Κοινωνία

11/07/2012 - 07:36

Με προσφυγή απαντούν οι γονείς στα υψηλά τροφεία των παιδικών σταθμών

 Με επιτυχία  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012 στις 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, η δεύτερη Έκτακτη Γενική Συνέλευση  Γονέων & Κηδεμόνων των παιδιών που θα φιλοξενηθούνε στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λέσβου.  Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός πως η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε  με διπλάσιο αριθμό ατόμων έναντι της πρώτης που είχε γίνει στις 25 Ιουνίου 2012, στο Πειραματικό Λύκειο.

 Αρχικά έγινε ενημέρωση των γονέων για την επικρατούσα κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς σε σχέση με την επάρκεια προσωπικού και τη θεαματική αύξηση των τροφείων που αποφάσισε το Διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου του Δήμου τον Μάιο.

 Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις τοποθετήσεις του κυρίου Δημάρχου, αλλά και της προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης» Δήμου Λέσβου κυρίας Αντωνέλλη Αναστασίας στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση των Γονέων, βάση των οποίων για τη σημερινή πολύ κακή οικονομική κατάσταση του Νομικού Προσώπου ευθύνονται οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, καθώς και για το ότι αν οι γονείς δεν αποδεχθούν τις αυξήσεις των τροφείων, τότε : «θα αναγκαστούν πολύ σύντομα να  κλείσουν  Παιδικούς Σταθμούς».

 Επίσης έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επαφών που έχει πραγματοποιήσει η οργανωτική επιτροπή με τους βουλευτές του νομού κυρίους Βογιατζή και Ζερδελή (συνάντηση με τον κύριο Σηφουνάκη θα γίνει εντός της εβδομάδας), αλλά και με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, καθώς επίσης και με όλους τους ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους.

 Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τα εξής:

Α - Να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση συλλόγου με την επωνυμία «Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Παιδιών Λέσβου», για την εκπροσώπησή τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Β -  Να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου η οποία τροποποίησε τον Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών  αναπροσαρμόζοντας και τα τροφεία αυτών.

Γ – Να καταθέσει το ψήφισμά της (το οποίο επισυνάπτεται ακολούθως) στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

  Οι γονείς ανανέωσαν  το ραντεβού τους για τις 7:00 το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιουλίου 2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο πρώην Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου και θα συζητηθεί το θέμα μετά από αίτηση πολλών Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι και έχουν ήδη προσκαλέσει τους γονείς να καταθέσουν τις θέσεις τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

-----------------------------------

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

 

Προς: -το Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου»

- το  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λέσβου

Οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που φιλοξενούνται στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λέσβου, κατά τη συνέλευση της 9/7/2012, η οποία πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, προβαίνουν στο ακόλουθο ψήφισμα:

Εκφράζοντας την αγανάκτησή μας για την εικόνα διάλυσης που άρχισε να αποκαλύπτεται στις αρχές του 2011 με πλείστα προβλήματα, όπως μη καταβολή δεδουλευμένων στους συμβασιούχους, αναστολή σίτισης των παιδιών, αδυναμία εξόφλησης των προμηθευτών, ελλειπτική στελέχωση των Παιδικών Σταθμών, έως και αναστολή λειτουργίας των Σταθμών (στις αρχές του2011), και με δεδομένο τον υπαινιγμό της προέδρου κυρίας Αντωνέλλη Αναστασίας πως για τη σημερινή κατάσταση υπεύθυνη δεν είναι μόνον η έλλειψη κρατικών πόρων, αλλά και η κακοδιαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων του Νομικού Προσώπου από το 2001 έως το 2010 (η αναφορά αυτή έγινε την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 σε συνάντηση που είχαμε μαζί της στο Κοινωνικό Ιατρείο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κύριος Δήμαρχος στην πρώτη έκτακτη Γενική Συνέλευσή μας η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης στις 25 Ιουνίου 2012), δηλώνουμε   πως έως την επίδοση ενός ολοκληρωμένου φακέλου προς την Ελληνική Δικαιοσύνη και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα εμπεριέχει επαρκή στοιχεία απόδοσης ευθυνών, ουδεμία από μέρους μας ανάληψη ευθύνης κάλυψης των όποιων ελλειμμάτων αναγνωρίζουμε, μέσω της οποιασδήποτε αύξησης των τροφείων, πολύ περισσότερο δε σε μία περίοδο που οι οικογένειές μας δέχονται ανελέητη  οικονομική αφαίμαξη από μέρους της πολιτείας.

 Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αν και εσείς ως εκπρόσωποι των κατοίκων της Λέσβου κρίνετε πως η ευθύνη ανήκει στη χρόνια κακοδιαχείριση, είστε υποχρεωμένοι να στείλετε τα στοιχεία της κακοδιαχείρισης στον αρμόδιο Εισαγγελέα ώστε να αποδοθούν ευθύνες, να δημιουργηθούν οι δομές για μια υγιέστερη διαχείριση και να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης και διοικούμενου. Αν πάλι κρίνετε πως η ευθύνη ανήκει στις θεσμικές αλλαγές και στην έλλειψη κρατικών πόρων, τότε οφείλετε να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη πως δεν μπορεί η συνεχής μετακύληση ευθυνών σε προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, ακόμη και αν είναι πλήρως δικαιολογημένη, να εξασφαλίσει εξεύρεση λύσης στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώροι φιλοξενίας των ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Επειδή η λειτουργία των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Δημοτικών Σταθμών, αποτελεί παροχή του κράτους στον τομέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, άμεσα συνυφασμένο με τα ατομικά και κοινωνικά συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Επειδή η λειτουργία των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Δημοτικών Σταθμών, στοχεύει πρωτίστως στην δημιουργική απασχόληση και κοινωνική ένταξη των παιδιών.

Θεωρούμε απαραίτητη, αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη:

  • Την απρόσκοπτη λειτουργία των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Δημοτικών Σταθμών του Δήμου Λέσβου, όπως αυτή νομοθετικά έχει προβλεφθεί και στην οποία συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα σίτισης των φιλοξενούμενων παιδιών και η αντίστοιχη υποχρέωση των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Δημοτικών Σταθμών.
  • Την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, οι οποίοι επαρκούν για τις ανάγκες λειτουργίας των Σταθμών και στους οποίους καταβάλλονται τακτικά οι αποδοχές τους.
  • Την εξασφάλιση συνθηκών εργασίας για εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και φιλοξενίας για τα παιδιά μας, που να εγγυώνται ασφάλεια και σωστή εκπαίδευση.
  • Τη διενέργεια ενδελεχή ελέγχου από μέρους του Δήμου Λέσβου για τυχόν παράνομη ύπαρξη κεραιών ραδιοφωνίας και κινητής τηλεφωνίας πλησίον των Παιδικών Σταθμών σε απόσταση μικρότερη από αυτή που ορίζει η νομοθεσία.
  • Την άμεση καταβολή του ποσού των 2.500.000 ευρώ από το Δήμο Λέσβου προς το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, όπως άλλωστε ορίζεται από τη συστατική πράξη αυτού.
  •  Τη μείωση των τροφείων (σε σχέση με την περσινή χρονιά 2011-2012), τα οποία καταβάλλονται από εμάς για τη σίτιση των παιδιών μας, λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας που έχει επέλθει με την εφαρμογή των μνημονιακών δημοσιονομικών μέτρων και με ένα στοχευμένο σχεδιασμό, ώστε να καταργηθούν βραχυπρόθεσμα, προς εκπλήρωση του κοινωνικού σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκαν και λειτουργούν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί.
  • Την αύξηση αριθμού φιλοξενίας παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς της Λέσβου την επόμενη σχολική χρονιά, με στόχο την ικανοποίηση του συνόλου των υποβαλλόμενων αιτήσεων, δεδομένου ότι κατά κοινή παραδοχή η ένταξη σε εκπαιδευτικές δομές από μικρή ηλικία προάγει την κοινωνικοποίηση των παιδιών.
  • Την  απεξάρτηση των τροφείων από οποιαδήποτε σύμβαση εκχώρησης απαίτησης αυτών ως εγγύηση αποπληρωμής δανείων και την υποχρεωτική διάθεσή τους για απ’ ευθείας εξόφληση των προμηθευτών των Παιδικών Σταθμών.
  •  Τη δημιουργία σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Βρεφών και Παιδιών Λέσβου», για την εκπροσώπησή τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
  •  Τη συμμετοχή εκπροσώπου των γονέων των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λέσβου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου».

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ο Πρόεδρος                          Η αντιπρόεδρος                         Η Γραμματέας

   Φραγκουλάκης                             Σαντή                                   Δελόγκου

                    Ευάγγελος                                   Αγγελική                                     Μαρία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!