Κοινωνία

20/01/2014 - 14:18

Νέος Περιφερειακός Έφορος στους Προσκόπους Λέσβου - Το «αντίο» του Στρατή Μπαλάσκα

yle="text-align: justify;">Η μεγάλη αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή να χωρέσει τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους και τους Ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους τους αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων αρχών έκοψαν χθες Κυριακή τη βασιλόπιτα τους. Και συμμετείχαν σε μια γιορτή Δημοκρατίας για την προσκοπική Κίνηση. Την παράδοση της Περιφέρειας των προσκόπων από το απερχόμενο στο νέο Περιφερειακό Έφορο του νησιού. Ας σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά σε αυτήν την αίθουσα που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο μια και εκεί πριν από 101 χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 1913 ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής της ελεύθερης Λέσβου, μίλησε για τον Προσκοπισμό και παρουσίασε τον πρώτο Πρόσκοπο του νησιού. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της πρώτης Ομάδας προσκόπων στη Μυτιλήνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας των Προσκόπων την οποία ευλόγησαν ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μυτιλήνης Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Καραμούζης και ο Πρωτοπρεσβύτερος του γειτονικού ναού του Αγίου Θεράποντα π. Αθανάσιος Γιουσμάς. Ακολούθησε η παρουσίαση του απολογισμού του έργου της Περιφέρειας Προσκόπων Λέσβου το χρόνο που έφυγε.

Στη συνέχεια ο Έφορος Περιοχής Αιγαίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Δημήτρης Κούτσιας παρουσίασε τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάδειξης νέου Περιφερειακού Εφόρου Λέσβου σύμφωνα με τα οποία τη θέση την επόμενη τριετία θα κατέχει ο Τριαντάφυλλος Σβώρος.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ο νέος Έφορος σημείωσε το ότι «τα τελευταία χρόνια η τοπική Προσκοπική Κίνηση ξεπέρασε τις αδυναμίες της και κύρια την εσωστρέφεια της με αποτέλεσμα σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης» ενώ δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένος και ταυτόχρονα υπερήφανος» για το καθήκον που από με απόφαση των βαθμοφόρων της Λέσβου του ανατέθηκε. «Υπόσχομαι, είπε, πως θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ σε ετούτη την ιδιαίτερη τιμή γνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά ιδιαίτερα γνωρίζοντας πως διαδέχομαι έναν Περιφερειακό Έφορο που με την παρουσία του σφράγισε τα προσκοπικά πράγματα της Λέσβου.».

Σε μια ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε στη συνέχεια χώρεσε η επταετής παρουσία του απερχόμενου Περιφερειακού Εφόρου Στρατή Μπαλάσκα στα Προσκοπικά πράγματα του νησιού ενώ στη συνέχεια παρέδωσε την περιφέρεια στο νέο Έφορο καλώντας τους βαθμοφόρους της Λέσβου «να παίζουν σωστά  και μέσα από το παιχνίδι να γνωρίζουν όπως γίνεται στην πατρίδα μας έναν αιώνα τώρα. «Προσπαθείστε να τηρείτε την Προσκοπική μας υπόσχεση σαν τους ιππότες των παραμυθιών, λογοδοτώντας στην τιμή σας. Γίνετε καλύτεροι, κάντε τον κόσμο καλύτερο…» είπε. Ενώ απευθυνόμενος στα ανήλικα μέλη της Κίνησης τους σημείωσε: «Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, καλό προσκοπικό παιχνίδι στα βουνά, τα δέντρα, τα νερά. Στη ζωή. Κι αν σε ετούτη την προσπάθεια συναντηθείτε με τις δυσκολίες χαμογελάστε και καλοδεχτείτε τες. Οι δυσκολίες όσο παράξενο κι αν ακούγετε ετούτο στα αυτιά σας είναι τελικά όμορφες. Οι δυσκολίες είναι  «το αλάτι» της ζωής. Ζήστε την περιπέτεια του μεγάλου Προσκοπικού παιχνιδιού ως τα βαθειά σας γεράματα… Καλά μου παιδιά, καλό παιχνίδι. Σας ευχαριστώ έναν έναν όλους σας για όσα μου μάθατε.».

Η εκδήλωση έκλεισε με τον εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και πρώην Γενικό Έφορο του Σώματος Ισίδωρο Κανέτη ο οποίος και απένειμε στο Στρατή Μπαλάσκα το μετάλλιο της «προσκοπικής αξίας».

Στη μεγάλη γιορτή των προσκόπων της Λέσβου συμμετείχαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Βογιατζής και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, ο Αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου Αντώνης Γιαννάκης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Καπάρας, οι Αντιδήμαρχοι Λέσβου Γιάννης Βαττός και Αναστασία Αντωνέλλη, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων βορείου Αιγαίου Παντελής Πατερέλλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θόδωρος Βαλσαμίδης, ο Στρατηγός Διοικητής του Στρατιωτικού Σχηματισμού στο νησί Δημήτρης Μίττας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης, εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού, εθελοντικών οργανώσεων και του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και άλλοι.


Συγκινητικά είναι τα λόγια του Στρατή Μπαλάσκα στο προσωπικό του προφίλ στο facebook


Ένα τελευταίο "γεια χαρά" από τον Περιφερειακό σας ¨Έφορο
Προς όλους τους βαθμοφόρους της Π.Ε Προσκόπων Λέσβου


Αδέλφια μου
Πριν από επτάμιση χρόνια κλήθηκα να βοηθήσω στην προσπάθεια για το ξαναγέννημα του Προσκοπισμού στη Λέσβο από τη θέση του Περιφερειακού Εφόρου.
Το δέχτηκα… Παρά τις αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις είπα πως χρωστάω στη νεολαία του τόπου μας, χρωστάω αν μη τι άλλο το χρόνο που οι δικοί μου βαθμοφόροι ξόδεψαν για εμένα τα χρόνια της ανήλικης μου προσκοπικής ζωής.
Όλο αυτό το διάστημα από τις 26 Οκτωβρίου του 2006 μέχρι σήμερα δουλέψαμε σκληρά όλοι μαζί. Με στόχους αλλά προπάντων με όρεξη για αυτή την ιδιαίτερη προσκοπική δουλειά που επιμένουμε να τη λέμε παιχνίδι. Σταθήκαμε δίπλα στα παιδιά στις εύκολες και στις δύσκολες πια στιγμές της πατρίδας μας. Φτιάξαμε τέσσερα Προσκοπικά Συστήματα (τα 3ο Μυτιλήνης, 4ο Καλλονής, 5ο Μήθυμνας και 6ο Πλωμαρίου) από τα οποία τα δύο, το 3ο Μυτιλήνης και το 5ο Μήθυμνας μαζί με το 2ο Μυτιλήνης συνεχίζουν να λειτουργούν και μάλιστα όλα με μια ιδιαίτερη πια ποιότητα προσκοπικής δουλειάς. Αλλά και τα δυο που ανέστειλαν τη λειτουργίας τους , στην Καλλονή και στο Πλωμάρι, ξέρετε καλά πως δε χτυπήθηκαν από την αδιαφορία των τοπικών κοινωνιών αλλά από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Και στα δυο Συστήματα οι βαθμοφόροι, στην πλειοψηφία τους, μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού αναζητώντας δουλειά.
Ας είναι… Ο επόμενος Περιφερειακός Έφορος χρεώνεται να κάνει πραγματικότητα το όνειρο αλλά και την ανάγκη για πέντε Προσκοπικά Συστήματα στη Λέσβο.
Αδέλφια μου
Θέλω με ετούτη την τελευταία επιστολή μου σαν Περιφερειακός σας Έφορος να σας ευχαριστήσω για το παιχνίδι. Για την υπεροπροσπάθεια. Για την ανοχή σας στα λάθη και στις φωνές μου… Θέλω να σας σφίξω το χέρι και να σας πω «ευχαριστώ» για το ότι σταθήκατε δίπλα μου.
Η περίοδος της ανασυγκρότησης τελειώνει. Από το Σαββάτο το βράδυ με την ανάδειξη του νέου Περιφερειακού Εφόρου αρχίζει η περίοδος του ποιοτικού άλματος. Πλέον με σύγχρονες υποδομές και καλά εκπαιδευμένους βαθμοφόρους, χωρίς «βαρίδια» και «εμμονές» που κυριαρχούσαν στην τοπική μας κοινωνία πριν το 2006, η Λέσβος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ελληνικό Προσκοπισμό.
«Λέσβος Αιολίδα γη, Λέσβος γη προσκοπική» λέμε στην κραυγή της Περιφέρειας μας. Το Σαββάτο το βράδυ ενωμένοι ας αναδείξουμε τον νέο Περιφερειακό μας Έφορο κι ας ξεκινήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το καινούργιο μας ταξίδι.
Σε αυτό το ταξίδι βέβαια θα είμαι μαζί σας. Και σύντροφος σας παντοτινός σε ότι θελήσετε.


ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
 

Μοιράσου το άρθρο!