Κοινωνία

26/07/2021 - 18:09

Η Aegean Boat Report απορρίπτει τους ισχυρισμούς για παράνομη δραστηριότητα

Η μη κυβερνητική οργάνωση Aegean Boat Report απέρριψε σθεναρά τις κατηγορίες της ελληνικής αστυνομίας ότι τα μέλη της, μαζί με άλλες οργανώσεις, συμμετέχουν στη διευκόλυνση της παράνομης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά ή ότι συμμετείχε σε κατασκοπεία.

Η Aegean Boat Report, μια οργάνωση που δημοσιεύει πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με τις μετακινήσεις των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, βρίσκεται σε αντιπαραθέσεις με το ελληνικό κράτος τους τελευταίους μήνες λόγω μιας ειλικρινής στάσης σχετικά με τις πολιτικές της Ελλάδας για το ζήτημα των μεταναστών.

Το κατηγορητήριο που συνέταξε η ελληνική αστυνομία στο νησί της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο και δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα περιέχει κατηγορίες εναντίον 10 ατόμων, τέσσερις εκ των οποίων είναι υπήκοοι της Νορβηγίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που περιγράφονται ως “μέλη ίσου αριθμού ΜΚΟ”.

Η έρευνα της αστυνομίας επικεντρώθηκε κυρίως στο Aegean Boat Report. Η οργάνωση ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής στην κριτική της για τον χειρισμό της τρέχουσας μεταναστευτικής κρίσης από την κυβέρνηση, κατηγορώντας επίσης το ελληνικό κράτος για την εκτέλεση των λεγόμενων “pushbacks”.

Η ΜΚΟ αρνείται έντονα τις κατηγορίες

Η Aegean Boat Report απάντησε στην αστυνομική έκθεση με μια έντονα διατυπωμένη δήλωση που περιελάμβανε το αίτημα συγγνώμης από τις ελληνικές αρχές. “Το Aegean Boat Report δεν είναι, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μέρος του δακτυλίου λαθρεμπορίου, οπουδήποτε στη Γη. Λειτουργούμε αυστηρά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και το ελληνικό δίκαιο”, ανέφερε.

Είπε ότι είναι «σοκαριστικό και ντροπιαστικό που το Aegean Boat Report αναγκάζεται να κάνει τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης» σχετικά με τη μετανάστευση », επειδή η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να παρακάμψει τις ευθύνες της και, χειρότερα, να παραβιάσει νόμους στους οποίους η Ελλάδα είναι άμεση υπογράφων.”

Βαριά κριτική

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις ακολουθούν την πρόσφατη έντονη κριτική της Διεθνούς Αμνηστίας έναντι των ελληνικών αρχών σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα των pushbacks. Η Αμνηστία προέβαλε νέους ισχυρισμούς ότι η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει μεθοδικά «pushbacks» ως «de facto» στρατηγική της για την αντιμετώπιση των προσπαθειών προσφύγων και μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα.

“Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα και την έκταση των πρακτικών επαναπατρισμού στη χώρα και να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στις απώλειες, τον πόνο και το κόστος που έχουν αυτές οι πρακτικές στην ανθρώπινη ζωή”, δήλωσε η Αμνηστία σε ανακοίνωση των ΜΜΕ.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Άσυλο Νότης Μηταράκης απέρριψε δημοσίως τους ισχυρισμούς.

“Οι κατηγορίες που πλήττουν την Ελλάδα είναι σαφώς αβάσιμες”, δήλωσε ο Μηταράκης σε δήλωση ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα.

“Πολλές υποθέσεις έχουν διερευνηθεί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αναφορές δεν έχουν αποδείξει παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ”, ανέφερε.

Ο Μηταράκης επανέλαβε τη στάση της κυβέρνησης να επικεντρωθεί στα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί από τότε που η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε στην εξουσία ως τρόπος προστασίας των συνόρων Ελλάδας και Ευρώπης.

Επίσης, επέκρινε την Τουρκία για αδράνεια ενάντια στις αναχωρήσεις μεταναστών. “Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και μπορεί να παράσχει, όπου απαιτείται, κατάλληλη διεθνή προστασία. Δυστυχώς, αντί της Τουρκίας να αποτρέπει παράνομες αναχωρήσεις, συχνά είναι πολύ απασχολημένη με τη μαγνητοσκόπηση, αντί να κάνει ό, τι έχει την εντολή να κάνει βάσει της κοινής συμφωνίας – δηλαδή παρέμβαση για να εμποδίσει αυτά τα μικρά σκάφη να φτάσουν στην Ελλάδα κατά πρώτο λόγο “, είπε.

πηγή:https://www.infomigrants.net/en/

Μοιράσου το άρθρο!