Κοινωνία

17/05/2012 - 00:54

Δραματικές στιγμές για οικογένεια μεταναστών στις ακτές της Λέσβου

Από θαύμα φαίνεται να σώθηκε οικογένεια μεταναστών που επιχείρησε να φτάσει στις ακτές τις Λέσβου από τα απέναντι τουρκικά παράλια χθες το απόγευμα.

Η μικρή λέμβος στην οποία επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητη, μετά από βλάβη στη μηχανή και ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Οι δυο γονείς και τα τρία ανήλικα παιδιά κωπηλατούσαν για αρκετοί ώρα, μέχρι να εντοπιστούν εξαντλημένοι και στα όρια της αφυδάτωσης από πλωτό του λιμενικού σώματος. Να σημειωθεί πως ο πατέρας πάσχει από κινητικά προβλήματα ενώ το ένα παιδί είναι άτομο με αναπηρία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου υπεβλήθηκαν σε εξετάσεις και μετά στην Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Άμεση στήριξη στην οικογένεια παρείχαν η Ζωή Λειβαδίτου από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που φρόντισε για το φαγητό και τα είδη πρώτης ανάγκης και ο δικηγόρος Δήμος Σαραντίδης, ο οποίος συνέβαλε στη διαδικασία έκδοσης προσωρινής διαμονής. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της αστυνομίας το μεσημέρι θα αφήνονταν ελεύθεροι. Κινητοποίηση υπήρξε και από το «Κέντρο Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων» στην Αγιάσο για την προσωρινή παραμονή της οικογένειας.

Τελικά η οικογένεια μέσω διερμηνέα εξέφρασε τη θέλησή της να φύγει σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα. Ο άντρας της οικογένειας, κουρδικής καταγωγής, είχε ξαναέρθει στο νησί πριν από μερικά χρόνια και είχε υποβάλει αίτημα για άσυλο το οποίο είχε απορριφτεί. Η ζωή Λειβαδίτου δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «άλλο ένα ανθρώπινο δράμα εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Μια οικογένεια ξεριζωμένη με ένα παιδί με αναπηρία και άλλα δύο παιδιά το ένα μάλιστα μόλις τεσσάρων χρόνων φεύγει για το άγνωστο. Το ερώτημα είναι τι θα απογίνουν στην Αθήνα και πως θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι;»

ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ/Ηλίας Μαραβάς

Η ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρει:

Απογευματινές ώρες χθες 16-05-2012 , προσωπικό πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «ΜΥΣΤΕΓΝΩΝ», φουσκωτό μηχανοκίνητο σκάφος, με πέντε (05) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (έναν άνδρα, μία γυναίκα και τρία παιδιά), χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι ανωτέρω, οι οποίοι κατά δήλωσή τους, είχαν ξεκινήσει από τις έναντι τουρκικές ακτές περισυνελέχθησαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής για τη διενέργεια υγειονομικών εξετάσεων, ενώ πρόκειται να παραδοθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση,  κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος

Μοιράσου το άρθρο!