Κοινωνία

05/09/2013 - 13:57

Έκκληση για τρόφιμα για τους μετανάστες στο ΠΙΚΠΑ - Παρέμβαση από την «Συνύπαρξη»

yle="text-align: justify;">Τα μέλη της Συνύπαρξης και Επικοινωίας στο Αιγαίο διαπιστώνοντας για μία ακόμη φορά την ανεύθυνη και απάνθρωπη διαχείριση από πλευράς των δύο εμπλεκόμενων Υπουργείων (Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη) του  προβλήματος των Μεταναστών στο νησί, απευθύνονται στον Λεσβιακό Λαό  και ενημερώνουν :

  •     Από πέρσι τον Σεπτέμβριο, οπότε άρχισαν να πυκνώνουν πάλι οι ροές των χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα  Μεταναστών  απ  τα απέναντι Τουρκικά παράλια,   οι τοπικές εθελοντικές οργανώσεις παρενέβαιναν, μέσω του «ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»  κάθε φορά που το πρόβλημα κορυφωνόταν και λειτουργούσαν  ανακουφιστικά προς τους αναγκεμένους αυτούς συνανθρώπους μας.  Ενδεικτικά αναφέρουμε :  Δεκέμβριος ’12, Μάρτιος – Απρίλιος ’13  (στις κατασκηνώσεις πρώην ΠΙΚΠΑ Νεάπολη) και στη συνέχεια μέχρι πρότινος στο Λιμάνι Μυτιλήνης. Δυστυχώς η καχυποψία των αρχών έναντι των εθελοντών και η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας ήταν τέτοια που όχι μόνο τους αποθάρρυναν, αλλά ουσιαστικά τους εξανάγκασαν να σταματήσουν κάθε πρωτοβουλία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, με ό, τι βέβαια αυτό σημαίνει για τους δύστυχους αυτούς ανθρώπους.
  •    Πριν λίγες ημέρες, ενόψει της επίσκεψης του Υπουργού κ. Βαρβιτσιώτη στη Μυτιλήνη, μετέφεραν πάλι μετανάστες στο ΠΙΚΠΑ, προφανώς για να «δείξουν πρόσωπο» οι τοπικές αρχές, και , από τότε, λόγω των συνεχών αφίξεων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις κατασκηνώσεις, ουσιαστικά για «εναπόθεση» ανθρώπων , χωρίς καμία μέριμνα  για την διαβίωσή τους.
  •    Χθες (4.9.13) για παράδειγμα υπήρχαν στην Νεάπολη περίπου 40  μετανάστες στη πλειοψηφία τους Σύριοι πρόσφυγες, παρά το ότι δικαιούνται ειδικής μεταχείρισης ως πρόσφυγες πολέμου, και λίγοι Σομαλοί, μεταξύ των οποίων και 11 μικρά παιδιά. Δεν είχε κινηθεί καμία διαδικασία «σύλληψης» δηλαδή καταγραφή , λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ιατρική εξέταση κ.α. που προβλέπουν  οι κείμενες διατάξεις.
  •   Επειδή ακριβώς οι μετανάστες στη φάση αυτή της άτυπης σύλληψης, δεν θεωρούνται  «κρατούμενοι», δεν φυλάσσονται,  δεν δικαιούνται και τροφής (5,5 ευρώ ημερησίως κατ άτομο). Ασφαλώς και από πλευράς διαβίωσης   είναι προτιμότερο να μένουν στις κατασκηνώσεις , παρά άστεγοι στο λιοπύρι στο λιμάνι. Όμως  είναι απάνθρωπο  να τους αφήνουν παντελώς αβοήθητους στη τύχη τους και μάλιστα σε μια απομακρυσμένη περιοχή.
  •   Γι αυτό, όσοι από τους συμπολίτες μας θέλουν να βοηθήσουν, ας πηγαίνουν στο ΠΙΚΠΑ είδη πρώτης ανάγκης και άμεσης κατανάλωσης, ψωμί, τυρί, σάντουιτς, μπισκότα, χυμούς, νερό κλπ.

Διερωτάται πλέον κανείς γιατί τέτοια ασυνεννοησία με τις εδώ διωκτικές αρχές; Πάνε κι έρχονται οι Υπουργοί, εξαγγέλλουν κέντρο υποδοχής και κέντρο δεν βλέπουμε. Μας διαβεβαίωνε προχθές ο κ. Βαρβιτσιώτης ότι θα καταβάλλονται τροφεία αμέσως με την σύλληψη, αλλά σήμερα οι μετανάστες στη Νεάπολη παραμένουν νηστικοί και ζητιανεύουν στην γειτονιά. Δίνεται  η εντύπωση πως οι αρχές , απ’ τον Εισαγγελέα, μέχρι την Αστυνομία, το Λιμενικό  αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος !!!), δεν μπορούν ή δεν θέλουν  να συνεργαστούν για να δοθούν οριστικές και ανθρώπινες λύσεις στο πρόβλημα. Έτσι όμως δίνουν βήμα και νομιμοποιούν τους Χρυσαυγίτες να περιέρχονται τη Μόρια,  να κινδυνολογούν και να απειλούν, για το υπό ίδρυση ακόμη κέντρο υποδοχής , που υποτίθεται ετοιμάζεται εκεί. ΝΤΡΟΠΗ!

Μοιράσου το άρθρο!