Κοινωνία

09/06/2011 - 10:31

Επιστολη γονέων προς το Δημο Λέσβου για τα πάρκα της πόλης

Προς: Δήμαρχο Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσο,

Κοιν: Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Μυτιλήνη 7 Ιουνίου 2011

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να ενεργοποιήσουμε τη μέριμνα σας για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα ως νέους γονείς. Αναφερόμαστε στη λειτουργία των παιδικών χαρών της πόλης μας, οι οποίες αποτελούν σημεία μόλυνσης λόγω της έλλειψης καθαριότητας, αλλά επιπρόσθετα είναι επικίνδυνες προς χρήση από τα παιδιά μας και αποτελούν παγίδες ατυχημάτων. Για παράδειγμα σας αναφέρουμε την παιδική χαρά του πάρκου της Αγ. Ειρήνης, όπου όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας κοινοποιούμε, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του, το ξύλινο δάπεδο έχει σπάσει σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή τα παιδιά μας να κινδυνεύουν να παραπατήσουν και να τραυματιστούν, ενώ έχουν αφαιρεθεί και οι αλυσίδες προστασίες σε ένα από τα παιχνίδια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανός ο τραυματισμός των μικρών παιδιών που παίζουν εκεί.  

Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών 28492/18.5.2009 (ΦΕΚ 931 Β΄) οι παιδικές χαρές λειτουργούν με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς και γενικά για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας απόφασης.

Ιδίως:

α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά  τη σωστή λειτουργία  της παιδικής χαράς.

γ)  Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς.

δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Επιπρόσθετα με ευθύνη της δημοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα  για την φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς  ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο. Από τη δημοτική  αρχή ορίζεται υπεύθυνος λειτουργίας της παιδικής χαράς,  ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία και τη συντήρησή της.

Με βάση λοιπόν τη νομοθεσία παρακαλούμε να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παιδιών μας, ειδάλλως σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνετε το βάρος της ευθύνης για οτιδήποτε συμβεί στις παιδικές χαρές της πόλης μας.

Μοιράσου το άρθρο!