Κοινωνία

28/01/2021 - 18:57

Για τη cis – σεξιστική επίθεση στη Λέσβο

Το κείμενο που ακολουθεί μοιράζεται τον Ιανουάριο του 2021 στις γειτονιές του Πεδίου Άρεως και των Εξαρχείων.

ΓΙΑ ΤΗ CIS – ΣΕΞΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Στις 26 Δεκεμβρίου 2020 μια ομάδα παιδιών 12-14 ετών εισέβαλε στο σπίτι της Δήμητρας, μιας τρανς γυναίκας που ζει στη Σκάλα Συκαμιάς. Εκεί κατέγραψαν και κοινοποίησαν video στο οποίο φαίνεται να παραβιάζουν τον προσωπικό της χώρο με βίαιες συμπεριφορές εκφοβισμού και εξευτελισμού. Μάλιστα, αυτό το συμβάν ακολούθησε ένα ήδη εχθρικό κλίμα προς τη Δήμητρα που επικρατούσε στο χωριό αυτό, εν γνώσει της τοπικής κοινωνίας.

 

Τόσο στη Σκάλα Συκαμιάς όσο και οπουδήποτε αλλού, όταν είσαι τρανς οι δυσκολίες ξεκινούν από μικρή ηλικία. Ο αποκλεισμός από την ίδια την οικογένεια είναι πολύ συχνός και ακολουθείται από τον κοινωνικό αποκλεισμό, από τη δυσκολία εύρεσης δουλειάς, την επιβολή (ψυχ)ιατρικών μεθόδων «θεραπείας», μέχρι και την απειλή για την σωματική ακεραιότητα (απειλητικά βλέμματα, σωματική/ λεκτική βία).

Γονείς που θα σε διώξουν, ειδικοί που θα σου πουν ότι είσαι άρρωστη ή που δεν θα σε βοηθήσουν (π.χ. στη διαδικασία φυλομετάβασης), μπάτσοι που ευκολότερα θα ασκήσουν βία πάνω σου, τα παιδιά της γειτονιάς που θα εισβάλουν στο σπίτι σου, οι γείτονες που δεν θα μιλήσουν ή που θα επιτεθούν και αυτοί, όλοι συμμετέχουν στο σύστημα που ονομάζουμε cis-σεξισμό και πατριαρχία.

 

 

Στοιχεία που διακατέχουν την ελληνική κοινωνία, διαφυλάσσοντας μία, τουλάχιστον, δύσκολη ζωή -τόσο σε πλαίσιο δημόσιου χώρου όσο και μέσα στο σπίτι- σε όποιο δεν χωράει στα καλούπια του διπόλου των φύλων, της ετεροκανονικότητας και του ιδανικού της πυρηνικής οικογένειας.

Γι’ αυτό και εμείς δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα τρανς σύντροφά μας στο να επιτελούν το οποιοδήποτε φύλο τους όπως γουστάρουν, να φοράνε ό,τι γουστάρουν και να κυκλοφορούν όπου και με όποιο θέλουν. Διεκδικούμε την αποδοχή, την άνεση στο δημόσιο χώρο, την ανακούφιση που προκύπτει από το αυτονόητο:  να μπορείς να υπάρχεις, να είσαι αυτ# που θες να είσαι. 

Δεν θα σταματήσουμε να στεκόμαστε το ένα δίπλα στο άλλο σε αυτές τις καθημερινές μάχες και να εκφυλίζουμε αυτήν την πατριαρχική κοινωνία που είναι σάπια μέχρι το κόκκαλο.

ΤΟ ΦΥΛΟ ΜΟΥ ΕΓΩ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΖΩ & ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΠΟΛΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΟΡΙΖΩ

ΓΚΕΪ ΤΡΑΝΣ ΛΕΣΒΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Μοιράσου το άρθρο!