Κοινωνία

27/03/2018 - 07:31

"NAN , φαγητό του κόσμου" - Ανοίγει τις πόρτες του το διαφορετικό εστιατόριο-καφέ της Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">Το Ναν είναι ένα κοινωνικό εστιατόριο καφέ στη Μυτιλήνη που ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με στόχο να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στις ανάγκες πρόσβασης στην εργασία τόσο των προσφύγων όσο και των ντόπιων . Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τις δωρεές από οργανώσεις και φίλους και χωρίς τη βοήθεια εθελοντών.  Καμιά χρηματοδότηση δεν προήλθε από κυβερνητικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.


Το Ναν προσφέρει μια διαφορετική κουζίνα επηρεασμένη από γεύσεις και αρώματα της Μεσογείου και της Ανατολής. Εδώ μπορούν να συναντηθούν διαφορετικοί πολιτισμοί, να αλληλοεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν. Εδώ οι επισκέπτες μοιράζονται  το χώρο, την ατμόσφαιρα και το φαγητό. Στόχος, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του Ναν, είναι το φαγητό να γίνει το μέσο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις για τους πρόσφυγες και να βοηθήσει στην ένταξή τους, ένα πολύ σοβαρό και συχνά αμφιλεγόμενο θέμα.


Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κατάσταση στη Λέσβο έχει αλλάξει και απαιτείται μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός πληθυσμού προσφύγων που είναι παγιδευμένος στο νησί και ψάχνει τρόπους για να οραματιστεί ένα μέλλον . Μόνη διέξοδος είναι η δυνατότητα εκπαίδευσης, ένταξης και πρόσβασης στην εργασία μέσα από τη συνύπαρξη με την τοπική κοινωνία και την ένταξή τους σ’ αυτήν. Όλες οι δράσεις συμπεριλαμβάνουν και πρόσφυγες και ντόπιους.


Ταυτόχρονα, αναφέρουν οι δημιουργοί, προσπαθούμε να αναπτύξουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Να προωθήσουμε τις αξίες και ιδέες της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της μη σπατάλης τροφίμων. Το φαγητό που τυχόν περισσεύει θα δίνεται σε δομές και κοινωνικές κουζίνες για άπορους και πρόσφυγες.


Τα τραπέζια  τα έφτιαξαν πρόσφυγες από παλέτες και τα έπιπλα μας είναι μεταχειρισμένα, τα τασάκια μας από αλουμινένια κουτάκια. Στο Ναν έχει περιοριστεί η  χρήση πλαστικού και δεν θα υπρχει φούρνος μικροκυμάτων.


Προτεραιότητά  είναι η υποστήριξη της τοπικής και της αλληλέγγυας οικονομίας. Στόχος του Ναν  είναι να στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και παραγωγούς σε Ελλάδα και εξωτερικό που προωθούν το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο.


Το όραμα του Ναν από την πρώτη στιγμή συμπεριλάμβανε την ευαισθητοποίηση της τοπικής και διεθνούς κοινωνίας σχετικά με καθαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά .
 Και καταλήγουν οι δημιουργοί του Ναν:  "Πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και χρειάστηκε πολύς κόπος και υποστήριξη για να είναι σήμερα έτοιμο το Ναν. Αλλά κανένας κοινωνικός χώρος δεν μπορεί να επιβιώσει στο χρόνο χωρίς την υποστήριξή σας"


(Το ΝΑΝ έχει την νομική μορφή της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας)

Το Ναν, φαγητό του κόσμου ανοίγει τις πόρτες του την Τεταρτη 28/3/2018  στην οδό Κομνηνάκη, απέναντι από το πάρκο Χατζηδήμου.

Μοιράσου το άρθρο!