Κοινωνία

17/09/2019 - 12:58

Δυσοσμία, περιττώματα, έλλειψη τροφίμων - Παιδιά με δαγκώματα από σκορπιούς, αρουραίους και φίδια

24.000 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες

Τουλάχιστον 24.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στους ασφυκτικά υπερπλήρεις καταυλισμούς του Αιγαίου, σε άθλιες συνθήκες. Το νέο άρθρο της Ελενα Σμιθ στον Guardian περιγράφει τον εφιάλτη της Μόριας αλλά και την ζοφερή κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Σάμο, τη Χίο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τα κύματα προσφύγων και μεταναστών.

«Παλεύω να βρω τις σωστές λέξεις γιατί κανένας δεν μπορεί να περιγράψει την απόλυτη δυστυχία και την απάνθρωπη κατάσταση που στην Ευρώπη είναι ειλικρινά απίστευτη»

Παιδιά με δαγκώματα από σκορπιούς, αρουραίους και φίδια, εκατοντάδες άνθρωποι που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ένα μόνο ντους,  δυσοσμία από περιττώματα, έλλειψη τροφίμων.

Η Σόφι ΜακΚαν, βρετανίδα που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα περιγράφει τις άθλιες συνθήκες τους πρόσφυγες: Τουλάχιστον 24.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένοι στους καταυλισμούς του νησιού του Αιγαίου και βιώνουν συνθήκες τόσο οδυνηρές που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στη σύγχρονη εποχή, υπάρχουν φόβοι πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.

 

«Το επίπεδο ανθρώπινου πόνου είναι τεράστιο», λέει η ΜακΚαν και τονίζει ότι  τα περιστατικά αυτοτραυματισμού, ακόμη και μεταξύ νηπίων, έχουν αυξηθεί δραματικά. «Παλεύω να βρω τις σωστές λέξεις γιατί κανένας δεν μπορεί να περιγράψει την απόλυτη δυστυχία και την απάνθρωπη κατάσταση που στην Ευρώπη είναι ειλικρινά απίστευτη».

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έφτασαν στις ελληνικές ακτές, και αυτό συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση έχει προκαλέσει φόβους ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας προσφυγικής κρίσης, παρόλο που οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι αισθητά μικρότεροι από εκείνους το 2016 όταν περίπου 2.000 άνθρωποι την ημέρα έφταναν με βάρκες σε νησιά του Αιγαίου.  

Τουλάχιστον το ένα τρίτο όσων φτάνουν στην Ελλάδα, είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ. «Συνέβη τόσο γρήγορα, που οι οργανώσεις βοήθειας σοκαρίστηκαν», δήλωσε η Σοφία Μαλμκβιστ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου της Αθήνας. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη στα νησιά. Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι. Υπάρχουν πολλά παιδιά. Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι αρχές επιδιώκουν βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως η μετακίνηση κάποιων προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και σε σκηνές, αλλά τι θα συμβεί το χειμώνα;».

Στην Αθήνα, οι ΜΚΟ αποδίδουν την αύξηση των προσφυγικών ροών στην τουρκική ακτοφυλακή, η οποία σκόπιμα χαλαρώνει τις περιπολίες.

Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που επετεύχθη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχουν επιστρέψει μόλις 1.000 μετανάστες πίσω στην Τουρκία. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ελληνικές αρχές μετέφεραν περίπου 1.800 άτομα που θεωρούνται ευάλωτα σε καταυλισμούςστην ηπειρωτική χώρα.  Οπως επισημαίνει η ΜακΚάν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 73 παιδιά δέχτηκαν την φροντίδα της ομάδας παιδιατρικής ψυχικής υγείας των ΓΧΣ στη Λέσβο: τρία προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν και 17 είχαν αυτοτραυματιστεί. 

Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται κύματα προσφύγων και μεταναστών οι υποδομές βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης. Η Μόρια, το κύριο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο, ήταν τόσο υπερπλήρες την περασμένη εβδομάδα που δεν υπήρχε χώρος για να εγκατασταθούν περισσότερες χημικές τουαλέτες, δήλωσε ο Γιάννης Μπαλμπακάκης, πρώην διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

H δομή φιλοξενεί σήμερα 10.400 άτομα, αν και σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μόλις 3.000 άτομα. Το κέντρο υποδοχής στη Σάμο είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση με επτά φορές περισσότερους ανθρώπους από όσους μπορεί να εξυπηρετήσει, λέει η Στέλλα Νάνου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα. 

Πηγή: Guardian

Μοιράσου το άρθρο!