Κοινωνία

23/02/2020 - 12:37

Καμία νέα δομή πουθενά - Σύσκεψη στο σύλλογο Μανταμαδιωτών

ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΠΟΥΘΕΝΑ
Νέες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Λέσβο

H Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών και εκπρόσωποι όμορων χωριών με τον Μανταμάδο, Λεσβιακών Συλλόγων, που ήταν παρόντες στη σύσκεψη της 19ης Φεβρουαρίου 2020 στον Σύλλογο Μανταμαδιωτών, συμπαρατάσσονται στο δίκαιο αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου για καμία νέα δομή, κλειστή ή ανοιχτή, σε περιοχή του Μανταμάδου και σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού και διεκδικούν το μαζικό απεγκλωβισμό εδώ και τώρα προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Στο νησί της Λέσβου επί τόσα χρόνια υπήρξε πλατύ κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, που κατά χιλιάδες πέρασαν από το νησί όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε σε αυτούς, θύματα ενός άδικου και εξοντωτικού πολέμου που ισοπέδωσε τη χώρα τους.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του εγκλωβισμού πληθυσμού άνω των 20.000 στο νησί μας και δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην αντιδημοκρατική πρακτική της κυβέρνησης για επίταξη δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων.

Στεκόμαστε απέναντι στις όποιες ακραίες ρατσιστικές φωνές επιδιώκουν να στρέψουν την αντίδραση των κατοίκων της Λέσβου απέναντι στα θύματα, τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι κάτοικοι του νησιού μας, φέτος ιδιαίτερα, υποφέρουν από την εξευτελιστική τιμή του λαδιού, από την αρρώστια που έπληξε τον ελαιόκαρπο, από την τραγική πτώση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος και τώρα αντιλαμβάνονται ότι θα χάσουν και το εισόδημα από τον τουρισμό. Οι νέοι και οι νέες θα εγκαταλείψουν το νησί με δυσάρεστες συνέπειες και για τα εθνικά μας θέματα.

Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και τώρα να ακούσει την κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης σύσσωμου του Λεσβιακού λαού και των αιρετών εκπροσώπων του και να πάρει πίσω την επαίσχυντη απόφαση επίταξης και δημιουργίας κλειστών κέντρων στα νησιά.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των νησιωτών και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Μανταμάδου και της ευρύτερης περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουμε συγκέντρωση στην Αθήνα και καλούμε όλους τους Λέσβιους αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες να διαδηλώσουμε, ζητώντας άμεσα λύση στην αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί μας. Η λύση δεν μπορεί να έρθει με τη δημιουργία κλειστών κέντρων ή με την εφαρμογή του δόγματος της αποτροπής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

- Άμεση και μαζική αποσυμφόρηση του νησιού.

-Μαζική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και χορήγηση ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται και χορήγηση εγγράφων για τις χώρες προορισμού τους.

- Να μη γίνει καμία νέα δομή, ούτε στο Μανταμάδο ούτε πουθενά αλλού στο νησί.

- Να ληφθούν όλα τα μέτρα (προσλήψεις, μετακινήσεις προσωπικού κ.λπ.) ώστε να εξετάζονται άμεσα όλα τα αιτήματα ασύλου και χορήγησης εγγράφων για τις χώρες προορισμού τους.

- Ενίσχυση υγειονομική στις δομές αλλά και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για να μη δημιουργηθούν υγειονομικές βόμβες.

- Η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε όλα τα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν το μέρος του βάρους και της ευθύνης που τους αναλογεί.

- Σεβασμός στα δικαιώματα όλων, κατοίκων και προσφύγων – μεταναστών.

- Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Επιτροπή σύνταξης ψηφίσματος της σύσκεψης στο σύλλογο Μανταμαδιωτών

Μοιράσου το άρθρο!