Κοινωνία

06/06/2012 - 09:11

Κραυγή απόγνωσης από ΑΜΕΑ στη Λέσβο - Δραματικό περιστατικό με τετραπληγικό από το Πλωμάρι

href="http://lesvosnews.net/2012/06/06/age/ter-2/" rel="attachment wp-att-48039">Σε απόγνωση έχει οδηγήσει δεκάδες συμπολίτες μας με αναπηρία η δυσλειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Μέχρι και έξι μήνες μπορεί να φτάσει ο χρόνος αναμονής, από τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης μέχρι να πραγματοποιηθεί η εξέτασή του από την Υγειονομική Επιτροπή. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν καταβάλλεται κανένα επίδομα στον δικαιούχο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις πολυδάπανες θεραπευτικές αγωγές τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Π.Σ. από το Πλωμάρι ο οποίος είναι τετραπληγικός εδώ και δύο δεκαετίες και δεν του έχει καταβληθεί από το Μάρτιο το επίδομα αναπηρίας. Χθες το πρωί συγγενείς του τον μετέφεραν στο ΙΚΑ Μυτιλήνης ζητώντας απεγνωσμένα να ορισθεί άμεσα ημερομηνία εξέτασής του από επιτροπή. Ο αδελφός του τετραπληγικού Σ.Σ. ανέφερε: «Δεν μπορούμε πλέον να αγοράσουμε ούτε τα βασικά. Ο φαρμακοποιός δε μας δίνει με πίστωση και οι γονείς μου που αντιμετωπίζουν και αυτοί σοβαρά προβλήματα υγείας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Επικοινωνούμε με το ΚΕΠΑ και δεν μας λέει κανείς πότε θα έρθει η επιτροπή στο νησί.»

Ο διοικητής του ΙΚΑ Κλαδογιάννης Μαΐστρος αναγνωρίζοντας το πρόβλημα δήλωσε πως: «Δυστυχώς ο νέος τρόπος πιστοποίησης της αναπηρίας έφερε αρκετά προβλήματα και ταλαιπωρία για τα άτομα αυτά. Αυτή τη στιγμή περιμένουν για πιστοποίηση πάνω από 50 συμπολίτες μας και το ΚΕΠΑ δε μας έχει ενημερώσει για το πότε θα έρθει η επιτροπή στη Μυτιλήνη.» Εντωμεταξύ κινητοποίηση πραγματοποιεί η Περιφερειακή Ομοσπονδία Αιγαίου αύριο στις 10 το πρωί στη Χίο για την κατάσταση του ΕΟΠΠΥ και στο σύστημα υγείας.

ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ/Ηλίας Μαραβάς

Μοιράσου το άρθρο!