Κοινωνία

09/02/2020 - 11:59

Κρεσέντο βίας και καταστολής στη Λέσβο εναντίον των μεταναστ(ρι)ών από κράτος και παρακράτος - Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Γιατρών

Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Γιατρών Λέσβου - Ανακοίνωση

Τις τελευταίες μέρες εξελίχθηκε ένα ακόμη κρεσέντο βίας και καταστολής εναντίον των μεταναστ(ρι)ών από κράτος και παρακράτος στο νησί της Λέσβου.


Την Δευτέρα 03/02, χιλιάδες αιτούντες άσυλο πραγματοποίησαν πορεία από το ΚΥΤ Μόριας με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι/ες για την εφαρμογή του νέου νόμου ασύλου και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους στο νησί. Η ΕΛΑΣ φρόντισε από την πλευρά της να καταστήσει για άλλη μια φορά σαφές ότι κάθε διεκδίκηση, έστω και για τα στοιχειώδη, θα καταστέλλεται άμεσα, με σκοπό την διατήρηση της ‘’τάξης και ασφάλειας’’. Έτσι λοιπόν, πάνοπλες διμοιρίες ΜΑΤ προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία με γκλοπ, ρίψη χημικών (ακόμα και εναντίον μικρών παιδιών) και τυφλές προσαγωγές. Όσοι/ες ξέφυγαν, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κεντρικό δρόμο έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, υπό τον ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας. Ταυτόχρονα, αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στο σημείο απομονώθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο της πλατείας.


Την Τρίτη 04/02, πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να συγκεντρωθούν και πάλι στην πλατεία του Δημοτικού θεάτρου. Δυνάμεις των ΜΑΤ έσπευσαν να καταστείλουν την συγκέντρωση, απωθώντας τους προς το κέντρο, με αποτέλεσμα τη διάσπαση του κόσμου και το ανθρωποκυνηγητό στα στενά της πόλης. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ‘’αγανακτισμένοι’’ στη  Μόρια εξαπέλυσαν πογκρόμ μίσους εναντίον μεταναστ(ρι)ών και αλληλέγγυου κόσμου της περιοχής -με τις ευχές αστυνομίας και τοπικών αρχών. Ως αντανακλαστική απάντηση, οργανώθηκε αντιφασιστική πορεία με κατεύθυνση τη Μόρια, η οποία ανακόπηκε από αστυνομικές δυνάμεις που προστάτευαν τον ρατσιστικό όχλο. Η πορεία επέστρεψε στην Μυτιλήνη, όπου συνεχίστηκε δυναμικά στους κεντρικούς δρόμους. Μετά το πέρας της κινητοποίησης, ομάδα ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή (ανάμεσα τους και μέλη της Πρωτοβουλίας) δέχτηκαν θρασύδειλη φασιστική επίθεση έξω από μπαρ του κέντρου της πόλης, από άτομα με σίδερα και κράνη. Άμεσα ενημερώθηκε και μαζεύτηκε στο σημείο κόσμος που βρισκόταν πριν στη συγκέντρωση, τρέποντας τους ακροδεξιούς σε φυγή.


Για εμάς, οι επιθέσεις αυτές δεν αποτελούν σύμπτωση. Βρίσκουν πάτημα στο μισαλλόδοξο κλίμα και λόγο που διαμορφώνεται εδώ και καιρό από κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, με τις ρατσιστικές κορώνες, τους σχεδιασμούς για κλειστά κέντρα κράτησης, τις επαναπροωθήσεις, την κατάργηση του ΑΜΚΑ και τους υδάτινους φράχτες. Ταυτόχρονα, στο νησί της Λέσβου, περιφέρεια και τοπικοί φορείς, με την συνδρομή μερίδας τοπικών μέσων ενημέρωσης, επιδίδονται σε έναν άνευ προηγούμενου ρατσιστικό “αγώνα”, βασισμένο σε θεωρίες συνωμοσίας και fake news, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τραγελαφική είδηση για απόπειρα καταστροφής του εργοστασίου της ΔΕΗ και “βύθισης του νησιού στο σκοτάδι”. Όλα αυτά οδηγούν στον εκφασισμό της τοπικής κοινωνίας και συμβάλλουν ενεργά στην επανεμφάνιση ακροδεξιών ομάδων και στην νομιμοποίηση των πράξεων τους.


Ως Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Γιατρών, αρνούμαστε να υποταχθούμε σε λογικές και πρακτικές κοινωνικού κανιβαλισμού, που πλαισιώνουν την ήδη εξοντωτική για τους/τις μετανάστ(ρι)ες διαχειριστική πολιτική. Καταδικάζουμε τους φορείς ενός λόγου που εκπέμπει ρατσισμό και μίσος καθώς και τις ομάδες που διαπνέονται από αυτόν. Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι με τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και υποβάθμισης της ανθρώπινης ζωής.

Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Γιατρών Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!