Κοινωνία

08/01/2013 - 14:59

Χειμερινοί Δράση των Προσκόπων

Χειμερινοί Δράση των Προσκόπων

Χειμερινοί Δράση των Προσκόπων

Η Χειμερινή Μεγάλη Δράση Υπαίθρου της Κοινότητας Ανιχνευτών της Μυτιλήνης, έγινε φέτος στο όμορφο και ταυτόχρονα άγνωστο οροπέδιο του Πολιχνίτου.

Από την επομένη της Πρωτοχρονιάς και μέχρι και τη Μέρα των Φώτων και με έδρα τους τον όμορφο ξενώνα του Μοναστηριού της Παναγίας στο Δαμάνδρι, οι Ανιχνευτές ερεύνησαν, γνώρισαν και πρόσφεραν στην τοπική κοινωνία αλλά και στους εαυτούς τους.

Στον Πολιχνίτο ερεύνησαν για τη μοναδική αρχιτεκτονική του χωριού τη συνυφασμένη με την ιστορία του και την οικονομία του στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης, περπάτησαν στα αρχαία μονοπάτια από το Δαμάνδρι στον Πολιχνίτο και γνώρισαν τις ευεργετικές «επιπτώσεις» ενός λουτρού στα ιαματικά λουτρά της περιοχής.

Με την καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη π. Μιχαήλ Τυροπώλη, Ηγουμένου στο Δαμάνδρι απομάκρυναν φερτά υλικά από τον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού που είχαν κατρακυλήσει από τα γύρω βουνά κατά την καταστροφική νεροποντή της 1ης Δεκεμβρίου. Επίσης πάντα με την καθοδήγηση του π. Στρατή Κακάμπουρα συντήρησαν τμήματα του δρόμου που οδηγεί στο Μοναστήρι.

Το απόγευμα της παραμονής των Φώτων οι Ανιχνευτές είπαν τα κάλαντα στους κατοίκους του Πολιχνίτου ενώ την επομένη μέρα των Φώτων εκκλησιάστηκαν μαζί τους στο ναό του Αγίου Γεωργίου του χωριού ενώ συμμετείχαν στην τελετή αγιασμού των υδάτων στη Σκάλα Πολιχνίτου.

Το κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε αργά το απόγευμα των Φώτων και στη Λέσβο ούτε που άγγιξε τους Ανιχνευτές προσκόπους της Μυτιλήνης που αργά το απόγευμα των Θεοφανείων γύρισαν στα σπίτια τους φορτωμένοι εμπειρίες, γνώσεις και ομορφιές από το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του νησιού

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον π. Μιχαήλ Τυροπώλη και την Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Αναστασία Αντωνέλλη για την αμέριστη βοήθεια του στην υλοποίηση της δράσης καθώς και τους κατοίκους της περιοχής.

 

Ας σημειωθεί ότι τριήμερη εκδρομή στον Πολιχνίτο πραγματοποίησαν οι Πρόσκοποι μέλη της 3ης Ομάδας Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης. Οι Πρόσκοποι γνώρισαν παίζοντας το χωριό, τη Σκάλα Πολιχνίτου και την ιστορία τους. Κατά την παραμονή τους στο χωριό οι Πρόσκοποι έμειναν στους χώρους του φιλόξενου παιδικού σταθμού του Πολιχνίτου.

Μοιράσου το άρθρο!