Κοινωνία

02/10/2012 - 17:38

Νέα προσκοπική περίοδος - Συμμετοχή προσκόπων στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης από Ναζιστικά στρατεύματα

Νέα προσκοπική περίοδος - Συμμετοχή προσκόπων στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης από Ναζιστικά στρατεύματα

&n

bsp;

Ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου και επίσημα από τη Μυτιλήνη η φετινή προσκοπική περίοδος.

Λυκόπουλα, Πρόσκοποι και Ανιχνευτές ξεκίνησαν ξανά να παίζουν το προσκοπικό παιχνίδι. Αρχικά πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός και ακολούθησαν οι πρώτες συγκεντρώσεις των προσκοπικών τμημάτων.

Το Σαββάτο και κάθε Σαββάτο στην καινούργια Προσκοπική Εστία στο Μακρύ Γιαλό της πόλης, λειτουργεί το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης με Αγέλη Λυκοπούλων και Ομάδα Προσκόπων. (Πληροφορίες για το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων δίνονται στο τηλέφωνο 6945145682).

Την Κυριακή και κάθε Κυριακή στην Προσκοπική Εστία μέσα στο αλσύλλιο Τσαμάκια της Μυτιλήνης λειτουργεί το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης και αυτό με Ομάδα Λυκοπούλων και Ομάδα Προσκόπων. (Πληροφορίες για το 2ο Σύστημα Προσκόπων δίνονται στο τηλέφωνο 6974057429)

Το  Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), ιδρύθηκε το 1910 και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία που περιλαμβάνει την υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, την αυτενέργεια και αυτοεκπαίδευση.

Σε όλο το νησί σε τέσσερα Προσκοπικά Συστήματα σε σύγχρονες υποδομές και με σύγχρονα εκπαιδευμένους βαθμοφόρους παιδιά και ενήλικες θα ξετυλίγουν το κουβάρι της μοναδικής Προσκοπικής εκπαίδευσης που αν μη τι άλλο δημιουργεί σχέσεις ζωής και αναμνήσεις μοναδικές.

Εκτός της Μυτιλήνης στο Μόλυβο  λειτουργεί το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας και στο Πλωμάρι το 6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πλωμαρίου..

Στο κάθε Σύστημα λειτουργεί Αγέλη Λυκοπούλων (παιδιών ηλικίας μαθητών έως και Ε Δημοτικού), Προσκόπων (νέων ηλικίας ΣΤ΄ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου) ενώ στη Μυτιλήνη και στο Μόλυβο λειτουργούν και Κοινότητες Ανιχνευτών (εφήβων ηλικίας μαθητών Λυκείου).

 


 

 

Οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης συμμετείχαν την Κυριακή το πρωί στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τα Ναζιστικά Στρατεύματα κατοχής που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο εκτέλεσης 42 πατριωτών στο άλσος Τσαμάκια.

Όπως είναι γνωστό δυο από τους 42 εκτελεσμένους ήταν μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ενώ πέντε συνολικά Πρόσκοποι στη διάρκεια του Πολέμου και της Κατοχής έπεσαν υπερασπίζοντας την πατρίδα.

Πρόκειται για τους Πέτρο Γκεργκέτσο και του Γεώργιο Ζλατόγλου, μέλη της διαλυθείσας από το Μεταξά 2ης Ομάδας Προσκόπων Μυτιλήνης που εκτελέστηκαν από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής στα Τσαμάκια. Τσόλα Θεόδωρο της 3ης Ομάδας που έπεσε στα βουνά της Αλβανίας το Δεκέμβριο του 1940. Νικολαϊδη Δημήτριο της 1ης Ομάδας που πέθανε εξαιτίας τραυματισμού του στην Αλβανία το Νοέμβριο του 1941 και τέλος Καραφύλα Μιχάλη υπαρχηγό της 2ης Ομάδας που πέθανε μέσα στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης από τα βασανιστήρια το Δεκέμβριο του 1942.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου έχει τιμήσει τη μνήμη των πέντε αυτών νέων στήνοντας μέσα στο άλσος μνημείο για τους Προσκόπους «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον Ιταλικό φασισμό και το γερμανικό Ναζισμό». Ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιείται τιμητική εκδήλωση στην πλησιέστερη στις 28η Οκτωβρίου Κυριακή. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!