Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος Πλωμαρίτης επιστήμονας Αντώνης Ανδριώτης
Σε κλίμα βαθιάς θλίψης αποχαιρετά σήμερα η επιστημονική κοινότητα, η Λέσβος και ειδικότερα το Πλωμάρι, τον διακεκριμένο φυσικό ερευνητή Αντώνη Ανδριώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από ολιγόμηνη ασθένεια.
Ο Αντώνης Ανδριώτης γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1947 στη Μυτιλήνη, καταγόμενος από το Πλωμάρι, και απέκτησε δύο παιδιά. Η επιστημονική του πορεία υπήρξε εντυπωσιακή και πολυσχιδής: διετέλεσε Καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα και Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Πολυγραφότατος και αφοσιωμένος στη μελέτη των Φυσικών Επιστημών, ξεχώρισε ιδιαίτερα για το έργο του γύρω από τον Διδάσκαλο του Γένους Βενιαμίν Λέσβιο, του οποίου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάδειξη. Με άρθρα, βιβλία αλλά και με τη διοργάνωση συνεδρίων, ο Ανδριώτης φώτισε σε βάθος την επιστημονική και φιλοσοφική κληρονομιά του Βενιαμίν, εστιάζοντας στη θεωρία του «πανταχηκίνητου».
Η τελευταία κορυφαία του συμβολή ήταν η οργάνωση του διεθνούς συνεδρίου για τον Βενιαμίν Λέσβιο, που πραγματοποιήθηκε στο Πλωμάρι από 22 έως 24 Αυγούστου 2024. Τα Πρακτικά του Συνεδρίου πρόκειται να εκδοθούν από το Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελώντας πολύτιμη παρακαταθήκη. Παράλληλα, πρωτοστάτησε στην ανασυστατική έκδοση χειρογράφου της Φυσικής του Βενιαμίν, που φυλάσσεται στη Λέσχη Πλωμαρίου.
Η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του εκλιπόντος, υπογραμμίζοντας το σημαντικό επιστημονικό και πνευματικό του έργο, ενώ απηύθυνε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Η κηδεία του Αντώνη Ανδριώτη θα τελεστεί σήμερα, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2025, στις 15:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου, όπου συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και μαθητές του θα του πουν το τελευταίο αντίο.
Με τον θάνατό του, η Λέσβος χάνει έναν από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς εκπροσώπους της στον χώρο των επιστημών, ο οποίος τίμησε το νησί και το Πλωμάρι με το έργο, την αφοσίωση και την ακαδημαϊκή του προσφορά.