Κοινωνία

22/01/2023 - 11:30

Η βασιλόπιτα και τα 110α γενέθλια των Προσκόπων της Λέσβου

Την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 11,30 το πρωί, η τοπική προσκοπική κίνηση γιορτάζει τα 110α της γενέθλια και κόβει την βασιλόπιττα της για τον καινούργιο χρόνο.

Στην αίθουσα τελετών του κεντρικού σχολικού συγκροτήματος, στην είσοδο της οδού Ερμού στην πλατεία Κυπρίων πατριωτών.

Στον ίδιο δηλαδή χώρο όπου ο ιδρυτής του Προσκοπισμού στη Mυτιλήνη Yποπλοίαρχος του απελευθερωτικού στόλου και πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής του νησιού Kωνσταντίνος Mελάς, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1913, ακριβώς δηλαδή πριν από 110 χρόνια, έδωσε μια διάλεξη για το τι είναι Προσκοπισμός. Και παρουσίασε τον πρώτο Πρόσκοπο της Λέσβου, γεγονός που στάθηκε η απαρχή της δημιουργίας προσκοπικών ομάδων και στο νησί.

Nα πώς η τοπική εφημερίδα της Μυτιλήνης «Σάλπιγξ» στις 23 Ιανουαρίου 1913, περιγράφει την ομιλία αυτή του Mελά: «Σπανίως διάλεξις συνεκέντρωσε τόσον κόσμον συμπολιτών όσον η προχθές γενομένη εν τη αιθούση του Γυμνασίου υπό του κ. K. Mελά. O αγορητής διά γλώσσης γλαφυράς ανέπτυξεν αριστοτεχνικώτατα το θέμα του, η εντύπωσις δε όλων μετά το τέλος της  διαλέξεως ήτο το πώς να καταρτισθή το ταχύτερον το θαυμαστόν σώμα των «Προσκόπων», εις το οποίον να κατατρίβεται, δρώσα προς το καλόν, όλη η ζωτικότης της παιδικής ηλικίας. O κ. Mελάς διεσαφήνισε το μέγα και υψηλόν καθήκον του προσκοπισμού. Δι’ αυτού το παιδί δεν καταρτίζεται μόνον εις στρατιώτην καλόν, ώστε κατά τον χρόνον της θητείας του να γνωρίζει εκ των προτέρων ό,τι πρέπει να μάθει, αλλά γίνεται συγχρόνως και πολίτης χρηστός και έντιμος, πολλά διδασκόμενος και πολλά υποσχόμενος διά το καλόν της κοινωνίας. Ή διάλεξις διήνοιξε τους οφθαλμούς των συμπολιτών προς το μέγα και ωραίον μέλλον όπερ προοιωνίζει διά τα παιδιά μας η ίδρυσις του νεωτεριστικού των προσκόπων σώματος».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί επίσης ο απολογισμός της δράσης των Προσκόπων το 2022 και ο προγραμματισμός τους για τη νέα χρονιά.

Θα τιμηθούν οι υποστηρικτές της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο τον περασμένο χρόνο και θα απονεμηθεί στον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων, Στρατή Μπαλάσκα, η ανώτατη προσκοπική διάκριση, το παράσημο του «Αργυρού Φοίνικα».

Στην εκδήλωση εκτός από τα παιδιά και τους ενήλικες μέλη της προσκοπικής κίνησης καλούνται οι γονείς μελών και οι φίλοι της Κίνησης και ιδιαίτερα όλοι όσοι στο παρελθόν υπήρξαν Πρόσκοποι .

Μοιράσου το άρθρο!