Κοινωνία

12/04/2022 - 07:51

Φόβοι για πιο φτωχό πασχαλινό τραπέζι

Πασχαλινό τραπέζι με ανατιμήσεις προ των πυλών: Πού θα κυμανθούν οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Εντείνονται οι φόβοι για πιο φτωχό πασχαλινό τραπέζι φέτος με φόντο τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά.

 

Αντιμέτωποι με το ακριβότερο πασχαλινό τραπέζι των τελευταίων χρόνων βρίσκονται οι Έλληνες, καθώς οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά για τα βασικά προϊόντα είναι αυξημένες και το ράλι της ακρίβειας ανεξέλεγκτο.

Όπως τονίζουν οι παράγοντες της αγοράς, τα παραδοσιακά προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να δουν επιπλέον αύξηση στις ήδη αυξημένες τιμές όσο προχωράμε προς την εβδομάδα του Πάσχα.

Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορεί να δοθεί η ακριβής τιμή του πατροπαράδοτου οβελία, καθώς όπως τονίζει στο iEidiseis.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, κ. Σάββας Κεσίδης υπάρχουν τρεις συνιστώσες οι οποίες θα παίξουν ρόλο.

 

«Η τιμή του αμνοεριφίου αυξομειώνεται κάθε ημέρα και προς το παρόν δεν μπορούμε να δώσουμε τιμή για το Πάσχα. Άλλωστε έχουμε μπροστά μας το Πάσχα των Καθολικών, όπου φεύγουν εξαγωγές από την Ελλάδα για Ιταλία και Ισπανία. Θα δούμε από αύριο τι παραγωγή αρνιών και κατσικιών έχει μείνει και αν η ποσότητα τους αρκεί για τη ζήτηση που θα υπάρχει στην ελληνική αγορά», λέει στο iEidiseis.gr ο κ. Κεσίδης.

Παράλληλα, ακόμη ένας παράγοντας που θα κρίνει τις τιμές είναι οι εισαγωγές που θα υπάρξουν από Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια φέτος. «Αν είναι μικρές αυτές οι εισαγωγές, η ζήτηση στην αγορά είναι μεγάλη και η παραγωγή μας μικρή, καταλαβαίνεται πως η τιμή θα αυξηθεί».

 

Όπως είπε, τα επόμενα μεγάλα παζάρια, όπου θα δώσουν το «παρών» οι κτηνοτρόφοι, σε Λαγκαδά, Δράμα και Κιλκίς είναι αυτά που θα κρίνουν τις τιμές στην ταμπέλα των κρεοπωλείων.

Έτσι με βάση αυτούς τους τρεις παράγοντας από το Σάββατο και έπειτα θα υπάρξει μία πρώτη εικόνα, με τις εκτιμήσεις ωστόσο να μην είναι τόσο ενθαρρυντικές.

 

Όπως λέει ο κ. Κεσίδης στο iEidiseis το πιο πιθανό είναι μία αύξηση στα κρέατα στο 20 με 25 %.

«Υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στην αγορά, αυξάνονται οι τιμές σε προϊόντα, η βενζίνη είναι στα ύψη, οι αγορές των ζωοτροφών και των σιτηρών κοστίζουν ακριβά», τονίζει και προσθέτει πως «το μόνο που δεν ανεβαίνει είναι ο μισθός και η σύνταξη, με την κοινωνία να χάνει την καταναλωτική της δύναμη».

Κλείνοντας λέει πως ήδη έχουν δει οι κρεοπώλες πτώση 30 με 40% στον τζίρο τους.

Οι τιμές στη Βαρβάκειο για αρνί και κατσίκι

Λίγο πριν το Πάσχα οι τιμές στη Βαρβάκειο για αρνιά και κατσίκια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κατσίκι: 8 με 10 ευρώ το κιλό
  • Αρνί: 8 με 10 ευρώ το κιλό.

Πέρυσι οι τιμές τη Μεγάλη Εβδομάδα κυμαίνονται από 7 έως 10 ευρώ.

 

Αν υπάρξει αύξηση 20% τότε ένα κατσικάκι από 10 ευρώ που κοστίζει τώρα, θα το βρούμε 12 ευρώ τις επόμενες μέρες.

Όπως αναφέρει στο iEidiseis.gr ο κρεοπώλης και αντιπρόεδρος της Βαρβακείου κ. Ανδρέας Νιώτης, η κίνηση στην κεντρική αγορά των Αθηνών έχει αρχίσει από τώρα με τους καταναλωτές να ρωτούν για την τιμή του οβελία και τις αυξήσεις που επίκεινται.

Να σημειωθεί ότι στη Βαρβάκειο αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο ελληνικά κατσίκια και αρνιά.

«Ο κόσμος κάνει ήδη τις βόλτες του, ρωτάει για τις τιμές, ψωνίζει τις συκωταριές και κάνει έρευνα αγοράς για όλα τα είδη. Η μεγάλη έξοδος θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη με Μεγάλο Σάββατο», τονίζει και συνιστά στους καταναλωτές να μην πανικοβάλλονται, «θα βάλουμε πλάτη όσο μπορούμε εδώ στη Βαρβάκειο»

Μοιράσου το άρθρο!