Κοινωνία

25/04/2023 - 07:28

Η δυσαρέσκεια της "Συνύπαρξης" για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την έκδοση βίζας βραχείας διαμονής

Μετά την απάντηση του Υπ. Εξωτερικών δια του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μ. Βαρβιτσιώτη στην Κοινοβουλευτική Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Λέσβο κ. Γ. Μπουρνούς, αναφορικά με την επιστολή μας για την εκ νέου έγκριση του πιλοτικού προγράμματος ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών (Visa Schengen) στις Πύλες Εισόδου Σένγκεν του Ανατολικού Αιγαίου η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της για τις πρόσφατες εξελίξεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες επανεκκίνησης των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με λαούς που παραδοσιακά συγκαταλέγουν τα νησιά μας στους προορισμούς μείζονος ενδιαφέροντος τους.

Ως Κίνηση Πολιτών με παράδοση 25 χρόνων, δραστηριοποιούμαστε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, εκφράζοντας επιθυμίες και προωθώντας συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Θεωρούμε ότι η απάντηση της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν ικανοποιεί μια βασική ανάγκη των ακριτικών νησιών, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις που συνολικά βυθίζουν τον τόπο μας ολοένα και περισσότερο στον μαρασμό.

Γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι δεν υφίσταται άλλο θέμα ικανό για να στρέψει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στη Λέσβο, εκτός από την περάτωση του έργου κατασκευής της υπερδομής “φιλοξενίας” προσφύγων-μεταναστών στη Βάστρια και την περισυλλογή ψήφων ενόψει των επερχόμενων εκλογών από μια μερίδα πολιτών που επιδιώκουν τον απομονωτισμό. Δεν συμμεριζόμαστε το όραμα της Κυβέρνησης για ακριτικά νησιά που θα λειτουργήσουν ως φυλακές ανθρωπίνων ψυχών, με απώτερο σκοπό την απομάκρυνση του προβλήματος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από τα αστικά κέντρα και μετάθεσής του στην παραμεθόριο.

Εμείς επιδιώκουμε την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την επιχειρηματική εξωστρέφεια και τη δημιουργία ελκυστικών τουριστικών προορισμών στο Ανατολικό Αιγαίο που μόνο να επωφεληθούν μπορούν από τη διευκόλυνση των μετακινήσεων δια της ενεργοποίησης των διαδικασιών έκδοσης Visa Schengen. Προς αυτήν την κατεύθυνση δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε παρά τα όσα εμπόδια θέτει με την απάντηση του το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.

Μοιράσου το άρθρο!