Κοινωνία

19/08/2015 - 08:07

Το "Ελ.Βενιζέλος" στη Μυτιλήνη - Μόνο 750 θέσεις είναι πλέον διαθέσιμες για τους πρόσφυγες!

Π

ραγματικό αλαλούμ με το πλοίο "Ελ. Βενιζέλος". Ο σχεδιασμός άλλαξε και το πλοίο σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά και όχι της Θεσσαλονίκης όπως είχε ανακοινωθεί. Αιτία οι διαμαρτυρίες των προσφύγων καθώς οι περισσότεροι έχουν συγγενικά πρόσωπα που έχουν φθάσει στην Αθήνα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο υπάρχουν επιβάτες που δεν έχουν καταγραφεί και επομένως θα πρέπει να γίνει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους στην Αθήνα.  Επομένως το θρίλερ θα συνεχιστεί καθώς άλλαξε για άλλη μια φορά ο προορισμός. Μέχρι στιγμής από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δεν έχουν γίνει επισήμως  γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε εντολή στο πλοίο να αλλάξει προορισμό. 

 
Το πλοίο θα μεταφέρει αύριο στον Πειραιά με ώρα άφιξης τις 8:45 π.μ. περίπου 2.500 πρόσφυγες. Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου έχει γίνει από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, και περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων επί του πλοίου στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι και τη μεταφορά τους: Οι μετανάστες για να ταξιδέψουν από την Κω, ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονται, πληρώνουν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.
 
Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 7:50  σήμερα το πρωί από το λιμάνι της Κω με 1.308 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ προσέγγισε κατά τον πλου του την Κάλυμνο (124 πρόσφυγες) και τη Λέρο (300 πρόσφυγες) , από όπου παρέλαβε και από εκεί πρόσφυγες.
 
Το πλοίο κατέπλευσε στη Μυτιλήνη σήμερα 19/08/2015 το βράδυ  (ώρα 20:40).  Οι διαθέσιμες κενές θέσεις στο πλοίο είναι μόνο 750 και όλες έχουν κλειστεί από Σύριους πρόσφυγες.  Δηλαδή "σταγόνα στον ωκεανό"  αν λάβουμε υπόψη  ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων στη Λέσβο ξεπερνάει τα 10.000 άτομα ! ! ! 

Το συγκεκριμένο επιβατηγό οχηματαγωγό έχει δυνατότητα μεταφοράς 2.500 ατόμων και είναι επανδρωμένο με πλήρωμα 110 ατόμων.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν προχειρότητα και απουσία σχεδιασμού ! ! !

 

up date : ώρα 22:10 το πλοίο αναχώρησε για τον Πειραιά 

-------------
Στο μεταξύ, υπεγράφη χθες η υπουργική απόφαση για τη διάρθρωση, λειτουργία και στελέχωση της νεοσυσταθείσας Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου - Υποδοχής και Ενταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ), αρμόδιας για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για τη μετανάστευση. Και τυπικά ανοίγει ο δρόμος για την είσπραξη από την Ελλάδα έκτακτης χρηματοδότησης 2,7 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν και στη συνέχεια ποσού 30 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 470 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τη χρηματοδότηση του ελληνικού action plan την περίοδο 2015-2020.

Παράλληλα, συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras, είχε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, συζητήθηκε το θέμα των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και προς τις δύο χώρες, καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαχείρισή τους.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!