Κοινωνία

18/09/2013 - 06:51

Γράμμα στο Δήμαρχο για το πάρκο Αγίου Ευδόκιμου

  Κύριε Δήμαρχε
 Το Σαββατοκύριακο 14-15 Σεπτεμβρίου 2013, τοποθετήσαμε νάιλον προστατευτικά καλύμματα στο άνω μέρος των  μη λειτουργούντων φανών της μεσαίας τετράδας του πάρκου Αγίου Ευδόκιμου, με σκοπό να προφυλάξουμε από μία ενδεχόμενη βροχόπτωση τα εκεί ευρισκόμενα ντουί και μετασχηματιστές. Αναγκαστήκαμε να το πράξουμε αυτό, μιας και διαπιστώσαμε πως αν και έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ειδοποιήσαμε το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Λέσβου για το ότι έχουν αποκολληθεί τα «καπέλα» αυτών, δυστυχώς δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί η αναγκαία αποκατάστασή τους . Τα «καπέλα» αυτά, φυλάσσονται, σε αυλή γειτονικής οικίας. Σε περίπτωση που αξιολογηθεί πως η έλευση των ανταλλακτικών καπέλων θα αργήσει περισσότερο από 10 μέρες, (πιθανόν τότε να έχει ξεκινήσει η περίοδος βροχοπτώσεων), σας προτείνουμε να μας υποδείξετε τον επαγγελματία τεχνίτη αλουμινίου, στον οποίο προτιθέμεθα να παραδώσουμε τα «καπέλα» για να μας κατασκευάσει (με μικρότερο κόστος φυσικά) νέα ποδαράκια υποστύλωσης τους. Τεχνικά είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει αυτό. Δύναται να βοηθήσουμε εθελοντικά, τον ένα και μοναδικό πλέον ηλεκτρολόγο του Δήμου Λέσβου (τον κύριο Παρλιάρο Στρατή), κατά τις εργασίες επανατοποθέτησής τους, εφόσον αυτές γίνουν εκτός των ωρών της επαγγελματικής μας απασχόλησης. Επίσης τοποθετήσαμε αυτοβούλως καμπύλα προστατευτικά καπάκια στις βάσεις δύο εξ αυτών των φανών, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα επαφής ανθρώπινου χεριού με τα έσω ευρισκόμενα καλώδια και διανεμητές ρεύματος. Είχαμε ενημερώσει το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Λέσβου για τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας των παιδιών μας στις αρχές Ιουλίου, αλλά λάβαμε απάντηση πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά στις αποθήκες του.

 Επίσης, επαναβιδώσαμε στη θέση τους τρία (3) αποκολλημένα από τα διερχόμενα τροχοφόρα οχήματα κολωνάκια στο περιμετρικό πεζοδρόμιο και τέσσερις (4) μικρούς μεταλλικούς κάδους σκουπιδιών στο εσωτερικό του πάρκου.
 Επιπροσθέτως, το ίδιο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του με δική μας ευθύνη τακτικού εβδομαδιαίου ποτίσματος, προχωρήσαμε σε τοποθέτηση πρόχειρων μεταλλικών καπακιών στα πέντε ακάλυπτα φρεάτια υδροδότησης του πάρκου, μιας και διαπιστώσαμε πως αν και έχουμε ενημερώσει το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Λέσβου από τον Ιούνιο, δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε η αναγκαία αντικατάσταση αυτών.

 Στις αρχές του φετινού Μαΐου, οργανώσαμε μεγάλο εθελοντικό καθαρισμό του πάρκου, με συμμετοχή αρκετών κατοίκων της περιοχής και όχι μόνον. Στον καθαρισμό αυτό είχαμε την ουσιαστική υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας Δήμου Λέσβου και ειδικά του κυρίου Κουνιαρέλλη, ο οποίος παρά τις σοβαρές ελλείψεις της υπηρεσίας του, βρήκε τρόπους να δώσει λύση σε αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε.
Όλους τους μήνες του φετινού καλοκαιριού, φροντίζαμε για την τακτική σύσφιξη των κοχλιών που συγκρατούν τη μία και μοναδική κούνια μας… ευελπιστούμε τα υπόλοιπα όργανα παιδικής χαράς, για την ανάγκη ύπαρξης των οποίων έχουμε από το Μάιο ενημερώσει το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Λέσβου, να τοποθετηθούν άμεσα.
 Το μήνα Αύγουστο επισκευάσαμε όλα τα παγκάκια του πάρκου, τοποθετώντας νέα ξύλα όπου αυτό ήταν αναγκαίο. Τα ξύλα και το βερνίκι μας τα χορήγησε η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Λέσβου.
 Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεδομένης της έλλειψης οδοκαθαριστών στο Δήμο Λέσβου, υποστηρίξαμε πιλοτικά το πρόγραμμα «ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ». Βάση αυτού του προγράμματος, εθελοντές γείτονες επωμίστηκαν την ευθύνη τακτικής εκκένωσης των μικρών κάδων εντός και εκτός του πάρκου, αλλά και τον καθαρισμό όλων των παρτεριών αυτού.  Χάρη και στην εφαρμογή αυτής της μεθόδου, το πάρκο μας αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλαπλάσιο από άλλες χρονιές αριθμό παιδιών που καθημερινά το επισκέπτονταν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το χώρο επισκέπτονταν οικογένειες που η μόνιμη κατοικία τους είναι στο Συνοικισμό, στην Καλλιθέα και τη Χρυσομαλλούσα.   
 Σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε και για την άμεση παραγγελία 31 μεταλλικών κολόνων, όμοιων αυτών που έχουν τοποθετηθεί στα περιμετρικά του πάρκου πεζοδρόμια. Γνωρίζοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό στην Τεχνική σας Υπηρεσία, εφόσον μας χορηγήσετε όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία, δύναται να αναλάβουμε την τοποθέτησή τους.
 Σας παρακαλούμε θερμά να μας χορηγήσετε τις απαραίτητες για τους κάδους του πάρκου μας (μικρές & μεγάλες) σακούλες, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την τακτική εκκένωση αυτών και κατά τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου. Όλο το καλοκαίρι τους αδειάζαμε με τα χέρια μας. Απευθυνόμενοι στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Λέσβου, ενημερωθήκαμε πως δεν είχαν σακούλες ! ! ! και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να μας τις χορηγήσουν.

 Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε πως αναγνωρίζουμε την ύπαρξη πληθώρας εμποδίων και προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζετε εσείς αλλά και ο ιδιαίτερα φιλότιμος συνεργάτης σας, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κύριος Κουνιαρέλλης Ηλίας και σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε την παρούσα επιστολή να την εκλάβετε ως μομφή κατά της σημερινής κατάστασης λειτουργίας του Δήμου ΜΑΣ. Αντιθέτως, θέλησή μας είναι να παραμείνουμε πιστοί στην ιδέα ενεργοποίησης όλων των δημοτών στα μικρά καθημερινά προβλήματα του τόπου, αρκεί η εθελοντική παροχή υπηρεσιών των πολιτών να υποστηρίζεται από το Δήμο με αξιοπρεπή και συνάμα ενθαρρυντικό τρόπο … όχι κάνοντάς τους να αισθάνονται επαίτες όταν ζητούν τα αυτονόητα.
 Θα ήταν χαρά μας να σας «ξεναγήσουμε» στο πάρκο μας, για να διαπιστώσετε κι εσείς με τα ίδια σας τα μάτια τις άμεσες ανάγκες του, το οποίο πριν την ενεργοποίησή μας αποτελούσε σημείο συνάντησης περιθωριακών συμπολιτών μας, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να φοβούνται να το επισκεφθούνε χειμώνα και καλοκαίρι.
                                                                                  Με ειλικρινή εκτίμηση

Βαγγέλης Φραγκουλάκης

Μοιράσου το άρθρο!