Κοινωνία

05/12/2012 - 19:51

Κάλεσμα ΕΛΜΕ Λέσβου για την υποστήριξη των μεταναστών

Κάλεσμα ΕΛΜΕ Λέσβου για την υποστήριξη των μεταναστών

&n

bsp;

Το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη μορφή του και στις σημερινές του διαστάσεις, διεθνώς και στη χώρα μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης, όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από την επικυριαρχία του κεφαλαίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οι εμπόλεμες ζώνες, νέες και παλαιότερες, τροφοδοτούν με νέο κύμα μεταναστών και τη Λέσβο. Τις τελευταίες μέρες το νησί μας παίζεται μία ακόμη πράξη από το δράμα των συνανθρώπων μας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να προστατέψουν τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους.

Σε μια χώρα που η μνημονιακή πολιτική έχει διαλύσει κάθε δομή στοιχειώδους κοινωνικής οργάνωσης, το κρατος παραμένει σε ρόλο θεατή. Η αστυνομία κάνει πως δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει. Δεν ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία της καταγραφής και απόδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων –που και οι ίδιοι οι μετανάστες επιζητούν- ακολουθώντας τη διαταγή να μην διοχετεύονται οι μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα με αποτέλεσμα να τους εγκλωβίζει, να τους εξαθλιώνει και να τους εκθέτει σε κινδύνους.  

Γίνεται πλέον και τοπικά αντιληπτό το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η επικρατούσα μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική που στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στη Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ», μια πολιτική που εγκλωβίζει τους  μετανάστες στη χώρα μας.

H EΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

·         Συμπαρατάσσεται με φορείς, συλλογικότητες και εθελοντικές οργανώσεις, που έχουν αναλάβει και σηκώνουν στις πλάτες τους το θέμα της υποστήριξης των μεταναστών συμβάλλοντας στην προστασία τους, την αυτοοργάνωσή τους και στην αποτελεσματικότητα των αγώνων τους για μια καλύτερη ζωή, χωρίς φόβο και άγρια εκμετάλλευση.

·         Απαιτεί να δοθεί άμεσα λύση για εξασφάλιση στοιχειωδών όρων φιλοξενίας, στέγασή τους και για την παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων.

·      Καλεί τα μέλη της, τα υπόλοιπα Πρωτοβάθμια Σωματεία, την ΑΔΕΔΥ, το ΠΕΚ σε κοινή δράση προκειμένου να συμβάλλουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Μοιράσου το άρθρο!