Κοινωνία

31/07/2019 - 16:53

Μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για μετανάστες και Ρομά από το Δήμο Λέσβου

Το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμος Λέσβου, πέρα από την  δομή του  Ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου Προγράμματος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Λέσβου,  λειτουργεί παράρτημα ΚΕΜ. Το παράρτημα ΚΕΜ αφορά την κοινωνική ένταξη μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στο Δήμο μας. Ο στόχος της δομής είναι η παροχή υπηρεσιών όπως, υποδοχή - ενημέρωση - υποστήριξη, συνεργασία με υπηρεσίες και δομές (παραπομπές κτλ), παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης. Παράλληλα το παράρτημα ΚΕΜ στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών όπως, ενημέρωση εξυπηρέτηση συμβουλευτική στήριξη για θέματα ένταξης των μεταναστών, συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές, αγορά εργασίας  κ.λ.π

Όπως και πέρυσι έτσι και εφέτος,  έχουμε ξεκινήσει μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού σε ενήλικες νόμιμα διαμένοντες μετανάστες στον Δήμο μας, από εξειδικευμένη φιλόλογο. Ήδη έχουν εγγραφεί στα μαθήματα 30 ενήλικες. Για όσους  και όσες  ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά μπορούν να το δηλώνουν στο ΚΕΜ, που βρίσκεται στο ίδιο κτήριο με το Κέντρο Κοινότητας, Ζωοδόχου Πηγής 71 στη Λαγκάδα. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι παρέχουμε την δυνατότητα στους γονείς να προσέρχονται μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους μιας και υπάρχει εξειδικευμένη Νηπιαγωγός που τα αναλαμβάνει προκειμένου και να  διευκολυνθούν οι ίδιοι, αλλά και να αποκτήσουν τα παιδιά μια εξοικείωση με την Ελληνική γλώσσα. Για μας η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. πέρα από αναγκαιότητα για τους ίδιους τους νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και τα παιδιά τους, είναι καθήκον του Πολιτισμού και της Ελληνικότητας μας. 

Πέρα από το Παράρτημα του ΚΕΜ, στο Κέντρο μας λειτουργεί επίσης  Παράρτημα Ένταξης Ρομά. Και σ’ αυτή τη δομή μας, συνεχίζονται τα μαθήματα σε παιδιά και ενήλικες από τον δάσκαλο του παραρτήματος . Πέρα από την προετοιμασία των παιδιών Ρομά που κάνουμε κάθε χρόνο με σκοπό την εγγραφή τους στο Δημοτικό - πέρυσι αυτό έγινε κατορθωτό για 15 παιδιά- φέτος έχουμε και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα  από τα μαθήματα ενηλίκων: μια κοπέλα ενήλικη με δυο μικρά παιδιά, έδωσε εξετάσεις και απέκτησε απολυτήριο δημοτικού με σκοπό να συνεχίσει την πορεία της στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τον Σεπτέμβριο θα λάβουν μέρος και αλλά άτομα, μετά την προετοιμασία τους από τον δάσκαλο του παραρτήματος, με στόχο και εκείνα να πάρουν απολυτήριο δημοτικού. Έχουμε ΡΟΜΑ που εργάζονται σε κοινωφελές  πρόγραμμα μετά από παρότρυνση, στήριξη και συμπλήρωση της αίτηση τους από το παράρτημα ΡΟΜΑ. Σημαντική είναι και η υποστήριξη του παραρτήματος σε οικογένειες που επιθυμούν να ενταχθούν στο αστικό ιστό της πόλης. Μια οικογένεια ΡΟΜΑ  κατοικεί πλέον σε σπίτι εντός του αστικού ιστού - χωρίς κανένα πρόβλημα - με  την υποστήριξη του παραρτήματος και έπεται συνέχεια, καθώς είμαστε σε συνεχή αναζήτηση στέγης για το σκοπό αυτό. Βεβαίως και οι νοσηλευτικές υπηρεσίες συνεχίζονται κανονικά με εμβολιασμούς παιδιών ΡΟΜΑ.

«Υλοποιούμε εδώ και καιρό τα πρώτα βήματα ενός μεγάλου προγράμματος που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης του Δήμου Λέσβου για την Κοινωνική ένταξη των Ρομά.  Ένας στόχος που ο σχεδιασμός του, οι βάσεις και τα πρώτα βήματα έγιναν  από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Βεβαίως η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση που θα επιτευχθεί από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, χρήματα, και δουλειά. Το παράρτημα Ρομά του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, προσπαθεί και εργάζεται μεθοδικά και υπεύθυνα στην κατεύθυνση αυτή.

 Έτσι οι νέες Δημοτικές αρχές  σε συνδυασμό με τις  νέες  προσκλήσεις  Ευρωπαϊκών  χρηματοδοτήσεων που ήδη ξεκίνησαν, θα έχουν περισσότερα εργαλεία προκειμένου συνδυαστικά με τις  όποιες Κυβερνητικές  πρωτοβουλίες  υπάρξουν για τον σκοπό αυτό, να καταφέρουν μακροπρόθεσμα το Σχέδιο Δράσης του Δήμου Λέσβου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά να γίνει  πραγματικότητα. Είναι η μόνη λύση άλλωστε, στα χρόνια  προβλήματα που γεννά και για τους ίδιους αυτούς  Έλληνες Πολίτες - Ρομά και για την κοινωνία μας η χρόνια  γκετοποίηση τους», δήλωσε σχετικά η αρμόδια Αντιδήμαρχος & Πρόεδρος Ν.Π.Δ..Δ  «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη

Μοιράσου το άρθρο!