Κοινωνία

23/01/2014 - 23:01

Night club η ταράτσα του Επιμελητηρίου Λέσβου !!!

trong>Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΜΟΜΦΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ

Night club η ταράτσα του Επιμελητηρίου!

- Ένα βήμα πριν τη "μετωπική σύγκρουση" η διοίκηση στο Επιμελητήριο, μετά την πρόταση Καλογρίδη για αξιοποίηση της ταράτσας του κτιρίου ως καφέ - μπαρ!

- «Σε αντίθεση με τις προσπάθειες των υπολοίπων, ο πρόεδρος Θράσος Καλογρίδης με τις προτάσεις του θέτει εν αμφιβόλω τη σοβαρότητα του Επιμελητηρίου», δηλώνει οργισμένος ο Αντιπρόεδρος Παρασκευάς Φραντζέσκος

Σαν να μην έφτανε η εδώ και 2 μήνες "λευκή απεργία" των εκλεγμένων στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, με συνέπεια να μην επιτυγχάνεται απαρτία για να συνεδριάσει το 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο, μεγάλη "φουρτούνα" φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στον επιχειρηματικό φορέα του τόπου μας. Κι αυτό με αφορμή τους χειρισμούς του προέδρου Θράσου Καλογρίδη, εναντίον του οποίου στράφηκε χθες ακόμα και ο δεύτερος Αντιπρόεδρος της διοίκησης, Παρασκευάς Φραντζέσκος με σκληρή δήλωση - μομφή.

Εκτός από τον Παρασκευά Φραντζέσκο και άλλα στελέχη της διοίκησης βρίσκονται σε "αναμμένα κάρβουνα" μετά την επιλογή του κ. Καλογρίδη (χωρίς να ενημερώσει το προεδρείο) να εντάξει στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης πρότασή του για αξιοποίηση της ταράτσας του κτιρίου του Επιμελητηρίου, στην Προκυμαία Μυτιλήνης, στην προοπτική λειτουργίας καφέ- μπαρ έναντι μισθώματος!

Η πρωτοβουλία αυτή από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το τελευταίο δίμηνο η διοίκησή του να λάβει αποφάσεις για την άντληση πόρων, προκειμένου ο φορέας να μπορέσει να λειτουργεί και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, καθώς από τότε με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να καταργηθεί η υποχρεωτική εισφορά των επιχειρηματιών προς το Επιμελητήριο και άρα θα ανακύπτει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τη βιωσιμότητά του. Ωστόσο εδώ και 2 μήνες οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν ληφθεί λόγω αδυναμίας συνεδρίασης της διοίκησης του Επιμελητηρίου, καθώς στις συνεδριάσεις συμμετέχουν 7 - 9 εκλεγμένοι από τους 21, οι οποίοι από μόνοι τους έχουν θέσει θέμα ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για τόσο κρίσιμα ζητήματα χωρίς τη συμμετοχή τουλάχιστον 15 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Τα δύο ζητήματα

Δύο είναι τα ζητήματα για τα οποία η πρόταση Καλογρίδη έχει πυροδοτήσει την αντίδραση ακόμα και μέχρι πρότινος στενών συνεργατών του. Το πρώτο έχει να κάνει με την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί το Προεδρείο, δηλαδή οι δύο Αντιπρόεδροι, Βαγγέλης Μυρσινιάς και Παρασκευάς Φραντζέσκος, ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Αθανάσης και ο Οικονομικός Επόπτης, Παναγιώτης Τατάκης.

Οι παραπάνω είναι που μαζί με τον πρόεδρο, Θράσο Καλογρίδη, κάθε φορά καθορίζουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις των 21 μελών της διοίκησης. Αυτό ακριβώς έγινε και για την προσεχή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να προστεθεί θέμα για την αξιοποίηση της ταράτσας του Επιμελητηρίου. Μόνο που όταν οι παραπάνω έλαβαν την ημερήσια διάταξη από τον φορέα που εκπροσωπούν, διαπίστωσαν πως υπήρχε και το θέμα της αξιοποίησης της ταράτσας, το οποίο προφανώς τέθηκε από τον κ. Καλογρίδη εκ των υστέρων χωρίς να τους ενημερώσει!

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τα "τεχνικά προβλήματα" που θα προκύψουν από τη μίσθωση της ταράτσας του Επιμελητηρίου για λειτουργία καφέ - μπαρ, καθώς οι πελάτες και το προσωπικό της επιχείρησης θα πρέπει να διέρχονται μέσα από τους διαδρόμους του κτιρίου του Επιμελητηρίου και θα πρέπει ή να τοποθετηθεί κάποιος που να έχει το ρόλο φύλακα για να προλαμβάνει τυχόν φθορές ή έστω να εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες.

Εκτός από τα παραπάνω δύο ζητήματα, κάποια στελέχη της διοίκησης βλέπουν ιδιαίτερα επιφυλακτικά την προοπτική λειτουργίας καφέ - μπαρ στην ταράτσα του Επιμελητηρίου, θεωρώντας ως μη συμβατή μια τέτοια δραστηριότητα με το κύρος του φορέα.

 

Ο Παρασκευάς Φραντζέσκος

 

Ένας από αυτούς είναι και ο Αντιπρόεδρος Παρασκευάς Φραντζέσκος, ο οποίος χθες όχι μόνο διαχώρισε τη θέση του από τις επιλογές Καλογρίδη, αλλά για πρώτη φορά έκανε στα "Νέα της Λέσβου" μια εξαιρετικά σκληρή δήλωση - μομφή για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, η οποία εκτός του ότι θα συζητηθεί μετά το σημερινό μας δημοσίευμα, επιπλέον έρχεται να αναδείξει και τη σοβαρή κρίση στα διοικητικά του επιχειρηματικού φορέα. Ιδιαίτερα, δε, όταν ο κ. Φραντζέσκος (ο οποίος ανήκε στο σκληρό πυρήνα του αείμνηστου Γιώργου Ορφανού) μέχρι τώρα στήριζε τις επιλογές του κ. Καλογρίδη, προσπαθώντας να κάνει "τα πικρά-γλυκά" προκειμένου να διοικείται το Επιμελητήριο.

Επί της ουσίας η διαφοροποίηση Φραντζέσκου δείχνει ότι ο κ. Καλογρίδης έχει χάσει πλέον και τους τελευταίους συμμάχους του στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται σε διοικητική παραλυσία, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο όταν οι επιχειρηματίες-μέλη του δέχονται το ένα μετά το άλλο τα πρώτα χτυπήματα από την κρίση, προσδοκώντας σε στήριξη από το φορέα στον οποίο, άλλωστε, συνεισφέρουν κάθε χρόνο οικονομικά.

Δήλωση-φωτιά!

Με τη δήλωσή του στα "Νέα της Λέσβου" ο κ. Φραντζέσκος απευθύνει μομφή προς τον κ. Καλογρίδη, σημειώνοντας ότι ενώ η διοίκηση του φορέα και το προσωπικό προσπαθούν, ο πρόεδρος με τη συμπεριφορά του εκθέτει το κύρος του Επιμελητηρίου. «Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για τους επαγγελματίες του Νομού μας, ενώ το Επιμελητήριο στο σύνολό του, διοίκηση και εργαζόμενοι, πράττει τα μέγιστα για να σταθεί αρωγός στον επιχειρηματικό κόσμο μας, ο πρόεδρός του, κ. Καλογρίδης, με τις προτάσεις του κατά καιρούς θέτει εν αμφιβόλω τη σοβαρότητα του φορέα», σημειώνει σε υψηλούς τόνους και συνεχίζει ο κ. Φραντζέσκος: «Τελευταία φαεινή ιδέα του είναι να μετατρέψει την ταράτσα του κτιρίου μας σε night club, όταν και τα τέσσερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής (Προεδρείο) είναι κάθετα αντίθετα τόσο στην "ιδέα", όσο και στον τρόπο που έρχεται στο Διοικητικό Συμβούλιο, δηλαδή χωρίς να συζητηθεί».

 

Κόντρα και για τα βραβεία

Της κίνησης Καλογρίδη να εντάξει - παρακάμπτοντας τα άλλα τέσσερα μέλη του προεδρείου - στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης της διοίκησης του Επιμελητηρίου την πρότασή του για αξιοποίηση της ταράτσας του κτιρίου έχει προηγηθεί εσωτερική κόντρα, με αφορμή και τις βραβεύσεις που έκανε χθες στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα. Η επιλογή συγκεκριμένου επιχειρηματία στον οποίο απονεμήθηκε βραβείο με απόφαση Καλογρίδη, συνάντησε τις αντιθέσεις μελών της διοίκησης, τα οποία τη θεώρησαν καθαρά ως "δημοσιοσχεσίτικη", καθώς η επιχείρηση έχει τα τελευταία χρόνια εγκαταλείψει τυπικά τη Λέσβο και το βραβείο απονεμήθηκε στην προοπτική ότι θα επανέλθει!

Όλα τα παραπάνω, αν μη τι άλλο, δείχνουν συνθήκες διοικητικής παρακμής στο Επιμελητήριο Λέσβου και μάλιστα σε μία περίοδο που ο εν λόγω φορέας είναι τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε χρειαζούμενος στους επιχειρηματίες που βάλλονται από παντού. Δυστυχώς όμως αντί γι’ αυτό, παραμένει εγκλωβισμένος σε προσωπικές στρατηγικές και σκοπιμότητες.

Μοιράσου το άρθρο!