Κοινωνία

23/02/2020 - 06:35

Ισχυρή έκκληση τριών Καρδιναλίων: μετακινήστε τους πρόσφυγες της Λέσβου, Χίου, Σάμου

Σε μια επιστολή προς τις Συνόδους Ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Καρδινάλιοι Hollerich, Czernye, Krajewski ζητούν την μετακίνηση σε άλλες χώρες της Ευρώπης των προσφύγων που βρίσκονται στην Λέσβο, Σάμο και Χίο.

 

Μια ισχυρή έκκληση για να διατηρήσουν ανοιχτή μια οδό ελπίδας που -  όπως το διδάσκουν οι εμπειρίες που ήδη έχουν ξεκινήσει σε άλλες Χώρες - προσπαθούν να βρουν μια απάντηση στην απεγνωσμένη κραυγή πολλών ανθρώπων που αναζητούν  την αξιοπρέπεια. Αυτή την πρωτοβουλία την ξεκίνησαν οι Καρδινάλιοι Jean-Claude Hollerich, πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων της Ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής κοινότητας, Michael Czerny, υπογραμματέας του Τμήματος των προσφύγων και μεταναστών του Ρωμαϊκού Οργάνου για την Ανθρώπινη ανάπτυξη, και ο Konrad Krajewski, υπεύθυνος για τα φιλανθρωπικά έργα του Αγίου Πατέρα, σε μια επιστολή που απευθύνεται στις Ιερές Συνόδους της Καθολικής Ιεραρχίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας πολλές φορές τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου. Οι τρεις Καρδινάλιοι προσκαλούν τις Συνόδους των Επισκόπων να ακολουθήσουν την διαδικασία μεταφοράς των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων της Ελλάδας σε μια άλλη Χώρα της Ευρώπης.

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος και η προσοχή του στη Λέσβο

Η επιστολή ξεκινά υπενθυμίζοντας την προσευχή Angelus στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, όταν ο Πάπας έκανε “έκκληση σε ενορίες, σε μοναχικές κοινότητες, σε μοναστήρια και προσκυνήματα της Ευρώπης ώστε, εκφράζοντας το Ευαγγέλιο με τρόπο απτό, να δεχτούν τουλάχιστον από μια οικογένεια”. Εκείνη την Κυριακή, ο Πάπας υπογράμμισε την υποστήριξη όλων των ευρωπαίων Επισκόπων στην έκκληση του, υπενθυμίζοντας ότι η «Ευσπλαχνία είναι το δεύτερο όνομα της Αγάπης» Έξι μήνες αργότερα, το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο: ήταν τον Απρίλιο του 2016. «Γνωρίζοντας την κατάσταση του δραματικού υπερπληθυσμού καθώς και της ταλαιπωρίας στην οποία βρίσκονται πάνω από 20.000 χιλιάδες πρόσφυγες σε εκείνο το νησί και πολλές ακόμη χιλιάδες στα διάφορα hot spot της Ελλάδας, ο Πάπας – διαβάζουμε στην έκκληση του – ποτέ δεν ξέχασε να τους βοηθήσει, αναζητώντας να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την μεταφορά τους, με κάθε αξιοπρέπεια, σε άλλες Χώρες της Ευρώπης». «Με την συνεχή φροντίδα του Αγίου Πατέρα εκφράζονται – συνεχίζει η επιστολή – οι πολυάριθμες αποστολές στα νησιά του Αιγαίου που πραγματοποίησαν ο Καρδινάλιος Krajewski και του Καρδιναλίου Hollerich».

 

Οι ανθρώπινοι διάδρομοι

Ένα χριστιανικό καθήκον και μια πρόσκληση να βρεθούν νέες ευαγγελικές ενέργειες. Με αυτή την βεβαιότητα, ξεκινώντας από τα αιτήματα του Πάπα, σε αυτή την επιστολή οι 3 Καρδινάλιοι ζητούν, από κάθε Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «και τα αντίστοιχα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, να συμφωνήσουν ένα σχέδιο για ανθρωπιστικούς διαδρόμους από την Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο  και από τα άλλα μέρη πρώτης υποδοχής της Ελλάδας». Με αυτή την έννοια, στην επιστολή υπογραμμίζεται πώς «οι εμπειρίες που ήδη ξεκίνησαν σε μερικές Χώρες φανερώνουν πως η δυνατότητα μιας καλής υποδοχής είναι υψηλότερες των αναμενόμενων: πολλοί ανήλικοι –  γράφουν οι Hollerich, Czernye Krajewski–  έχουν γίνει πράγματι ευπρόσδεκτοι στις οικογένειες, ενώ οι ενήλικες έχουν γίνει ευπρόσδεκτοι από μοναχικές κοινότητες, από ενορίες αλλά και από οικογένειες που θέλησαν να είναι διαθέσιμες για τον σκοπό αυτό».

 

Η συνάντηση του Δεκέμβρη στο Βατικανό

Η επιστολή κλίνει με τα λόγια που ειπώθηκαν από τον Πάπα συνάντηση στις 19 Δεκεμβρίου 2019 στο Βατικανό με τους πρόσφυγες από τη Λέσβο μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων. «Πως μπορούμε να μην ακούμε τις απελπισμένες κραυγές τόσων αδελφών;» ... Πως μπορούμε να ‘προχωρούμε’, όπως ο Ιερέας και ο Λευίτης της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη, καθιστώντας μας έτσι υπευθύνους του δικού τους θανάτου;  Η νωθρότητα μας είναι αμαρτία! …  Θα πρέπει να βοηθούμε, διότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη ζωή του πλησίον μας, και ο Κύριος θα μας ρωτήσει κατά την στιγμή της κρίσης». «Και εμείς μαζί με τον Άγιο Πατέρα – γράφουν οι τρεις Καρδινάλιοι -  ευχαριστούμε τον Κύριο για όλους εκείνους μου αποφάσισαν να μην παραμείνουν αδιάφοροι και με κουράγιο να ανοίξουν νέους διαδρόμους, ώστε να ξαναδώσουν αξιοπρέπεια και μέλλον στους τόσους πολλούς αδελφούς.».

 

Οι οδηγίες για την υλοποίηση ενός έργου υποδοχής

Σε ένα επισυναπτόμενο έγγραφο αυτής της επιστολής που στάλθηκαν στις Συνόδους των Επισκόπων, δίνονται οδηγίες για την διαδικασία μετακίνησης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων από την Ελλάδα σε κάποια άλλη Χώρα της Ευρώπης. Το πλάνο αυτό βρίσκει την νομική του βάση στο άρθρο 17 των συμφωνιών του Δουβλίνου (Κανονισμός του Δουβλίνου IIIαρ.604/2013), ο οποίος προβλέπει πως ένα Κράτος μέλος δεν έχει την υποχρέωση να εξετάσει μια αίτηση ασύλου,  μπορεί ωστόσο  να το προσφέρει γνωστοποιώντας τη διαθεσιμότητα του στο αρμόδιο Κράτος μέλος. Ως εκ τούτου όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μεταφορά: από τις αιτήσεις στις Κυβερνήσεις ώστε μέσω των αρμόδιων φορέων – ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών -να προσφέρουν στην Ελλάδα την εθελοντική ανάληψη ευθύνης όσο αφορά την εξέταση της αίτησης ασύλου, μέχρι την δέσμευση των τοπικών Συνόδων των Επισκόπων να εξασφαλίσουν στους πρόσφυγες φιλοξενία και υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί. «Η κοινότητα του Sant'Egidio – διαβάζουμε στο επισυναπτόμενο έγγραφο – παρέχει ταυτοποίησή στους πρόσφυγες που είναι πιθανοί δικαιούχοι αυτού του σχεδίου, με την συνεννόησή της κάθε Συνόδου της Ιεραρχίας που ενδιαφέρεται τα ονόματα των δικαιούχων που θα φιλοξενηθούν».

Μοιράσου το άρθρο!