Κοινωνία

02/04/2024 - 15:28

To φράγμα Τσικνιά καταστρέφει ιδιοκτησίες - Την Τετάρτη στο δικαστήριο οι τιμές απαλλοτρίωσης

Διαμαρτυρία ιδιοκτητών για τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων για το φράγμα Τσικνιά

Διαμαρτύρονται ότι αδικούνται από τις τιμές απαλλοτρίωσης ιδιοκτήτες που βρίσκονται πάνω στη χάραξη του αγωγού που θα μεταφέρει νερό από το Φράγμα Τσικνιά στην πόλη της Μυτιλήνης και ζητούν είτε επαναχάραξη του αγωγού, είτε δίκαιες αποζημιώσεις.

Το φράγμα Τσικνιά τον περασμένο Απρίλη κρίθηκε έργο εθνικής οικονομίας και αποφασίστηκαν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις τόσο στη Δυτική Λέσβο για την εγκατάσταση του φράγματος όσο και σε κοινότητες του δήμου Μυτιλήνης για να περάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει νερό στην πόλη της Μυτιλήνης.

Παράλληλα το έργο είχε ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης και η αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακίνητων πήρε το χαρακτήρα του επείγοντος. Στην πορεία το έργο απεντάχθηκε και τα 112 εκατομμύρια διοχετεύτηκαν στη Θεσσαλία για αντιπλημμυρικά έργα.

 

Το δικαστήριο για την οριστικοποίηση τιμών απαλλοτρίωσης ορίστηκε για την Τετάρτη 3 Απριλίου στο μονομελές εφετείο , και παρά την απένταξη του έργου, διατηρεί το χαρακτήρα της κατεπείγουσας εκδίκασης. Ωστόσο οι τιμές που αναγράφονται για την αποζημίωση πολλών ιδιοκτητών, υπολείπονται κατά πολύ των όσων δικαιούνται όπως λένε πολλοί από αυτούς που έχουν προσφύγει δικαστικά.             

Πρόκειται για δύο υποέργα του του Φράγματος Τσικνιά , των ιδιοκτησιών της περιοχής Αγίας Παρασκευής που θα γίνει το έργο και των ιδιοκτησιών κοινοτήτων του δήμου Μυτιλήνης όπου θα περάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει το νερό και συγκεκριμένα των κοινοτήτων Λάμπου Μύλων, Κεραμείων, Ιππείου, Αγιάσου Μόριας και Μυτιλήνης.

Όπως σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου η κυρία Βίκυ Πολίτη ιδιοκτήτρια ακινήτων στην περιοχή Λάμπου Μύλων «εκτός από το θέμα των τιμών αποζημιώσεων που είναι αστείες , στην δική μου περίπτωση δημιουργείται πρόβλημα σε αγροτικό πρόγραμμα  που έχω ενταχθεί και χάνω τεράστια ποσά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αδικούνται ενώ υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις τιμές αποζημιώσεων σε όμορα ακίνητα χωρίς προφανή λόγο. Δεν είμαστε αντίθετοι στο έργο, είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει αλλά όχι εις βάρος των ιδιοκτητών. Ζητάμε είτε επαναχάραξη από τον αγροτικό δρόμο , είτε ουσιαστικές αποζημιώσεις.»

Υπάρχει μεγάλη αδικία μεταξύ των αποζημιούμενων εκτάσεων, σημείωσε στην εκπομπή Καλημέρα Αιγαίο, ο Γρηγόρης Κεφάλας, ιδιοκτήτης και ο ίδιος αλλά και για πολλά χρόνια ήταν μεσίτης στην περιοχή και έχει πολύ καλή εικόνα της θέσης και των τιμών των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής. Επίσης δεν καταλαβαίνουμε γιατί από αλλά ακίνητα περνάει από τον όμορο αγροτικό δρόμο και από τα διπλανά τους περνάει από μέσα , παίρνοντας μάλιστα και όλες τις γεωτρήσεις στο διάβα του, τις οποίες άλλες αναγράφει και αποζημιώνει και άλλες όχι.

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει δικαστικά αλλά περισσότεροι είναι εκείνοι που θίγονται αλλά αδυνατούν οικονομικά να απευθυνθούν σε δικηγόρους. Αντίστοιχα έχουν πρόσφύγει και ιδιοκτητες απο την ευρύτερη περιοχή Αγίας Παρασκευής που θεωρούν οτι αδικούνται οπό τις προτεινόμενες αποζημιώσεις τις οποίες θα κληθεί να επικυρώσει το δικαστήριο την Τεταρτη 3 Απριλίου.

 Ακούστε τα σχετικά αποσπάσματα από την ΕΡΤ/  ρεπορταζ Μυρσίνη Τζινέλλη

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!