Κοινωνία

25/09/2015 - 14:34

Βία και ρατσισμός στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, στην οποία κάποια βράδια συγκεντρώνονται νέοι, πίνοντας σε διάφορα μαγαζιά, δεν ξέρουν τι κάνουν. Το βράδυ της Τρίτης συγκλόνισε η συμπεριφορά 5-6 τέτοιων ατόμων – ο μεγαλύτερος δεν ήταν ούτε 18 ετών – όταν ξέσπασαν πάνω σε μετανάστες που λόγω της βροχής είχαν στριμωχτεί κάτω από τα υπόστεγα. Άνδρες αλλά και γυναίκες, μάνες που κρατούσαν στο χέρι βρέφη δέχτηκαν την επίθεση των ανεγκέφαλων που έβριζαν με χυδαίους χαρακτηρισμούς και κλοτσούσαν όποιον αλλοδαπό έβρισκαν μπροστά τους!

 
Κάποιοι περαστικοί σχολίαζαν ότι είναι παιδιά διαλυμένων οικογενειών και άλλοι  αναρωτιόνταν φωναχτά πού οδηγείται  η νεολαία και αν μπορεί να λέγεται άνθρωπος κάποιος που απλώνει χέρι και χτυπά μια μάνα την ώρα που προσπαθεί να προστατεύσει από τη βροχή το ούτε ενός έτους βρέφος της.
 
Μία κάτοικος της περιοχής κατευθυνόταν τη συγκεκριμένη ώρα για να παραδώσει μια τσάντα με τρόφιμα στους μετανάστες, δέχτηκε όμως και η ίδια το μένος και τις απίστευτες ύβρεις των νεαρών που την απείλησαν. Η γυναίκα απευθύνθηκε στην Αστυνομία παίρνοντας την απάντηση ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, καθώς όμως η ίδια υποπτεύεται ότι τα άτομα αυτά είναι μαθητές κοντινού σχολείου, σκοπεύει να «το ψάξει» και να απευθυνθεί στους διευθυντές τους.
 
Εκτός από την απανθρωπιά και την επικίνδυνη στάση των νέων που είναι δεδομένη, από το παραπάνω περιστατικό προκύπτουν δύο ερωτήματα:
 
Το πρώτο έχει να κάνει με το ποιος προστατεύει, είτε τους αλλοδαπούς που κινούνται στους δρόμους της Μυτιλήνης, είτε τους απλούς πολίτες και αν υπάρχουν «εκπτώσεις» στην ασφάλεια και των δύο. Το δεύτερο αφορά την οδό Κομνηνάκη  που δεν απασχολεί πρώτη φορά, καθώς στο συγκεκριμένο δρόμο πριν από μερικούς μήνες έπεσαν και μαχαιριές και οδηγήθηκε επιχειρηματίας στο Νοσοκομείο, από τον οποίο έγινε αφαίρεση σπλήνας, όπως είχαν αναδείξει πρωτοσέλιδα τότε τα «Νέα της Λέσβου». Είναι αδιανόητο να εκτυλίσσονται τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις στην πρωτεύουσα του νησιού μας και όχι σε ένα απομακρυσμένο χωριό, καθώς στη Μυτιλήνη δόξα τω Θεώ και Αστυνομία υπάρχει και πολύ περισσότερο, το Λιμεναρχείο βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων.
 
Και κάτι επιπλέον. Το γεγονός ότι στη Μυτιλήνη έχουν συγκεντρωθεί κάποιες εκατοντάδες μετανάστες που περιμένουν να εγκαταλείψουν το νησί μας και που πολλούς μπορεί να τους ενοχλεί η παρουσία τους, τα σκουπίδια που δημιουργούνται ενδεχομένως και η συμπεριφορά ορισμένων εξ αυτών, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει η κοινωνία μας να επιτρέψει στον καθένα τον πιο ακραίο ή ανεγκέφαλο ή μεθυσμένο να τους μετατρέψει σε σάκους του μποξ. Πολύ, δε, περισσότερο η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο, η αποστολή των οποίων είναι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνουμε την μετονομασία της οδού Κομνηνάκη σε οδό… Άγριας Δύσης…
 
 
Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!