Κοινωνία

18/04/2020 - 08:49

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Πλωμάρι Τετάρτη 22 Απριλίου

Μένουμε σπίτι , εκτός και αν… δίνουμε αίμα!

Απρίλιος 2020, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή πανδημία. Και είναι αλήθεια ναι πως μένουμε σπίτι, εκτός όμως και αν… δίνουμε αίμα!

Μπορεί λοιπόν να έχουμε πατήσει το “PAUSE” και να βρισκόμαστε όλοι στα σπίτια μας για την προστασία του εαυτού μας και των γύρω μας , παρόλα αυτά όμως η Γη δεν έχει σταματήσει να γυρίσει, και μαζί της δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και ανάγκη για αίμα. Δεν έχουν σταματήσει να γίνονται ατυχήματα, δεν έχουν εξαφανιστεί δια μαγείας οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, δεν έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται χειρουργεία και δεν έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται καθημερινά μεταγγίσεις αίματος. Παρόλα αυτά όμως οι τράπεζες αίματος αδειάζουν και και οι αιμοδότες έχουν μειωθεί δραματικά. Πιο συγκεκριμένα κατά μέσο όρο έχει μειωθεί κατά 40% ο αριθμός των αιμοδοτών ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η μείωση φτάνει και το 60%! Παράλληλα φυσικά οι τακτικά μεταγγιζόμενοι πάσχοντες φτάνουν τους 2.200 με τις ανάγκες τους να υπολογίζονται στις 2 με 3 μονάδες αίματος ανά 15 μέρες.

Είναι ΦΥΣΙΚΟ να ανησυχείς, είναι ΦΥΣΙΚΟ να φοβάσαι, είναι όμως ΑΦΥΣΙΚΟ να κάνεις πίσω τώρα σε μία δύσκολη συγκυρία που η βοήθεια σου και το αίμα σου είναι πιο πολύτιμα από ποτέ! Παρακάτω παρατίθενται κάποια κομμάτια από τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΕΚΕΑ , ας αφήσουμε λοιπόν τα δεδομένα να μιλήσουν :

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μετάδοσης με μετάδοση αίματος κορωνοϊού ή άλλου αναπνευστικού ιού. Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα μπορούν να δώσουν άφοβα αίμα υγιείς αιμοδότες οι οποίοι δεν έρθουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της εν λόγω λοίμωξης ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε προσβεβλημένες από τον COVID-19 χώρες.
Η διαδικασία της αιμοδοσίας αυτές τις μέρες είναι πιο ασφαλής από ποτέ με τα μέτρα να είναι άκρως αυστηρά ώστε να πληρούν όλες τις προδιαγραφές του ΕΟΔΥ. Στο Πλωμάρι αιμοδοσία θα γίνει στο κτήριο του Δημοτικού Γυμναστηρίου την ΛΑΜΠΡΟΤΕΤΑΡΤΗ  22  Απριλίου 2020 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, απέναντι από το κατάστημα του κ.Δημητρίου Μουτζούρη (Μαρούλα) ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την διεξαγωγή της αιμοδοσίας. Μεταξύ των αιμοδοτών και του εθελοντικού προσωπικού θα υπάρχουν οι κατάλληλες αποστάσεις ενώ το ίδιο θα γίνεται και στον χώρο αναμονής.

Μοιράσου το άρθρο!