Κοινωνία

09/03/2024 - 18:00

Εργαστήρι κατασκευής χαρταετού στην Παναγιούδα - Σάββατο 9 Μαρτίου

Εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Λέσβου

Οι χαρταετοί πλανιόνται στους ουρανούς εδώ και χιλιετίες, από το 1.000 π.Χ.. Το ταξίδι ξεκίνησε από τις χώρες της Ανατολής, όπως η Ινδία και η Κίνα, αλλά δεν άργησε να φτάσει και στη χώρα μας και να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Εδώ, βλέπετε, δεν φτιάχναμε τους χαρταετούς από μπαμπού και μετάξι αλλά από καλάμι ή ελαφρύ ξύλο και χαρτί.

 

Το πέταγμα του χαρταετού ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, εκεί που κάνει τις φιγούρες του με τη βοήθεια του ανέμου, έχει πάρει τη θέση του στην ελληνική χριστιανική παράδοση και φέρει τον δικό του συμβολισμό, που δεν είναι άλλος από την κάθαρση και την ανάταση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της αποκριάς. Το πέταγμα του χαρταετού σηματοδοτεί ότι η ψυχή μας είναι καθαρή και είμαστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής, αρχής γενομένης φυσικά από την Καθαρά Δευτέρα.

Πόσοι όμως ξέρουν να φτιάχνουν το δικό τους χαρταετό; Σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στη διατήρηση και ανάδειξη του εθίμου της κατασκευής του χαρταετού, σε συνεργασία με την κοινότητα Παναγιούδας πήραμε τη πρωτοβουλία να στήσουμε το εργαστήρι μας στην πλατεία Μικρασιατικού Ελληνισμού του χωριού, δίπλα στο ομώνυμο μνημείο.

Σας προσκαλούμε λοιπόν όλους, μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 16:00, να παρακολουθήσετε από κοντά αλλά και να συμμετέχετε στη διαδικασία κατασκευής ενός παραδοσιακού χαρταετού, με σύμμαχο την καλή διάθεση. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα θα μπορείτε να κατακτήσετε τους ουρανούς, φτιάχνοντας και πετώντας το δικό σας χαρταετό!

 

Μοιράσου το άρθρο!