που βρέθηκαν δολοφονημένοι και μισοκαμένοι σε αγροτικό αυτοκίνητο, στην αγροτική περιοχή Άγιος Γιάννης Κεραμειών. Ο δράστης της διπλής δολοφονίας, όπως αποδείχθηκε λίγες μέρες αργότερα, ήταν ένας 39χρονος τότε κάτοικος Κεραμειών.
Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το διπλό έγκλημα, η αστυνομία είχε στρέψει τις έρευνές της στον 39χρονο, που φαίνεται ότι γνώριζε καλά τον 30χρονο.
Ο δράστης και ο 30χρονος είχαν ραντεβού το βράδυ της Τετάρτης 18 Απριλίου, σε ερημικό αγροτικό δρόμο κοντά στη διασταύρωση Λάρσου - Κεραμειών. Ο 30χρονος μαζί με τον 39χρονο Αλβανό που πήρε μαζί του άγνωστο για ποιο λόγο, από νωρίς εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, έκοβαν βόλτες με το αυτοκίνητο στο χωριό. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η τελευταία φορά που κάποιοι τους είδαν ζωντανούς.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η δίκη του 40χρονου σήμερα δράστη, ξεκίνησε την Παρασκευή στις 9 το πρωί, στα δικαστήρια της Χίου, διεκόπη στη μία μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε την επόμενη μέρα στις 9 το πρωί. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ.
Αν και κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τόσο από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, όσο και από την πλευρά του δράστη, ωστόσο το κλίμα ήταν βαρύ, αφού μέσα στην αίθουσα στην ουσία, από τις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και την απολογία του κατηγορουμένου, ξετυλίχθηκαν όλες οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του διπλού φονικού και όσων ακολούθησαν.

ΤΑ ΤΙΜΑΛΦΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ
Στη διάρκεια της δίκης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά των δικηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου, στην υπόθεση της διάρρηξης του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, το Φεβρουάριο του 2012. Σ αυτήν, οι ισχυρισμοί του 40χρονου εμπλέκουν, ως έναν από τους 5 συμμετέχοντες, τον 30χρονο.
Η υπερασπιστική γραμμή που επέλεξαν οι συνήγοροι του δράστη, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και ο Μυτιληνιός γνωστός δικηγόρος Τάσος Χατζηγιάννης, ήταν ότι η διπλή δολοφονία έγινε, εν βρασμώ ψυχής μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών και σε κατάσταση άμυνας, αφού ο 40χρονος αισθάνθηκε ότι απειλείτο η ζωή του.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του 40χρονου, ο ίδιος γνωρίζοντας πως ο 30χρονος ήταν ένας από τους 5 που είχαν συμμετάσχει στη διάρρηξη του Ταξιάρχη, απαίτησε να επιστραφούν τα κλοπιμαία. Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε πως από υπερβολική αγάπη και πίστη στον Αρχάγγελο, δεν μπορούσε να χωνέψει την αδικία που είχε γίνει. Το μοιραίο ραντεβού, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του δράστη, δόθηκε μετά από την υπόσχεση του 30χρονου ότι θα δώσει τα κλοπιμαία στον 40χρονο και αυτός θα αναλάβει να τα επιστρέψει στην εκκλησία. Ωστόσο, ο 30χρονος πήγε στο ραντεβού, χωρίς τα κοσμήματα. Ακολούθησε λογομαχία και στη συνέχεια, κατά τους ισχυρισμούς του δράστη, ο 39χρονος Αλβανός επιχείρησε να τον χτυπήσει, ενώ ο 30χρονος τράβηξε όπλο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο δράστης, όπως ανέφερε, θεωρώντας ότι είναι σε άμυνα και προκειμένου να σώσει τη ζωή του, πυροβόλησε και σκότωσε τα θύματά του και στη συνέχεια προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη της πράξης του, βάζοντας φωτιά στο φορτηγάκι του 30χρονου.

ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ
Από την πλευρά των δύο θυμάτων παρέστησαν οι δικηγόροι Γ. Μελανίτης από την Αθήνα εκ μέρους της οικογένειας του 30χρονου και ο Μυτιληνιός Ν. Χωριατέλλης εκ μέρους της χήρας του 39χρονου Αλβανού.
Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο δράστης σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν ήταν εν βρασμώ ψυχής. Αντίθετα, υποστήριξαν ότι ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και είχε πρόσθεση να σκοτώσει τα δύο θύματά του.

ΔΙΣ ΙΣΟΒΙΑ
Τελικά η απόφαση του Δικαστηρίου υιοθέτησε την άποψη της Πολιτικής Αγωγής και καταδίκασε τον 40χρονο σε ποινή δις ισόβια.
Όπως αναφέρει ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ν. Χωριατέλλης, η οικογένεια του 39χρονου Αλβανού αισθάνεται δικαιωμένη από την απόφαση, αφού ο συγκεκριμένος άνθρωπος ουδεμία σχέση είχε με το δράστη και με το δεύτερο θύμα.
«Όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία, τόσο από τις καταθέσεις των μαρτύρων, όσο και από την απολογία του ίδιου του κατηγορούμενου, ο 39χρονος Αλβανός δεν είχε την παραμικρή σχέση με την υπόθεση. Ήταν ένας ήσυχος οικογενειάρχης και δεν εμπλεκόταν ούτε σε υποθέσεις ναρκωτικών και ούτε φυσικά είχε την παραμικρή συμμετοχή στην περίφημη διάρρηξη στην εκκλησία του Ταξιάρχη. Ακόμη και ο ίδιος ο κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι δεν τον γνώριζε, αλλά τον σκότωσε επειδή ήταν παρών στο περιστατικό. Στην ουσία πρόκειται για κλασική περίπτωση ανθρώπου, που βρίσκεται τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Τον ισχυρισμό μας τον αποδέχθηκε απόλυτα το δικαστήριο».
Τραγικές φιγούρες της υπόθεσης, οι συγγενείς των θυμάτων και του δράστη. Από την πλευρά του 30χρονου Έλληνα, παρέστησαν η μητέρα και η σύζυγός του, ενώ από την πλευρά του 39χρονου Αλβανού, η σύζυγος και η ανήλικη κόρη του. Στο πλευρό του 40χρονου δράστη βρέθηκαν τα αδέλφια του.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση που γινόταν δεκτός ο ισχυρισμός του 40χρονου δράστη για φόνο εν βρασμώ ψυχής, τότε η ποινή θα κυμαινόταν από 5 έως 16 χρόνια φυλάκιση, πολύ ηπιότερη δηλαδή, από τα 25 χρόνια κάθειρξη συνολικά, που προβλέπονται σε ποινές ισοβίων.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης μετά την ανακοίνωση της απόφασης κατέθεσαν Έφεση, ενώ ο 40χρονος θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ήταν ήδη προφυλακισμένος.

πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ


Σχετικοί σύνδεσμοι αρχείο Lesvosnews.net

4 video - Διπλό έγκλημα στα Κεραμειά Λέσβου
Συνελήφθη ο δράστης της διπλής δολοφονίας στα Κεραμειά
Βίντεο: Συνέντευξη τύπου σχετικά με την εξιχνίαση της διπλής ανθρωποκτονίας στα Κεραμειά Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!