Κοινωνία

29/05/2014 - 06:02

Δύσκολο καλοκαίρι... θα διψάσουμε!

yle="text-align: justify;">Δύσκολο καλοκαίρι, με πολύωρες διακοπές υδροδότησης. Απαραίτητη και επιτακτική η λήψη μέτρων. Ήδη η υπηρεσία έχει έτοιμες προτάσεις, που θα συμβάλλουν αν όχι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τουλάχιστον στη βελτίωσή του.

Δύσκολο αναμένεται το φετινό καλοκαίρι για τους κατοίκους της Μυτιλήνης, αφού το επόμενο διάστημα αν δεν ληφθούν μέτρα, θα πυκνώσουν σημαντικά οι διακοπές νερού στις γειτονιές της πόλης μας, τόσο τις πρωινές, όσο και τις νυχτερινές ώρες.
Ήδη από τις πρώτες μέρες που ανέβηκε η θερμοκρασία, η κατανάλωση του νερού έφθασε στα ύψη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και οι πρώτες βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης. Τις προηγούμενες δύο μέρες αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα η περιοχή της Καλλιθέας, πολύωρες διακοπές νερού, που ταλαιπώρησαν τους κατοίκους. Μικροπροβλήματα, εξάλλου, στην πίεση του νερού, εμφανίζονται κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες και στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ και προϊστάμενος ύδρευσης της υπηρεσίας Νίκος Ιππειώτης, δήλωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην πόλη της Μυτιλήνης.
«Το καλοκαίρι στην ουσία δεν ξεκίνησε ακόμη και οι καταναλώσεις έχουν ανέβει στα ύψη, με δεδομένο ότι πολλοί συμπολίτες μας ποτίζουν καθημερινά, δαπανώντας μεγάλες ποσότητες νερού.
Δεν ξεχνάμε βέβαια, ότι φέτος το χειμώνα είχαμε λιγοστές βροχοπτώσεις και η στάθμη των πηγών μας έχει πέσει σημαντικά. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρω τις πηγές της Κρατήγου, οι οποίες πέρυσι τέτοια εποχή μετέφεραν 17-18 λίτρα νερό, ενώ φέτος η ποσότητα αυτή έχει πέσει στα 10 λίτρα.
Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τη μειωμένη ποσότητα νερού στις πηγές, επιβαρύνουν τα δίκτυα που είναι παλιά και ελάχιστα συντηρημένα, δημιουργώντας διαρκώς νέα προβλήματα και βλάβες.

3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρεις προτάσεις από την πλευρά μας, που θα μπορούσαν κάπως να βελτιώσουν την κατάσταση.
Η πρώτη πρόταση αφορά στην ενίσχυση της γραμμής ύδρευσης από την περιοχή Ύδατα στο Ίππειος με μία νέα γεώτρηση, που ήδη υπάρχει και έχει γίνει από το ΙΓΜΕ.
Η δεύτερη αφορά σε νέα γεώτρηση στην περιοχή της Κρατήγου, για την ενίσχυση και αυτής της γραμμής ύδρευσης.
Τρίτη και απαραίτητη προϋπόθεση, για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι, είναι η πραγματοποίηση ευρείας καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για το ζήτημα του νερού, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να υπάρξει έλεγχος στην κατανάλωση και όχι άσκοπες σπατάλες. Θεωρώ ότι είναι άδικο, κάποιοι δημότες να ποτίζουν στρέμματα ολόκληρα λαχανόκηπων και κάποιοι άλλοι εξαιτίας τους, να μην έχουν νερό για να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες τους μέσα στο καλοκαίρι.
Τις προτάσεις αυτές, ως υπηρεσία αλλά και ως εργαζόμενοι, θα τις καταθέσουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας το ερχόμενο διάστημα και θα ζητήσουμε την άμεση λήψη μέτρων, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».

Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ




Αξίζει να τονίστει ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα χωριά της Λέσβου και γίνονται από τώρα συστάσεις για οικονομία στην κατανάλωση νερού

Μοιράσου το άρθρο!