Κοινωνία

13/06/2016 - 18:27

Η Λέσβος τιμά την παγκόσμια μέρα προσφύγων

yle="text-align: justify;">Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και εθελοντές του νησιού υποστηρίζουν μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί η φετινή παγκόσμια ημέρα προσφύγων.

Οι εορταστικές δραστηριότητες  στη Λέσβο που κατά τη διάρκεια ατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες με περισσότερους από τους μισούς συνολικά που πέρασαν το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 600.000 άτομα να  έχουν περάσει από το νησί, περιλαμβάνουν:

- Στις 18 Ιουνίου, θα στηθεί ένα δέντρο αλληλεγγύης για να εκφραστούν τα μηνύματα της ελπίδας και της συμπόνοιας, και να χρησιμεύσει ως ένα μνημείο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να φθάσουν στην ασφάλεια της Ευρώπης. Οι επισκέπτες του δέντρου της αλληλεγγύης θα κληθούν να γράψουν ένα μήνυμα ελπίδας, συμπόνοιας και μνήμης. Το προσωπικό μήνυμα θα είναι γραμμένο σε ένα κομμάτι από τα πλαστικά φουσκωτά σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να περάσουν από την Τουρκία στην Λέσβο. Το κομμάτι του σκάφους θα κρεμαστεί στο δέντρο της αλληλεγγύης με μια κορδέλα.

- Παρουσίαση του έργου «Συναντώντας την Οδύσσεια», ένα κοινωνικό και καλλιτεχνικό έργο συνεργασίας καλλιτεχνών από διάφορες χώρες της Ευρώπης που ταξιδεύουν μαζί για να  παρουσιάσουν  θεατρικά κείμενα. Από τις 16 Ιουνίου στο Καρά Τεπέ και τον Μόλυβο και το Κάστρο Μυτιλήνης στις 20 Ιουνίου Το έργο συνδυάζει στοιχεία της Οδύσσειας, σύγχρονα θέματα που σχετίζονται με την Ευρώπη και τις ιστορίες που συλλέγονται μέσω ανταλλαγών με τον τοπικό πληθυσμό.

- Τέλος η Βουλγάρα καλλιτέχνης Nora Ampova, θα παρουσιάσει το «Κρυφτό», μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο και είναι εμπνευσμένα από την προσφυγική κρίση του 2015 και του 2016. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης (αρχοντικό Χαλίμ Μπέη) στις 16 Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρουσιάζοντας μια αμερόληπτη ματιά στις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου, όπως αυτές παρουσιάζονται μέσα από την έκφραση της ζωγράφου. Τα έργα είναι γεμάτα ειρωνεία, αυτοκριτική αλλά και χιούμορ. Στο «Κρυφτό», η Ampova κάνει σχόλια πάνω  στην κοινωνία μέσω της αντικατάστασης της ανθρώπινης μορφής με αυτή των ζώων σε αυτή την περίπτωση με τη χρήση της στρουθοκαμήλου .

 

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!