Κοινωνία

14/09/2020 - 19:56

Καρά Τεπέ: «Ελάτε στη δομή αν θέλετε να φύγετε από τη Λέσβο»

τους μετανάστες που αρνούνται να εισέλθουν στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ, απευθύνθηκε με ανακοίνωσή της η ελληνική Κυβέρνηση, ζητώντας τους να μπουν σε αυτή, ώστε να περάσουν από τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, που θα τους επιτρέψουν να φύγουν, τελικά, από τη Λέσβο. Οι αντιδράσεις υποκινούνται κυρίως από ομάδες Αφγανών, οι οποίοι αποτελούσαν και την πλειονότητα των διαβιούντων στο ΚΥΤ της Μόριας και πιστεύουν ότι εκμεταλλευόμενοι το θόρυβο κυρίως από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης θα καταφέρουν να φύγουν από τη Λέσβο, πράγμα που δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση να γίνει. Αλλωστε, κάτι τέτοιο εκτός του ότι θα απέκλειε την επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο, θα πυροδοτούσε αντιδράσεις και στις άλλες προσφυγικές δομές στα νησιά. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική.

 «Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι' αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Για να περιμένετε με ασφάλεια και να φύγετε με νομιμότητα. Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

«Η δομή προσωρινής φιλοξενίας σας είναι έτοιμη. Παρακαλούμε άμεσα για την έλευση σας στο χώρο. Η διαμονή σας στο χώρο αυτό είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, για λόγους δημόσιας και προσωπικής υγείας, καθώς και για την επανεκκίνηση της διαδικασίας ασύλου. Στη δομή θα είστε απόλυτα ασφαλείς. Παρέχονται στέγαση, σίτιση, νερό, ηλεκτρισμός και είδη ατομικής υγιεινής. Προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες και ευάλωτες ομάδες.

Οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου ξεκίνησαν και πάλι κανονικά. Ελάτε να πάρετε μέρος. Κανεις δεν θα φύγει από τη Λέσβο χωρίς να περάσει τις διαδικασίες και να πάρει τα χαρτιά που επιβάλλει ο Νόμος. Όσο δεν έρχεστε στη δομή τόσο καθυστερείτε την αποχώρησή σας από το νησί. Χωρις χαρτιά δεν μπορείτε να ταξιδέψετε πουθενά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι' αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Για να περιμένετε με ασφάλεια και να φύγετε με νομιμότητα. Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα!».

Χρυσοχοΐδης: «Κανείς δεν θα φύγει από τη Λέσβο αν δεν περάσει πρώτα από τον Καρά Τεπέ»

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκαναν νωρίτερα οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νότης Μηταράκης«Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του», διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στη δομή και είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται διανομή  φυλλαδίων στη γλώσσα τους.

Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στον καταυλισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος, τόνισε ο υπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Επειδή δεν  υπάρχουν πλέον ροές καθώς φυλάσσονται και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, θα μείνουν ελάχιστοι στο νησί είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

 

protothema.gr

 

  διαβάστε:

Λέσβος ώρα μηδέν....Μαζεύτηκαν για να τηλεφωνήσουν στον Χρυσοχοΐδη....

φωτο: ΑΠΕ /ΜΠΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!