Κοινωνία

04/11/2022 - 14:30

Κινητοποίηση για να μην κλείσει η Εθνική Τράπεζα στο Μόλυβο

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στηρίζει την απαίτηση να μην κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Μόλυβο

Παρόντες στη σημερινή κινητοποίηση στο Μόλυβο ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Στρατής Γελαγώτης και οι αντιδήμαρχοι Αφροδίτη Βατή, Κώστας Πάππος, Ασανούλα Γιάννη Κοκκινέλλη

Υπενθυμίζεται εδώ η παρέμβαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου προς την Διοίκηση Τράπεζας:

"Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα και προβληματίζει βαθύτατα τους δημότες και κατοίκους των ευρύτερων περιοχών της Μήθυμνας και της Πέτρας και αφορά στο ενδεχόμενο συγχώνευσης ή και κατάργησης του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας (407) στο Μόλυβο (Μήθυμνα), Λέσβου.

Ως Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ενός εκ των μεγαλύτερων σε έκταση Δήμων της χώρας, στη διοικητική εμβέλεια του οποίου υπάρχουν 30 και πλέον χωριά με εξαιρετικά σημαντικές χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους και ως Δήμαρχος μίας ακριτικής περιοχής, που οι Αρχές της πασχίζουν να συγκρατήσουν τον συνεχώς μειούμενο πληθυσμό της περιφέρειας της Λέσβου, ζητώ να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ιδιαιτερότητα της περίπτωσής μας, εάν και εφόσον ισχύει η πρόθεση της Διοίκησής σας να αναδιατάξει τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων της στην περιοχή μας.

Το εν λόγω υποκατάστημα:

1. Δραστηριοποιείται στον τουριστικό πυρήνα της Λέσβου, ο οποίος βρίσκεται στις περιοχές Μολύβου-Εφταλούς, Πέτρας-Ανάξου και Σκάλας Συκαμιάς, εξυπηρετώντας τον μεγαλύτερο όγκο του εισερχόμενου τουρισμού στο νησί. Η περιοχή αριθμεί πάνω από 250 επιχειρήσεις με αυξημένες ανάγκες επιχειρηματικής υποστήριξης, οι οποίες θα πρέπει να απευθυνθούν στο υποκατάστημα της Μυτιλήνης, σε απόσταση 65-75 χλμ. από την έδρα τους. Γνωρίζουμε δε, ότι πλήθος επιχειρήσεων έχουν ήδη χρηματοδοτήσεις στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Ταυτόχρονα εξυπηρετείται μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας, πέραν του τουριστικού κλάδου, μεγάλος αριθμός λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

2. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο για την εξυπηρέτηση και την διευκόλυνση των αλλοδαπών επισκεπτών του νησιού, αφενός για την μετατροπή συναλλάγματος αφετέρου και τραπεζική υποστήριξη, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για αγορά κατοικιών. Θεωρούμε αδιανόητο να μην διαθέτει Υποκατάστημα Τραπέζης στην πιο τουριστική περιοχή του νησιού, αναγκάζοντας ακόμα και τους επισκέπτες μας, να οδηγήσουν αρκετά χιλιόμετρα, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Μία ακόμη τέτοια αδυναμία μας ως τουριστικού προορισμού, θα προστίθενται στις δεκάδες άλλες γνωστές αδυναμίες που κουβαλάει η Λέσβος στην προσπάθειά της να ανακτήσει τον χαμένο της τουρισμό από την μεταναστευτική κρίση και μετά.

3. Εξυπηρετεί πληθώρα ορεινών χωριών που βρίσκονται πλησίον της περιοχής Μήθυμνας, (Πέτρα, Άναξος, Βαφειός, Πετρί, Άργενος, Λεπέτυμνος, Σκαμιά-Σκάλα Σκαμιάς, Μανταμάδος, Λαφιώνα, Στύψη, Υψηλο Μέτωπο, Σκουτάρος) που εναλλακτικά οι κάτοικοί τους θα πρέπει να διανύσουν αντί 8-10 χλμ. μέχρι και 25-30 χλμ. για την διεκπεραίωση των αναγκών τους, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία.

4. Η λειτουργία Υποκαταστημάτων και Υπηρεσιών σε περιοχές όπως ο Μόλυβος, ειδικά τον χειμώνα, αποτελούν ένδειξη ότι το εξαιρετικά απομακρυσμένο χιλιομετρικά από τη Λέσβο οργανωμένο κράτος, παραμένει κοντά στους πολίτες. Η λειτουργία τους μάλιστα, αποτελεί μορφή κοινωνικοποίησης, ειδικά στις δικές μας περιοχές που ο πληθυσμός μας βάσει και της τελευταίας απογραφής, γηράσκει συνεχώς συρρικνούμενος. Θα πρόσθετα δε, βάσει της τελευταίας διαπίστωσης του υψηλού μέσου όρου ηλικίας των κατοίκων μας, ότι το Υποκατάστημα της Εθνικής στο Μόλυβο, εξακολουθεί να έχει και πρακτικά μεγάλη αξία για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών σημαντικού μέρους των πελατών σας. Αφού είναι σαφές πως οι υπερήφανοι γέροντες και γερόντισσές μας, κρατούν ακόμα ενημερωμένο το βιβλιάριό τους όταν συναλλάσσονται με τις τράπεζες και είναι ανήμποροι, ειδικά αν είναι και μόνοι, να ακολουθήσουν την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές της διευκολύνσεις. Το ενδεχόμενο κατάργησης του Υποκαταστήματος στο Μόλυβο, θα τους αναγκάσει να μετακινούνται έως και 35 χλμ. για το πλησιέστερο υποκατάστημα της Εθνικής στην Καλλονή. Από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι σε Υποκαταστήματα της περιφέρειας, έχουν βαθιά σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες σας και μία ιδιότυπη μορφή εξυπηρέτησης ειδικά με τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναλλασσόμενους.

5. Είναι το μοναδικό Τραπεζικό Υποκατάστημα σε όλη την περιοχή της Βόρειας και Δυτικής Λέσβου (πλην της Καλλονής).

Στη Δυτική Λέσβο και στα χωριά της, οι υπηρεσίες των Τραπεζών, των Ταχυδρομείων και γενικά των υπηρεσιών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, δεν διαδραματίζουν απλά και μόνον το ρόλο της εξυπηρέτησης των πολιτών στην κοινωνία. Αν και είναι απολύτως κατανοητό πως στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι συναλλαγές των πολιτών προοδευτικά γίνονται ολοένα και περισσότερο χωρίς τη φυσική παρουσία των πολιτών στις υπηρεσίες, στη Δυτική Λέσβο, η ύπαρξη Υποκαταστημάτων Τραπεζών, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση της ερημοποίησης των οικισμών μας. Η διακοπή της λειτουργίας του υποκαταστήματος θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα στην τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, στην απώθηση νέων επενδύσεων και θα συντελέσει περαιτέρω στην μείωση του πληθυσμού της Δυτικής Λέσβου.

Με αγωνία, σας καλώ εάν και εφόσον είναι στο σχέδιο της διοικητικής σας αναδιάταξης η κατάργηση ή η συγχώνευση του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Μήθυμνας, να λάβετε σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς που σας κατέθεσα. Στην ακριτική Λέσβο, δίνουμε μάχη με το αυτονόητο για το αυτονόητο, να διατηρήσουμε την τοπική κοινωνία ζωντανή και να συγκρατήσουμε στον τόπο μας τον πληθυσμό, κυρίως τους νέους ανθρώπους, δεδομένων των δύσκολων εποχών που βιώνει το νησί μας τόσο στον τομέα της οικονομικής επιβίωσης όσο και σε επίπεδο εθνικών προκλήσεων από την Τουρκία. Χωρίς τη δική σας υποστήριξη οδηγούνται οι κάτοικοι του νησιού σε μια νέα ιδιότυπη, μετανάστευση, εάν αφεθεί ο τουρισμός και η οικονομία του τόπου σε κατάρρευση, με συνακόλουθη την πληθυσμιακή αποψίλωση των εθνικών συνόρων."

Μοιράσου το άρθρο!