Κοινωνία

22/05/2021 - 11:45

Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια μικρή δομή που την έλεγαν Βάστρια και άλλα παραμύθια και όνειρα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Το υπουργείο μετανάστευσης, πιστό την προσφιλή του τακτική να ασκεί μεταναστευτική πολιτική με επικοινωνιακά τεχνάσματα, βιάστηκε να εκδώσει δελτίο τύπου με το οποίο «εφέλκυσε» την έκταση του Μαυροβουνίου και συρρίκνωσε την αντίστοιχη της Βάστριας προκειμένου να μας κάνει να πιστέψουμε ότι θα κλείσει μια μεγάλη δομή για να φτιάξει μια μικρότερη και να βγούμε να πανηγυρίσουμε στους δρόμους της Μυτιλήνης. Το παραμύθι του όμως κράτησε λίγο και διαψεύστηκε από το ΦΕΚ που υπογράφει ο κ. Μηταράκης ο ίδιος και το οποίο περιλαμβάνει το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα. Στο τοπογραφικό που δημοσιεύθηκε η χάραξη διαφοροποιείται στην έκταση, στην ακριβή θέση και στις διόδους που οδηγούν σε υφιστάμενο δρόμο σε σχέση με την αρχική χάραξη των 565 στρεμμάτων που είχε δοθεί στην δημοσιότητα από του υπουργείο το Νοέμβριο του 2020. Έτσι συνοψίζοντας έχουμε από το ΦΕΚ:

  1. Η αδειοδοτημένη έκταση για την κατασκευή της δομής είναι 415 στρέμματα
  2. Ο περιφραγμένος χώρος είναι 298 στρέμματα
  3. Τα γεωτεμάχια μέρος των οποίων έχει νοικιαστεί ξεπερνούν σε έκταση τα 2,000 στρέμματα
  4. Υφίστανται δύο δίοδοι από τον δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ προς τον περιφραγμένο χώρο οι οποίοι κινούνται παράλληλα (άγνωστο σε εμάς γιατί) και οι οποίοι έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 100 μέτρα ο καθένας. 
  5. Ο εσωκλειόμενος χώρος μεταξύ των διόδων (εκτός του περιφραγμένου χώρου) ξεπερνάει σε έκταση τα 600 στρέμματα. 

Οι παραπάνω εκτάσεις τρομάζουν. Πάνε να φτιάξουν μια μικρή ( η όχι και τόσο μικρή) πόλη στο κέντρο του νησιού μας, εφαπτόμενη σε περιοχή Natura και κυρίως στο βόρειο άκρο του μεγάλου πευκοδάσους της Λέσβου έκτασης 300,000 στρεμμάτων στο οποίο αν εκδηλωθεί πυρκαγιά το καλοκαίρι και ενώ φυσάει βόρειος άνεμος, αυτή μπορεί να σταματήσει στα Βατερά. Ορίζουν αρχικό χώρο δομής σε έκταση εξαπλάσια από την Μόρια και υπερδιπλάσια από το Μαυροβούνι (για το οποίο εμείς υπολογίζουμε, αξιοποιώντας τα γεωγραφικά δορυφορικά δεδομένα, ότι χρησιμοποιούνται 139 στρέμματα ενώ το υπουργείο λέει αυθαίρετα ότι η δομή εκεί χρησιμοποιεί 300 στρέμματα) αφήνοντας σαφή περιθώρια για αυτοκρατορικού τύπου επεκτάσεις. Πόσο απίθανο θα είναι ας πούμε να καταληφθεί σταδιακά και ο χώρος των εξακοσίων στρεμμάτων μεταξύ των διόδων σε κτήματα που ήδη μέρος τους έχει νοικιαστεί; Πρώτη φορά θα είναι που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Όχι, απλά τώρα θα είναι πολύ πιο εύκολο. Σε κάθε περίπτωση και ο χώρος της δομής που φαίνεται στο τοπογραφικό που δημοσιεύθηκε αποτελεί υπερδομή προοριζόμενη να στεγάσει χιλιάδες ανθρώπους και όχι τους σχεδόν μηδενικούς πληθυσμούς που διαφημίζει ο κ. Μηταράκης. Γνωρίζουμε ότι το επόμενο αφήγημα τους είναι ότι φτιάχνουν την υπερδομή για να είναι «all inclusive» και να μην χρειάζεται να βγαίνουν από αυτή την, ανοιχτή υπενθυμίζουμε, υπερδομή οι μετανάστες. Ήδη εχθές ο γενικός γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης, κ. Λογοθέτης δήλωσε σε συνέντευξη του ότι «με τους ρυθμούς αποσυμφόρησης και την υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί, μπορεί η νέα δομή να μη χρησιμοποιηθεί. Αλλά οι δομές πρέπει να υπάρχουν». Ξοδεύουν δηλαδή 97 εκατομμύρια για να φτιάξουν μια πόλη «φάντασμα»; 

Τα παραμύθια του κ. Μηταράκη και των συνεργατών του δεν πείθουν πλέον κανέναν στην Λέσβο εκτός από τους εδώ συνδαιτημόνες του. Έχουμε πολλούς λόγους να θεωρούμε απίθανο, να μπορέσει εκσκαφέας να προσεγγίσει την περιοχή της Βάστριας παρά τα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο για να καμφθεί το φρόνημα των Λέσβιων. Υπερδομή στην Λέσβο δεν μπορεί να σταθεί. Ούτε το Μαυροβούνι. Οι Λέσβιοι πλήρωσαν το τίμημα και έχουν αφυπνιστεί πλέον. Γι’ αυτό λοιπόν λέμε όχι στην Βάστρια, όχι στο Μαυροβούνι. Λέμε όχι στο να λαμβάνει χώρα η διαδικασία απονομής ασύλου στο νησί μας. Λέμε όχι στο να εγκλωβίζονται στο νησί μας αυτοί που έχουν απορριπτική απόφαση ασύλου. Λέμε όχι στο να εγκλωβίζονται στο νησί μας, με χρήση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όλοι όσοι πέρνουν άσυλο. Λέμε μόνο ναι σε ένα μικρό χώρο, κρατικά ελεγχόμενο, χωρίς παροχές που είναι απαραίτητες για μακροχρόνια παραμονή και ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση. Γι’ αυτά θα αγωνιστούμε μαζί όλους τους Λέσβιους και όσους αγαπάνε το νησί μας. Ο αγώνας αυτός θα είναι μαραθώνιος. Στο τέλος όμως η Λέσβιοι, που επιβιώνουν και δημιουργούν χιλιάδες χρόνια τώρα πάνω σ’ αυτή τη γη, θα κερδίσουν. 

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!