Κοινωνία

29/06/2022 - 12:11

Ιάσων Πιπίνης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να επιδοτήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη»

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη αναφέρεται ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, με καταγωγή από το Μεσότοπο, κ. Ιάσων Πιπίνης, επισημαίνοντας μάλιστα και τη δική του παρέμβαση στο ζήτημα, τονίζοντας πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον περασμένο Απρίλιο από τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη να γίνει η απαραίτητη μελέτη και «να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του νησιού», ενώ σχετική εισήγηση έκανε και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Πιπίνης εξαπολύει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «επαίρεται για έργα της κυβέρνησης Ν.Δ» και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να ζητήσει συγνώμη από τους κατοίκους της Λέσβου για το “κολαστήριο της Μόριας”, που καταδίκασε για χρόνια ένα ολόκληρο νησί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, υποστηρίζει πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν και επίσημα σχετικές ανακοινώσεις για τρεις ακτοπλοϊκές γραμμές και προσθέτει: «Αυτό που πιθανώς πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως τα συγκεκριμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν προγραμματίζονται μετά από πρωτοβουλία ναυτιλιακών εταιρειών ή άλλων φορέων, αλλά με απόφαση της κυβέρνησης, καθώς για να λειτουργήσουν θα πρέπει να επιδοτηθούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας».

Ο κ. Πιπίνης υποστηρίζει πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Λέσβου. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Λέσβου, δρομολογώντας την αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη».

 

«Σύνδεση με Θεσσαλονίκη όλο τον χρόνο»

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο αναφέρει: «Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη ήταν ένα αίτημα που μου έθεσαν μετ’ επιτάσεως κάτοικοι και επαγγελματίες της Λέσβου τους προηγούμενους μήνες. Από την πλευρά μου, έθεσα το ζήτημα στη συνάντηση μου, στις 5 Απριλίου, στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητώντας του να γίνει η απαραίτητη μελέτη και η κοστολόγηση για την επιδότηση και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των πολιτών της Λέσβου. Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις. Παράλληλα, έθεσα το συγκεκριμένο ζήτημα και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι σημαντικό πως μαζί με την έναρξη δρομολογίων από το νέο λιμάνι στο Σίγρι, αλλά και την Πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι, διαμορφώνεται πλέον μια νέα πραγματικότητα για την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Τίποτε δεν έχει γίνει τυχαία, όλες αυτές οι παρεμβάσεις βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη Λέσβο, αλλά και στο προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το νησί μας.

Η αποτελεσματικότητα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, αλλά και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη και όλων όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία, πιστεύω πως μπορούν να εγγυηθούν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η εισήγηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών είναι για τρεις (3) συνολικά ακτοπλοϊκές γραμμές, που θα συνδέουν τη Λέσβο με τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να επιδοτηθούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Η μελέτη προβλέπει σύνδεση ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και την επίλυση της μόνιμης σύνδεσης της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη όλο τον χρόνο, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού μας.

Σε λίγες μέρες, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, θα μπορούν να γίνουν –και επίσημα- οι σχετικές ανακοινώσεις. Αναγνωρίζω ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξαν παρεμβάσεις προς το Υπουργείο και από φορείς του νησιού, όπως είναι το Επιμελητήριο της Λέσβου, το οποίο μάλιστα πιστεύω πως θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να στηρίξει με διάφορους τρόπους το εγχείρημα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο και ελκυστικό τουριστικό πακέτο για τη Λέσβο».

Ο κ. Ιάσων Πιπίνης ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: «Προκαλεί όμως θυμηδία η δήλωση του κ. βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επαίρεται, λίγο – πολύ, ότι χάρη στη δική του… επιμονή υλοποιείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, κατηγορώντας μάλιστα τον Υπουργό Ναυτιλίας για «παντελή αδιαφορία»! Ισχυρίζεται δε, πως «οι πολύπλευρες πιέσεις φέρνουν αποτελέσματα». Τον διαψεύδει και μόνο το γεγονός πως οι ακτοπλοϊκές γραμμές, που συνδέουν τη Λέσβο με τη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσουν θα πρέπει να επιδοτηθούν από την κυβέρνηση. Το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λέσβο δεν πείθει κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να επαίρεται για… έργα της κυβέρνησης της Ν.Δ., καλό θα ήταν να ζητήσει, έστω και τώρα, συγνώμη από τους κατοίκους της Λέσβου, που με το «κολαστήριο της Μόριας» καταδίκασε για χρόνια ένα ολόκληρο νησί».

 

Μοιράσου το άρθρο!