Κοινωνία

30/03/2023 - 19:30

Γνωριμία με τη ΒΙΟΜΕ συνεργατική στο νησί της Λέσβου - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις

Η Κοιν.Σ.Επ Κανένας Μόνος φιλοξενεί και συστήνει τη ΒΙΟΜΕ Συνεργατική στο νησί της Λέσβου, από τις 30 Μαρτίου μέχρι 3 Απριλίου.

 

Η ΒΙΟΜΕ είναι το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ευρώπη με τους εργαζόμενους να έχουν αναλάβει την παραγωγή οικολογικών προϊόντων γενικού καθαρισμού και τη λήψη όλων των αποφάσεων, στέλνοντας το μήνυμα μιας συνολικά διαφορετική ζωής, από τον τρόπο εργασίας, μέχρι τη σχέση τους με το περιβάλλον. Κυρίως όμως, το μήνυμα που φέρουν τα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ είναι πως οι εργαζόμενοι/ες και οι άνεργες/οι πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να παλέψουμε ενάντια στη βαρβαρότητα, την εκμετάλλευση και την καταπίεση, επιλέγοντας την αλληλεγγύη, τον έλεγχο της παραγωγής από εμάς τους εργαζόμενους, την αυτοδιαχείριση μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, μέσω της συνέλευσης των εργαζομένων και την άμεση δημοκρατία. Ένας δρόμος δύσκολος, μα συνάμα αναγκαίος.

 

Ελάτε να γνωρίσετε τους ανθρώπους και το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ. Ελάτε να ακούσετε για έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας.

 

Την Πέμπτη, 30 Μαρτίου και ώρα 19:30, θα βρεθούμε στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου θα προβληθεί η ταινία ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ <<ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ>> ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, με θέμα το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ ως αντίλογος στις ιδιωτικοποιήσεις.

Την Παρασκευή, 31 Μαρτίου και ώρα 18:00, θα συναντηθούμε δυτικά, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, όπου θα προβληθεί και πάλι η ταινία ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση και θα ακολουθήσει συζήτηση για τα συλλογικά - συνεργατικά εγχειρήματα στο νησί της Λέσβου.

 

Το Σαββάτο 1 Απριλίου, το ραντεβού θα είναι στον Ασώματο, όπου οι δράσεις θα ξεκινούν από το μεσημέρι και θα περιλαμβάνουν εργαστήρια, παρουσιάσεις, προβολές και συζητήσεις. Συγκεκριμένα:

13:00-14:00 «Τσίρκο Λέσβος - Circus Lesvos» με δράσεις για παιδιά

14:00-15:00 «Αστικοί και σχολικοί κήποι» παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό Αριστείδη Σγατζό

15:00-16:00 «Εργαστήριο μαλλιού» βιωματική εισαγωγή στην επεξεργασία μαλλιού και τη δημιουργία «τυλιγμένου» σαπουνιού για ελαφρύ pealing από τη Julie Lesvos Wool (μπορείτε να φέρετε το αγαπημένο σας σαπούνι για να «ντύσετε»!)

16:00-17:00 Δημιουργία μακραμέ βραχιολιού με βασικές τεχνικές πλέξης από την Τζένη Καμπουρογιάννη

17:00-18:00 Εισαγωγή στην υφαντική τέχνη με την χρήση τελάρου από τον Αργύρη Χατζημαλλή

18:00-19:00 Παραδοσιακοί χοροί της Λέσβου από τον Ελληνικό Χορευτικό Σύλλογο Πολιτισμού και Παράδοσης του Χριστιανικού Κέντρου Νεότητας Μυτιλήνης

19:00-20:30 Προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» και συζήτηση.

Την Κυριακή 2 Απριλίου, από τις 14:00 ξεκινάει το μουσικό γλέντι στον Ασώματο.

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, και ώρα 19:00 τη ΒΙΟΜΕ θα φιλοξενήσει Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος «Πρωτοβουλία Ερεσού», στο ομώνυμο χωριό.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6983258265 Γιώργος Καϊρης.

Μοιράσου το άρθρο!