Κοινωνία

22/12/2020 - 10:44

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: υπάρχουν αναφορές ότι αρουραίοι, σκορπιοί και φίδια δαγκώνουν παιδιά και ενήλικες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Διευκρινιστική δήλωση σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για τον νέο καταυλισμό στη Λέσβο

Οι πληροφορίες που αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι αρουραίοι δαγκώνουν παιδιά στη Λέσβο είναι ανακριβείς, αλλά όχι «παντελώς ανυπόστατες».

Σύμφωνα με τις ιατρικές μας ομάδες, αρουραίοι, σκορπιοί και φίδια δαγκώνουν παιδιά και ενήλικες - όχι στη Λέσβο - αλλά στο άλλο απάνθρωπο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ, στη Σάμο.

Δεν έχουμε πληροφορίες για παρόμοια περιστατικά στη Λέσβο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν δηλώσει ποτέ κάτι τέτοιο δημοσίως. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες στη Λέσβο είναι αποδεκτές, καθώς και στον νέο καταυλισμό, οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν σε σκηνές μέσα στο χειμώνα χωρίς επαρκή ασφάλεια ή προστασία.

Αντί να διορθώνει την ανακρίβεια αυτών των πληροφοριών για τη Λέσβο, το Υπουργείο Μετανάστευσης θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή της απάνθρωπης πραγματικότητας που βιώνουν άντρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν στους δύο καταυλισμούς και θα πρέπει να φροντίσει για την άμεση μεταφορά αυτών των ανθρώπων σε ασφαλές μέρος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1996. Το 2014 επαναπροσδιόρισαν τις δράσεις τους στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών που έφταναν στα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα από την Τουρκία. Από το 2016, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνια νοσήματα, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, φυσιοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ολοκληρωμένη φροντίδα κοινωνικής στήριξης. Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προγράμματα στη Λέσβο, τη Σάμο και την Αθήνα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

----

 

Διαβάστε εδώ τη χθεσινή απάντηση του Υπουργείου

Μοιράσου το άρθρο!